Babonáink – Kémény legények

Ember jön talpig feketében, vállán dróthurok, oldalán vasgolyó, mire mindenki a gombjaihoz kapkod – ha egy ázsiai látja ezt a jelenetet, nem fogja tudni, ki is lehet a sötét ruhás figura: adóvégrehajtó? Szabó? Divatdiktátor? 

cikk-tipus-altalanos

kemenyseproSorozatunk saját babonáinkról kíván megemlékezni, az eredeti, Kárpát-medencei babonákról, amelyek kétségtelenül vannak annyira érdekesek, mint példáual a karibiak vagy az afrikaiak, mégis kezdenek feledésbe merülni. Nem akarjuk őket sem népszerűsíteni, sem cáfolni - beérjük annyival, hogy megemlékezünk róluk. Amíg még van miről.

Érthetetlen, mi hozta összefüggésbe a kéményseprőket a gombokkal. Hogy a szerencsével micsoda, az talán egy fokkal világosabb - egyfelől eleink tudatában (de a miénkben is) a sötét szín a gyásszal és a Gonosszal társult. Márpedig az az ember, aki ezt a vészjósló színt viseli, még tetézi is az istenkísértést azzal, hogy felmerészkedik a háztetőkre, sőt, dolga végeztével épen és egészségesen le is jön - nos, az a fickó tudhat valamit a szerencséről. De hogy a gombok miképpen keveredtek ide? Talán eleinte a Fekete Ember nem szerencsét, hanem szerencsétlenséget hozhatott... és régen a gomb nem volt tucatáru. Jó esetben nemes, vert ezüstből készült pitykéket használtak eleink, márpedig egy ilyent elveszteni tényleg bosszúság volt... mert egyet nem lehetett venni belőle, csak teljes készletet. Aki meglátta, gyorsan megnézte, megvannak-e a gombjai. Talán. Vagy mégsem?

Érdekes egyébként, hogy minél nyugatabbra megyünk Európában, annál kevésbé találkozunk gombokkal a babonában - az Egyesült Királyságban például a kéményseprővel kezet fogni szokás, ami valóban úribb viselkedésmód, habár sokkal kellemetlenebb az illető szakmunkás számára. Különösen fontos kezet fogni velük és bőséges borravalót juttatni a kéményseprőknek Szilveszter napján pláne.

Sőt, ha az illetékes urakat kérdezzük ez ügyben, az év többi napjain is. Ezt a szokást nyugodtan átvehetnénk, mert a kéménylegények megérdemlik a jutalmat. Sőt, még az is lehet, hogy tényleg hoznak szerencsét.

 

cikk-tipus-linkek

• Újévi hiedelmek malaccal és lóherével
Az ördög bibliája
Tükörcserepek
Asztali szerencsétlenségek
Nők a sötétben
Belzebub ölebe

Blogmustra