Dallamtapadás: Mi bújik meg a Queen egyik legnagyobb slágerének szövegében?

GettyImages-3140196

Kire utal a fejbe lőtt férfi a Queen legendás dalában? Mi bújik meg a látszólag kusza szöveg mögött? Freddie Mercury a saját életét temeti a dalban?

A Queen zenekar egykori legendás frontembere, Freddie Mercury tragikusan fiatalon hunyt el betegségében, és számtalan máig megoldatlan titkot és rejtélyt vitt magával a sírba. Mercury egész életében küzdött a démonjaival, és mélyen vallásos szülei előtt csak nagyon későn merte felvállalni másságát. Talán erről szól a zenekar egyik legnagyobb slágerének, a Bohém Rapszódiának a szövege is. 

Örök titok marad?

A Queen zenekar tagjai szerint ez a klasszikus kislemez Freddie Mercury egyik legnagyobb rejtélye; hisz csak ő tudta igazán, hogy mit is jelent a dal szövege. Lehetséges, hogy Freddie sok évvel korábban dolgozhatott ezen a dalon. Chris Smith, a Mercury első „Smile” bandájának billentyűse azt állította, hogy Freddie több zongorakompozíciót is játszik majd a próbákon, köztük a „The Cowboy Song” címűt is, amely a „mama, most megöltem egy embert” sorral kezdődött. Kenny Everett, egy londoni DJ egyszer megkérdezte Freddie Mercuryt a dalról, és Freddie azt mondta: „Ez az egyik olyan dal, amiben erős fantázia van. Szerintem az embereknek csak meg kellene hallgatniuk, el kellene gondolkodniuk rajta, és utána dönteniük kellene, mit mondanak neki a sorok.” Freddie folytatta, és azt állította, hogy a dalszöveg nem más, mint „véletlenszerű rímtelenség”.

Nos, ez a „véletlenszerű rímtelenség” megszerezte az első helyet a slágerlistákon 6 különböző országban, köztük az Egyesült Királyságban. Egyes kritikusok a valaha készült egyik legnagyszerűbb kislemeznek tartják.

Freddie egyben a dal szerzője és előadója, így jelentését is csak ő tudhatja igazán
Freddie egyben a dal szerzője és előadója, így jelentését is csak ő tudhatja igazán

Szégyellte másságát

1986-ban Freddie-t egy Lesley-Ann Jonesszal, a Mercury című életrajz szerzőjével adott interjúban megkérdezték, hogy a Bohemian Rhapsody arról szól-e, hogy felvállalta melegségét, nem adott egyenes választ, és mindig nagyon homályosan fogalmazott . A dal jelentéséről csak annyit ismert el, hogy a kapcsolatokról szól. Mercury családi vallása a zoroasztrianizmus volt, amely nem fogadja el a homoszexualitást. Lehetséges, hogy 

Freddie azért tett erőfeszítéseket, hogy eltitkolja homoszexualitását, mert nem akarta megbántani a családját.

Jones azt mondja, hogy Freddie halála után az énekes szerelmével, Jim Huttonnal töltött sok időt, és Hutton azt mondta neki, hogy a dal valójában Mercury vallomása arról, hogy meleg. Mercury jóbarátja, Tim Rice egyetértett, és lírai elemzést ajánlott fel az elmélet alátámasztására: „Mama, most öltem meg egy embert”, ami azt jelenti: Megölte az öreg heterónak hitt Freddie-t, aki volt. „Fegyvert tettem a fejéhez, meghúztam a ravaszt, most meghalt” jelentése: a régi Freddie meghalt. Elpusztította azt az embert magában, aki lenni próbált a külvilág miatt, és most ő az, aki az új homoszexuális Freddie-vel próbál együtt élni.

Részlet a dalból: „Egy kis sziluettet látok egy emberről” – Ő az, akit még mindig kísért minden, amit csinált, és minden, ami a régi ő (Freddie).

A jó sláger titka a rejtély?

A Queen Videos Greatest Hits DVD-n Brian Maynek adott interjújában Brian ezt mondta: „Miről szól a Bohemian Rhapsody, nos, azt hiszem, soha nem fogjuk megtudni, és ha tudnám, valószínűleg úgysem akarnám elmondani. 

Mert biztosan nem mondom el az embereknek, hogy miről szólnak a dalaink. Úgy gondolom, hogy ez bizonyos értelemben tönkretenné őket és titkukat,

mert egy nagyszerű dalban az a jó, hogy a saját életedben szerzett személyes tapasztalataidhoz viszonyítod a szövegeiket is. Úgy gondolom, hogy Freddie minden bizonnyal olyan problémákkal küszködött a magánéletében, amelyeket talán maga is belerakott a dalba. Minden bizonnyal önmaga újrateremtésére törekedett. De nem hiszem, hogy akkoriban a másság felvállalása volt a leghelyesebb dolog, amit tehetett, ezért későbbre halasztotta annak felvállalását a nyilvánosság előtt. Szerintem a legjobb, ha kérdőjellel a levegőben hagyjuk a dal mondanivalóját.”

A dal egyszerű értelmezése azonban arról szól, hogy egy fiú könyörög egy nem rokonszenves vallási csoport előtt, miután a fiú meggyilkolt egy férfit, és bánja bűnét. A „Bismillah” szó jelentése (Allah nevében), és ez az első szava az Al-Korán minden fejezetének. Egy halk hang a csoportban időnként egy kis együttérzést mutat feléje: „Ő csak egy szegény fiú egy szegény családból; Kíméljük meg az életét ettől a szörnyűségtől.”

Láthatóan sokféleképp értelmezhető a dal szövege, így a Bohém Rapszódia valódi jelentése már örök rejtély marad, amit csak maga a szerzőlegenda, Freddie Mercury tud.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra