Hát persze, hogy rád hasonlít, drágám!

Bár egy vörös fejjel ordító, töpörödött fejű újszülöttnél viszonylag nehéz meghatározni, hogy anyura, vagy apura hasonlít, az anyukák mégis lelkesen bizonygatják az utóbbit. Most egy nemzetközi kutatásból kiderült, hogy az egész csak átverés.


Valójában az újszülöttek többsége az anyjára hasonlít, ám az anyák ezzel együtt is azt bizonygatják, hogy a gyerek tiszta apja - a kutatók szerint ezzel tudat alatt apaságáról próbálják meggyőzni a gyanútlan férfit. Az Evolúció és emberi fejlődés című szaklap hamarosan megjelenő számában közölt francia-brit kutatás során 69 család összesen 89, hat évesnél fiatalabb gyermekét vizsgálták.

A Montpellier Egyetem és a Sheffield Egyetem kutatói szerint az anyák meg voltak róla győződve, hogy az apák jobban törődnek a gyerekekkel, és jobban is szeretik őket, ha úgy érezték, "van belőlük valami" a gyerekben.



Amikor a szülőket arról kérdezték, szerintük kire hasonlít a gyerek, valamennyi anya azt válaszolta, hogy a fia tiszta apja. A lányos anyukák 77%-a vélte úgy, hogy leánya az apjára hasonlít. Az apák több mint 80 százaléka abban a hitben élt, hogy gyermekeik rájuk hasonlítanak.

Ezek után a kutatók fogták a gyerekek és szüleik fotóit, és megmutatták 209 független tesztszemélynek. Szerintük ugyancsak más volt a helyzet: a tesztelők szerint a gyerekek alig harmada örökölte főleg apja vonásait, több mint felük ellenben kiköpött anyja volt. A kutatók szerint az anyák azért állítják valótlanul, hogy a gyerek az apjára hasonlít, hogy így az apák biztosabbak legyenek abban, hogy övék a gyerek.
Oszd meg másokkal is!
Mustra