Mérgező halat fogtak ki a magyarok kedvenc üdülőhelyén: mutatjuk a fotót

GettyImages-1450028751
Olvasási idő kb. 2 perc

A köztudottan súlyosan mérgező gömbhal rokonának több példányát észlelték Horvátországban, amelyből már egy falatnyi elfogyasztása is végzetes lehet.

A magyarok által is kedvelt Isztriai-félszigeten bukkantak rá a gömbhalfélék családjába tartozó ezüst csikóhal hét példányára – írta meg a helyi lapokra hivatkozva a Travelo.

Egy halat a Medulin-öbölben található Ceja sziget közelében, 19 méteres mélységben fogtak ki, ami most a tengerkutatási központba került.

Fotó is készült a mérgező halról

Anton Vidovič szlovén halásznak köszönhetően fotó is készült a példányról, amely egyike a rendkívül erős, tetrodotoxin (TTX) nevű mérget tartalmazó halaknak. Mint arról korábban a Dívány is írt, az életveszélyes anyagot hordozó állatok a különféle baktériumok által termelt mérget a táplálékláncon keresztül szívják fel, amely

főként az ivarmirigyekben, a májban, a belekben és a bőrben van jelen.

Noha a TTX több gőtében, egy ausztrál polipban, közép-amerikai békákban, haslábúakban, rákokban, tengericsillagokban és sok más, alacsonyabb rendű organizmusban is megtalálható, a gömbhalakat azért szokás a kelleténél jobban kiemelni a téma kapcsán, mert egyetlen példányában harminc felnőtt életének kioltására elegendő toxin található. 

Hiába ez a világ egyik legmérgezőbb állata, a belőle készült ételeket még ma is előszeretettel fogyasztják. 

Vándorolnak és sok kárt tesznek

Az Aquarium Pula szerint a Horvátországban talált, vándorló, invazív faj eredetileg az Indiai- és a Csendes-óceán trópusi területén élnek, de a Vörös-tengerből, a Szuezi-csatornán keresztül eljutnak a Földközi-tengerbe is. Mint írják, ragadozó természetük és természetes ellenségeik hiánya miatt sajnos nem tesz jót a biológiai sokféleségnek, és még a halászhálókat is károsítja.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek