Folyékony pulóver: pálinkafesztivál húzós áron

Olvasási idő kb. 9 perc

Pirospozsgás Miska bácsit nem találtunk, aki ízesen bevezetett volna minket a pálinkafőzés mesterségébe, viszont megtudtuk, hogy a grappa javítja az olasz kávét, és mindenfajta pálinkához jól csúszik a sütőtök. Tiszta és finom gyümölcsös ízek közt kalandoztunk, csak épp az árakon döbbentünk meg. A Budavári Pálinka- és Kolbászfesztiválon jártunk.

300 forintért szagolgatni lehet

Sok gyerek, sok napfény, cseppet sem mérsékelt árak. A pénztárnál már nem is mondják el maguktól, hogy miként működik a kóstolójegy. Mindössze annyi értelme van, hogy elaltassa a gyanakvást, miszerint ez nem pénz - pedig ugyanannyi az értéke, mint a jó öreg forintnak: 100 forint = 100 forint értékű kóstolójegy. Talán így könnyelműbb lesz a kuncsaft és jobban szórja a papírfecniket.

100 forintos jegyért semmit, 300-ért viszont már kapni annyi pálinkát, ami épphogy csak megszínezi a poharat, ám a szagolgatáson kívül másra nem jó. Ha már a pohárnál tartunk, a kupica szintén 300 forintba került, ám megpróbáltunk kérni Sajtós-poharat a kapunál felállított infópultnál, mire egy mókás kedvű srác azt vakkantotta válaszul, hogy „nincs sajtospohár”.

Horribilis árak. Nem tudunk róla, hogy a külföldön is versenyképes magyar alkoholipar annyira rászorulna ilyen mértékű árképzésre. Ahelyett, hogy a pirospozsgás Miska bácsi bevezetett volna minket a jóféle pálinkafőzés, vagy az ízes kolbászsütés rejtelmeibe, csak kereskedelmet láttunk: eladni, eladni - mintha az életük múlna azon, hogy a pult alatt lötyögő piáktól estig megszabaduljanak. Az egésznek inkább piaci hangulata volt, mint fesztiváli. Tőlünk jobbra egy baseball sapkás apuka éppen a korlátba kapaszkodó, toporzékoló fiát győzködi, hogy revideálja magát. Nagyon sok a gyerek, pedig ez a rendezvény tényleg csak a nagyoknak szól.

A hatezer éves misztikus grappa javítja a kávét

Azonnal megakadt a szemünk az olasz grappát kínáló standon. Mivel langyos őszben is jól esik a folyékony pulóver, kijelöltük első állomásunknak. A grappa egyfajta jó minőségű olasz törkölypálinka, 40-46%-os alkoholtartalommal. Az arabok és az ókori egyiptomiak állítólag már hatezer évvel ezelőtt ismerték. Kezdetben gyógyászati céllal, az emésztés elősegítésére kezdtek törkölyből grappát desztillálni a XII-XIII. században.

A grappa azért különleges ital, mert az egyetlen olyan párlat, melynek desztillálásakor szilárd alapanyag kerül a lepárlóüstbe. A grappa elsősorban annak köszönheti jó hírét, hogy mind az alapanyag szőlőfajták szerinti kiválasztása, mind a cefre feldolgozása és lepárlása a legnagyobb körültekintéssel történik. A grappákat általában nem tölgyfahordóban érlelik, ezért a friss párlatokhoz hasonlóan színtelenek. Legalább hat hónapig fahordóban, majd utána fél évig üvegben érlelik. Magában vagy éppen sör mellé is igen kedvelt. Kávéba öntve is fogyasztják: ekkor az olaszok 'javított kávénak' (Caffe corretto) nevezik ezt a találkozást.

A sütőtök minden pálinkához jól simul

Következő állomásunk a Villányi pálinka pavilonja volt, ahol megtudtuk, hogy a kiváló Villányi 70%-os törkölypálinkájuk (a Villányi 70-es) meghatározó illatát már messziről felismerni. Bódító termékeik Magyarországon termelt gyümölcsből és törkölyből készült párlatok. Munkájukat világszínvonalú modern lepárló-berendezés segíti, melyen a főzést és finomítást egy folyamatban végzik el. Fontos lépés a középpárlat leválasztása, amely kb. 80 fokos - a pálinkakészítés folyamata itt kezdődik igazán.

Ezután következik a megfelelő alkoholfok beállítása, a pálinka pihentetése, hogy kialakulhasson az ízek és illatok egyensúlya, letisztuljon nyersessége, kiforrjon végleges személyisége. A gyártás során keletkező melléktermékeket 100%-ban feldolgozzák. A mások számára értéktelen, nagy mennyiségben rendelkezésre álló elő- és utópárlatot egy speciális motorban elégetik, és elektromos áramot állítanak elő belőle. Hogy ne csak igyunk, együnk is, megtaláltuk a Nagydobosi sütőtök falatokat, így beálltunk a sorba egy buddhista malát viselő, napszemüveges, hosszú hajú életművész mögé.

A márkázott nagydobosi sütőtökre még zöld állapotában sütővassal sütik rá a védjegyet. Egy nagydobosi sütőtök átlag 6-10 kilogramm, és igen sokféle képen lehet felhasználni: magvából olajat nyernek, húsából lekvárt főznek, de tanúsíthatjuk, hogy sütve is igen finom csemege és remekül simul a pálinka mellé. Tovább andalogva megmustráltuk a Nagykörösi sajtokat és a Csabai füstöltkolbász Kft. pazar kínálatát és a fürtökben lógó Surjányi kolbászokat.

Pálinkás csokit a szájba

A Rézangyal standnál pálinkás csokoládé táblákat találtunk, ár nélkül, de egy vevő szerint 1-2000 forintba kerültek. Kiadós mennyiségnek látszott, hozzávetőlegesen az átlagos táblacsokoládé méretének kétszeresének. A Rézangyal célja a hazai pálinkakultúra megteremtése egy olyan környezetben, ahol a kereskedelmi forgalomban értékesített „pálinka” nagyrészben csak pálinkának álcázott folyadék.

Mint arról már Fűszeres Eszter is beszámolt a Spicc rovat indulásakor,  pálinkát 100%-ban hazai gyümölcsből, cefrézéssel, lepárlással készítik. A Rézangyal termékei így készülnek: nincs tisztaszesz, nincs aroma, nincs karamell - csak pálinka van. A Rézangyal a világ legnagyobb prémium szeszesital márkáihoz hasonlóan nem épített saját lepárlóüzemet. Munkájuk egyik fő eleme a kóstolás. Folyamatosan látogatják a hazai pálinkafőzdéket és kóstolnak. A saját maguk által ellenőrzött, legjobb minőségű párlatokat vásárolják föl, az elérhető mennyiségtől függetlenül. A megvásárolt tételeket saját pincéikben érlelik, ágyazzák és blendelik. Céljuk, hogy a Rézangyal pálinkák biztos választást jelentsenek mindenkinek.

Szakszerű pálinkázás

A pálinka-kóstolás tudománya szerint a teljes élmény feltétele a LÁTVÁNY az ILLAT és az ÍZ harmóniája.

Látvány: A jó pálinka átlátszó, színtelen, de van két kivétel: az érlelt pálinka színe a halvány sárgától a sötét sárgáig változhat, az ágyas pálinka színe a gyümölcságynak megfelelő színnel módosítja a párlatot.

Illat: A pohárban az illatokat leginkább a szobahőmérséklet, (16-19 Cº) a legalkalmasabb, ez segíti az illatot a legjobban kifejlődni. A hűtő hőmérséklete nem engedi szabadon a palackba zárt illatokat, csak az alkohol érvényesül.

Íz: A pálinka lassan, apró kortyokban ízlelve nyújt igazi élményt. A zamata a száj szegletében, a nyelv alatt, s az ízlelőbimbók környékén érezhető leginkább. Minél hosszabb az utóíze, annál jobb a minősége is.

Ördögi pálinkák és zamatos gyümölcsök

Az Ördögi pálinka standján is felsorakoztak az üvegek, ám a balatonszárszói Rex pálinka szlogenje szerint „csak mértékkel az értéket!” megtudtuk, hogy a Rex pálinka a külvilágtól érintetlenül, kéz által nem szennyezve kerül a hatalmas hordókba. A Kecskeméti Pajor pálinka a sárga futóhomokon termett zamatos gyümölcseinek kiváló főzeteit kínálja. A Matheus Pálinkaház sátránál megtudtuk, hogy itókáik ötvözik a ferences szerzetesektől kapott évszázados tudást, az érlelési és lepárlási tradíciókat, korunk elvárásaival. A gondosan válogatott gyümölcsökből páratlan, selymes zamatú, gyümölcsös illatú pálinka születik, melyet élvezet kóstolgatni társaságban - vagy egyedül.

A Bestillo pálinkák azért különlegesek, mert erősítő feltéttel ellátott lepárlókészülékben készülnek, a legmodernebb technikával, a feldolgozás során pedig semmiféle mesterséges anyagot nem adnak a termékekhez, és a keletkező melléktermékek sem károsítják a környezetet. A márka mögött álló két fiatal házaspár az igényes magyar pálinkakultúra elkötelezettei.

A Márkházi Pálinka illatosabb, mert az előállítás során a finomító üst után beiktatják az egykörös lepárlás lelkét jelentő aromaerősítő oszlopot. Ennek eredményeként pálinkáikra illenek egyrészt a hagyományos magyar jellemzők, azaz testes, fajsúlyos italok. Másrészt viszont illat- és íztartalomban versenyeznek a legmodernebb idegen technológiákkal. A hazai pálinkások szinte mind képviseltették magukat, így találtuk meg az Árpád és Vadász, az Etyeki Czímeres, a Békési pálinkafőzde, a Panyolai szilvórium, és a Brill pálinkaház remekeit. A bor szerelmesi sem maradtak szárazon: a Présház Borkereskedés kiváló forralt bort kínált, elfogadható 500 forintos áron, 2 decit. Hogy az ízek ne vegyüljenek és a haldokló őszi legyek se költözzenek a kupicába, pálinkamosó bódékban nyílt alkalom semlegesíteni a leülepedett alkoholértéket.

Kiröhögnek, amikor vissza akarjuk váltani

„A jó pálinka tiszta” – kezdi a kissé ködös tekintetű Imre bá', aki hivatalosan termelő, de most fogyasztói minőségben van jelen. „Egyik fajtájánál sem lehet semmiféle cukrot felhasználni pálinka készítésénél. Sokan nem tudják, hogy az ágyas pálinka honnan kapta a nevét, azt hiszik, hogy az ágy alatt kell tartani, ha netán este megszomjazna az illető. Az ágyas pálinka, azért ágyas, mert gyümölcságyon érlelik, legalább 3 hónapig.”

Egy elegáns öregúr az egyik pultnál hajthatatlanul követel valamit a belépőjegyéért (melynek cseppet sem szimbolikus ára szintén népnyúzás, körülbelül 1500 forint), mert tudomása szerint leiható. A pult másik oldaláról csak kérdőjeleket kap a fiatal, alkalmi munkaerőktől: „nem tudunk róla, mi csak eladók vagyunk.” Az öregúr tántoríthatatlanul kitart jogai mellett, de végül kénytelen eloldalogni. Ő sem tud azonosulni a fesztiválplakáton önfeledten koccintó figurákkal. Amikor vissza akarjuk váltani a poharunkat, kiröhögnek minket: „uram, maga a bejáratnál megvette!” Semmi baj, a buszon is remekül mutat a pálinkáspohár a kézben, egyáltalán nem tűnünk majd enyveskezű alkoholistának.

A fesztivál kolbászkínálatáról a Gasztro rovatban bővebben.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

  • Testem
Ez az oka annak, hogy az Alzheimer-kór több nőt érint, mint férfit
Ez az oka annak, hogy az Alzheimer-kór több nőt érint, mint férfit

Kutatók most megfejtették, mi lehet annak az oka, hogy az Alzheimer-kór gyakoribb a nőknél.

március 10., 05:46

  • Offline
Magyar kém akadályozta meg a Nyugat elleni szovjet támadást
Magyar kém akadályozta meg a Nyugat elleni szovjet támadást

A harmadik világháborút sikerült elkerülni a magyar kém segítségével.

március 9., 19:30

  • Testem
Ez az étrend még a mediterrán diétánál is egészségesebbé tehet
Ez az étrend még a mediterrán diétánál is egészségesebbé tehet

Kevesen ismerik ezt a diétás étrendet, amely spanyol és portugál hagyományos étkezési szokásokra épül.

március 10., 06:00

  • világom
Két éve költözött barlangba egy férfi, többé nem hajlandó házban élni
Két éve költözött barlangba egy férfi, többé nem hajlandó házban élni

Barlangban éli az életét egy férfi, elárulta, hogy miért döntött így.

március 9., 15:10

  • világom
Megkérdeztük, tényleg teáznak-e ötkor az angolok
Megkérdeztük, tényleg teáznak-e ötkor az angolok

Érdekes válaszokat kaptunk az angoloktól a teázással kapcsolatban.

március 9., 16:00

  • Édes otthon
Motorosok lepték el a Gerecsét, letarolták a védett növényeket
Motorosok lepték el a Gerecsét, letarolták a védett növényeket

Különleges, védett növényeken keresztül hajtottak keresztül padlógázzal a motorosok a nemzeti park tanösvényén át.

március 9., 17:34

  • Offline
„Olyan hancúrozást vittek véghez, akár két ökölnyi macskakölyök” – Nadrágszerepek a magyar színpadon
„Olyan hancúrozást vittek véghez, akár két ökölnyi macskakölyök” – Nadrágszerepek a magyar színpadon

A testhez simuló nadrágban színpadra lépő primadonnák intenzív szívdobogást okoztak a férfinézőknek, a színésznők mégsem szerették a nadrágszerepeket.

március 9., 19:00

  • Offline
Így gyorsítanák fel a budapesti villamosokat
Így gyorsítanák fel a budapesti villamosokat

A BKV, a BKK és a Budapest Közút közös tervet készít a villamosok sebességének emelésére.

5 perce

  • Offline
Így született meg az Arany Lacinak című vers: a hároméves Laci kívülről fújta pár hét után
Így született meg az Arany Lacinak című vers: a hároméves Laci kívülről fújta pár hét után

Petőfi egyik legnépszerűbb versének nagyon kedves a története.

március 9., 18:30

  • Offline
Így nézett ki egy illemhelyiség 3700 évvel ezelőtt
Így nézett ki egy illemhelyiség 3700 évvel ezelőtt

Valahogy így nézhetett ki az egyik legősibb vízöblítéses toalett, meg fogsz lepődni, mennyire modern.

március 9., 16:45

  • Testem
Ezek az ételek megelőzhetik egy gyakori ráktípus kialakulását
Ezek az ételek megelőzhetik egy gyakori ráktípus kialakulását

Egyes ételek segíthetnek megelőzni ennek a ráktípusnak a kialakulását.

március 9., 07:26

  • Offline
Nehéz geometriakvíz: mennyi a háromszög külső szögeinek összege?
Nehéz geometriakvíz: mennyi a háromszög külső szögeinek összege?

Kvízünkkel felmérheted, hogy is állsz a geometriával.

március 9., 06:46

  • Offline
Taft hajlakk, Fa szappan, narancs – ezekre áhítoztunk hiába a szocializmusban
Taft hajlakk, Fa szappan, narancs – ezekre áhítoztunk hiába a szocializmusban

A közkeletű vicc szerint egy dologra számíthattunk mindig biztosan a Kádár-korszakban: az áruhiányra.

március 9., 14:00

  • Édes otthon
Ha betörnek hozzád, itt keresik először értékeidet
Ha betörnek hozzád, itt keresik először értékeidet

A szakértő elmondta, melyik az a helyiség az otthonunkban, ahol a betörők biztos, hogy keresni fogják az értékeinket.

március 10., 07:26

  • életem
Tényleg butít az AI, ha gyakran használod
Tényleg butít az AI, ha gyakran használod

Egy új kutatás szerint akár butíthat is az AI, ha nem megfelelően használják.

március 9., 06:30

  • világom
Ezen változtass, ha reggel többször nyomod le a szundi gombot
Ezen változtass, ha reggel többször nyomod le a szundi gombot

A rendszeres és pihentető alvás elengedhetetlen a mentális és fizikai egészséghez.

március 10., 06:30

  • Önidő
Senki sem láthatja a szerelmesek tengerpartját: csak vízi alagúton közelíthető meg
Senki sem láthatja a szerelmesek tengerpartját: csak vízi alagúton közelíthető meg

A szerelmesek tengerpartjához még csak hasonló sincs a világon.

március 9., 14:36

  • világom
Ezt az ókori csodát sosem találták meg
Ezt az ókori csodát sosem találták meg

A sivatag szívében terült el az ókori világ egyik legkáprázatosabb csodája, amelyet azonban soha senki sem látott igazolhatóan a saját szemével.

március 9., 13:36

  • Offline
Gorkij fasor, Felszab tér, Tanács körút: melyik mai közterületet hívtuk így korábban?
Gorkij fasor, Felszab tér, Tanács körút: melyik mai közterületet hívtuk így korábban?

Emlékszel még, hogy a korábbi elnevezések melyik mai forgalmas fővárosi helyhez kapcsolódnak? Kvízünkből kiderül.

március 10., 06:46

  • Testem
A falak mérgezhetnek mindannyiunkat: sokkoló az új felfedezés
A falak mérgezhetnek mindannyiunkat: sokkoló az új felfedezés

A hétköznapokban nem is gondolunk erre, pedig a falak is mérgezők lehetnek. Eláruljuk, miért.

március 10., 07:00

  • életem
A „lusta” Z generáció idegrendszere más, erről pedig a szülők is tehetnek
A „lusta” Z generáció idegrendszere más, erről pedig a szülők is tehetnek

Annak gyökerei, ami miatt kritizáljuk a Z generációt, szüleik döntéseikben is keresendő.

március 9., 10:06

  • Offline
Ezeket a filmeket nézte Kádár János a zárt körű vetítéseken
Ezeket a filmeket nézte Kádár János a zárt körű vetítéseken

Csaknem 1000 filmet találtak Kádár archívumában.

március 9., 09:05

  • lájfhekk
Használtautó-vásárlás: ha erre figyelsz, nem verhetnek át
Használtautó-vásárlás: ha erre figyelsz, nem verhetnek át

Ha ezekre figyelsz, elkerülheted a használtautó-vásárlás buktatóit.

március 9., 12:40

  • Édes otthon
A mai konyha elődjét egy osztrák kommunista építész tervezte meg
A mai konyha elődjét egy osztrák kommunista építész tervezte meg

„Nő tervezte nőknek” – így reklámozták az építész konyháját.

március 9., 11:40

  • életem
Szállásfoglaláskor semmizhetnek ki a csalók: erre a 4 dologra figyelj
Szállásfoglaláskor semmizhetnek ki a csalók: erre a 4 dologra figyelj

Egyre kifinomultabb módszerekkel próbálják megkárosítani a szállásfoglalókat.

március 9., 11:10

  • Önidő
Párkeresőnek szánták ezt az oldalt: te is mindennap bekapcsolod
Párkeresőnek szánták ezt az oldalt: te is mindennap bekapcsolod

A videós tartalmak ma már népszerűbbek, de az biztos, hogy ezeket nem párkeresésre használjuk.

március 9., 08:06

  • Testem
Ez a magyarok kedvenc húsainak 4 káros hatása
Ez a magyarok kedvenc húsainak 4 káros hatása

Ezeknek a húsoknak lehet helyük az étrendben, de napi fogyasztásuk káros is lehet. Így hat a testedre, ha mindennap fogyasztod.

március 9., 12:10

  • életem
72 órás korlátozásokat vezettek be Magyarországon
72 órás korlátozásokat vezettek be Magyarországon

A korlátozások több magyar vármegyét is érintenek a hétvége folyamán.

március 9., 07:45

  • lájfhekk
Ezért van, hogy a boltokban fóliába csomagolják az uborkát, a cukkinit pedig nem
Ezért van, hogy a boltokban fóliába csomagolják az uborkát, a cukkinit pedig nem

Sokan nem értik, miért csak az uborkára tesznek fóliát, pedig a válasz kézenfekvő lehet.

március 9., 08:20

  • Offline
Fura a külseje, de veled is végezni tudna ez a madár
Fura a külseje, de veled is végezni tudna ez a madár

Ez a madár a világ egyik legveszélyesebb állata, egyetlen rúgása is életveszélyes lehet.

március 9., 08:36

Érdekességek