3 izgalmas társasjáték fantasymániásoknak

A sötét, őszi estéken a legjobb, amit tehetünk, hogy az asztal köré gyűlünk a családunkkal, a barátainkkal, és eltűnünk egy fantáziavilágban, ahol létezik a mágia, ahol hősök lehetünk, és egy jó társasjáték fölé hajolva legyőzhetjük a démonjainkat.

A legtöbb fantasynek hasonló a története: adott egy gonosz figura, akinek egyetlen célja, hogy uralkodhasson a világon, leigázhassa az emberiséget, vagy hogy természetéből adódóan egyszerűen csak gonosz dolgokat művelhessen. És persze adottak a hőseink, akik megakadályozzák a világuralmi tervek révbe érését. Már persze ha megakadályozzák. A társasjátékokban ugyanis, amelyeket most ajánlunk, közel sem olyan evidens a győzelem, mint kedvenc, fantáziavilágokban játszódó regényeinkben. 

A következő három játék mindegyike más élményt ígér, de mindegyik garantáltan megizzaszt a sikerért. 

1. Tiny Epic: Kalandok birodalma

A birodalom békéje semmivé lett. Szakadékok nyíltak világszerte, az alvilágból érkező goblinok elözönlötték a vidéket és megszállták a szent gomba barlangokat, ezzel évezredes tudást és varázslatokat elpusztítva. Többé nemcsak a saját királyságodért vagy felelős, hanem a világod sorsáért is. Küldd csatába a hőseidet, hogy goblinokat győzzenek le, ősi varázslatokat tanuljanak, kincseket rejtő templomokat fedezzenek fel és küldetéseket teljesítsenek.

Tiny Epic: Kalandok birodalmában hiába közös a célod játékostársaiddal, mégis te akarsz a legerősebb királysággá válni a goblinok ellen vívott háború során, vagyis a legtöbb pontot gyűjteni az utolsó, ötödik forduló végére. A feladatod pedig, hogy kastélyodból szélnek ereszd három hősödet, akik a birodalmat bebarangolva többféleképpen is szert tehetnek ezekre a bizonyos győzelmi pontokra. Te döntöd el, hogy melyik utat választod. Kockadobással küzdhetsz a goblinokkal, a varázskönyvek megkeresésével növelheted az erődet, a templomokban és a küldetések teljesítésével a harcokban hasznodra váló fegyvereket szerezhetsz. 

Tiny Epic: Kalandok birodalma
Tiny Epic: Kalandok birodalmaJakab Csaba

A játék legszembetűnőbb és egyik legvonzóbb sajátossága – ahogyan a címe is mutatja – a mérete. Az egész doboz nem nagyobb egy kisméretű könyvnél, mégis elfér benne egy egész asztalt beborító társasjáték kártyákkal, hősfigurákkal, és ami a legmenőbb: apró fegyverekkel, amiket a karakterek kezébe adhatunk, miután megszereztük őket. Ezekből építhetjük fel a birodalmat, ahol eldönthetjük, hogy milyen stratégiával kíséreljük meg a győzelmet. Ugyan a saját döntéseink nagy teret kapnak, a szerencsefaktor is elég nagy, miután az akcióinkat sok esetben a kockadobások eredménye határozza meg, de a játék éppen ettől lesz pörgős. Egyetlen hátulütője a viszonylag rövid játékidő, ami alatt nem egyszerű fegyverhez jutni, ezért sokkal egyszerűbb goblinokkal harcolva pontokhoz jutni, de persze miért ne nyújthatnánk hosszabbra a játékot? 

Kalandok birodalmát azoknak ajánlom, akik szeretik a stratégiai játékokat, de nem zárkóznak el attól sem, hogy a szerencse mint tényező, izgalmasabbá tegye a versenyhelyzetet. 

Tiny Epic: Kalandok birodalma – stratégiai játék 1–4 fő részére

Korosztály: 14 éves kortól

Játékidő: 60 perc

Játékszabály: közepesen bonyolult

Szabály magyar nyelven: itt érhető el

Elérhetőség: Reflexshop webáruház

Ár: 6990 forint

Szubjektív vélemény: Jópofa, pörgős stratégiai játék, ami még egy női táskában is elfér. 

2. Az utolsó erőd

A világot a Rettegett királynő tartja... nos, rettegésben. Néhány hősnek sikerült elrabolni mágikus ereklyéit, amik nélkül a halhatatlan uralkodó sebezhetővé vált. A hősök az ősi királyok erődjébe menekülnek velük, hogy megvédjék őket, de a hadurak serege már rájuk talált. Sárkányok, szörnyetegek, goblinok, mágusok ostromolják a falakat. Ha győznek, a Rettegett királynőt semmi sem állíthatja meg, hogy leigázza a világot. 

Az utolsó erőd egy vérbeli kooperációs stratégiai játék, amiben vérre menő küzdelmet kell folytatnod játékostársaiddal kart karba öltve a sötét erők ellen. A falat ostromlók ellen kockadobással szállhattok csatába, de a győzelmet az egyéni képességek és az erődöt alkotó lapkák akciói is segítik. Néhány teremtmény megjelenésével azonban a Rettegett királynő ereje is megmutatkozik, és beszivárog az erőd falai közé. A feladatunk nem egyszerű, még ha sikeresen vissza is vertünk minden támadást, a játék végén meg kell küzdenünk a sereget vezető hadúrral. Csak őt legyőzve nyerhetünk. 

Az utolsó erőd
Az utolsó erődJakab Csaba

Ebben a gyönyörűen kivitelezett és okosan megtervezett játékban valódi ostromélményben lehet részünk. A játékosoknak összehangoltam és megfontoltan kell dönteniük a lépéseikről, hogy az erőd mind a négy falánál meg tudják akadályozni a Rettegett királynő gonosz befolyásának beszivárgását, és hogy kordában tartsák a szörnyetegeket, mielőtt még elözönlenék a falat. Ez újabb nehezítő körülményeket hoz a játékba. Az egyéni döntések és a szerencse nagyjából egyformán fontos tényezők, de így is nehéz nyerni. A nehézségi szint viszont egyáltalán nem megy az élvezhetőség rovására, sőt! Mintha egyre izgalmasabb és izgalmasabb lenne szembenézni a legyőzhetetlennek tűnő sereggel. 

A játékban mindenkinek van lehetősége egyénileg dönteni a hőse lépései és akciói felől, de érdemes egy-egy kör előtt egyeztetni a szándékokat. Mivel mindegyik hősnek más a képessége, ezért mindegyikük más fronton tehet jó szolgálatot a csapatnak. Ebben a játékban nem az számít, hogy ki pusztít el több szörnyet, hanem hogy mindenki ráérezzen, hogy milyen akciókkal segítheti a legjobban a többieket. 

Az utolsó erődnek mindenképpen ott a helye a gyűjteményedben, ha rajongsz a fantasyvilágokért, szereted a csapatjátékot, és kötélből vannak az idegeid.

Az utolsó erőd – kooperatív stratégiai játék 1–4 fő részére

Korosztály: 14 éves kortól

Játékidő: 45 perc

Játékszabály: közepesen bonyolult

Szabály magyar nyelven: itt érhető el

Elérhetőség: Gémklub webáruház

Ár: 14.990 forint

Szubjektív vélemény: Izgalmas kooperatív stratégiai játék azoknak, akiket a veszteség nem tántoríthat el egy jó társastól. 

3. Set a Watch

A Királyságot veszély fenyegeti. Árnyak szövetkeznek, hogy feltámasszák a Szentségteleneket, és sötétbe taszítsák a világot. Négy hősre vár a feladat, hogy felkeresse azokat az elátkozott helyszíneket, ahol az ősi gonosz a visszatérésére készül, és legyőzze a szörnyetegeket. De vigyázniuk kell: ha kialszik a tűz, végleg odavesznek. 

A társasjáték alkotói jól ráéreztek, hogy egy kooperatív társasjáték akkor izgalmas, ha nehéz, hiszen semmi sem hoz össze jobban egy társaságot, mint a közös, már-már elpusztíthatatlan ellenség. Bár a játék története ismerős lehet, a Set a Watch dinamikája és játékélménye teljesen más, mint Az utolsó erődé. Sokkal lassabb, több megfontolást igényel, és a szerencse szerepe is sokkal kisebb: a rossz kockadobásokat könnyű jó döntésekkel ellensúlyozni. 

Set a Watch
Set a WatchJakab Csaba

A játékban négy hőst működtetünk – a játékosok számától függetlenül –, akik közül egy mindig a táborhelyet őrzi, három pedig a hordával harcol. A lényeket kétféleképpen győzhetjük le: vagy a kör eleji kockadobás eredményével, vagy pedig a hősök egyéni akcióival, különleges képességeivel. De mivel mind a kockák, mind a képességeket jelző kártyák száma véges, fontos, hogy jól gazdálkodjunk velük. A szörnyek ráadásul nem kímélik a hősöket, mind életerejükben, mind képességeikben nagyon erősek. 

A játék elején hat hős közül négyet kell választanunk, akiket aztán a horda ellen küldünk. Mindenkihez tartozik hős, de a hamar kiderül, hogy az a legjobb stratégia, ha közösen hozunk döntéseket az akcióikról. A fordulók során nyolc helyszínen ütköznek meg a szörnyetegekkel, ami lehetőséget ad arra, hogy mindegyik képességet kiismerjük és érvényesítsük. 

Set a Watch hátborzongató, egész estés stratégiai játék kemény ellenfelekkel és gyönyörű grafikával a fantasy-társasjátékok szerelmeseinek. 

Set a Watch – angol nyelvű kooperatív stratégiai játék 1–4 fő részére

Korosztály: 13 éves kortól

Játékidő: 45–80 perc

Játékszabály: közepesen bonyolult

Szabály angol nyelven: itt érhető el

Elérhetőség: Metagame webáruház

Ár: 10.990 forint

Szubjektív vélemény: Hátborzongató kaland fantasyfanatikusoknak. 

Élsz-halsz a stratégiai társasjátékokért? Akkor olvasd el ezt a cikkünket is!

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek