Újabb üzemanyaghiány fenyegeti a magyar autósokat

GettyImages-825964780

A tavaly decemberihez hasonló országos üzemanyaghiányra számít a magyar autósok többsége – derül ki egy felmérésből.

Az autósok többségét súlyosan érintette a benzinárdrágulás

Az országos üzemanyaghiány minden második magyar autótulajdonos számára zavaró vagy stresszes volt – állítja nemrég nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatására hivatkozva a Wagner Solar Hungária Kft. Az elektromos autókban használatos töltőket, napelemrendszereket és egyéb megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos eszközöket forgalmazó cég 2600 személy részvételével készített felmérése szerint az autósokat az árstop megszüntetése is rendkívül negatívan érintette. A válaszadók több mint negyedét súlyosan megterhelte anyagilag a benzinkutakon tapasztalt drágulás, pedig 60 százalékuk már az árstop kivezetése előtt számított rá – szemlézte a kutatást a Piac és Profit.hu.

A drasztikus benzin- és gázolaj-áremelkedés miatt a megkérdezettek 12 százaléka letette az autót, és inkább a tömegközlekedést választotta, míg 15 százalék a biciklizésre vagy rollerezésre tért át; azok, akik továbbra is megmaradtak az autózásnál, 43 százalékkal kevesebbet használják azt, mint korábban. Az autósok 60 százaléka elgondolkodott már az elektromos autóra váltáson, 36 százalék pedig már csakis elektromos gépjárművet vásárolna a jövőben. A különbség a benzinkutak forgalmában is érezhető – magyarázta a cég fejlesztési igazgatója, Házi Ádám.

Az igazán aggasztó ugyanakkor, hogy a megkérdezett autósok szintén 36 százaléka úgy gondolja, a geopolitikai helyzet miatt a közeljövőben biztosan ismét szembe kell majd néznünk a decemberihez hasonló országos üzemanyaghiánnyal. Az elektromos autózás ugyanakkor még gyerekcipőben jár Magyarországon, tavaly összesen 66 597 darab zöld rendszámos autót tartottak nyilván idehaza, melyből 33 761 darab volt hibrid és 29 836 tisztán elektromos modell.

A megkérdezett elektromosautó-tulajdonosoknak csupán 10 százaléka használja 5 évnél régebb óta a gépjárművét, közel egyharmaduk pedig egy éven belül vásárolta azt; a többség kifejezetten elégedetlen az elektromos járművek töltési lehetőségeivel. Szinte mindenki, 81 százalék jól tudta, hogy az otthoni gyorstöltés a legköltséghatékonyabb lehetőség, viszont sokkal biztonságosabb gyári vagy gyorstöltővel tölteni, mintsem a konnektorral összekötni az autót.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra