Fahéjas tejberizs grillezett fűszeres szilvával és kókuszcsipsszel

Egy jó kis nyári desszert, amihez nem kell tésztát gyúrnod vagy bekapcsolnod a sütőt. Elég egy gazdag tejberizst megfőzni és mellé a grillen néhány szilvát megpuhítani.

Ha még izgalmasabbá tennéd, a szilvákat flambírozd egy serpenyőben egy kevés pálinkával, majd locsold meg mézes-citromos-fahéjas öntettel.

Nem kell a nagy dekor, rusztikusan a legszebb.
Nem kell a nagy dekor, rusztikusan a legszebb.Jean Pierre Pinochet

Hozzávalók

A szilvás réteghez

  • 30 deka kimagozott szilva
  • 1 teáskanál fahéj
  • 3 evőkanál méz
  • olaj
  • néhány csepp citromlé

A tejberizshez

  • 1 bögre kerek szemű rizs
  • 2 bögre tej
  • 0.5 bögre tejszín
  • 1 teáskanál puha vaj
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 mokkáskanál
  • a tetejére kókuszcsipsz vagy kókuszreszelék
Recept idők

Elkészítés:

Folyamatosan kevergetve, kis lángon készítsd el a tejberizst, a folyadékokat (tejet, tejszínt) folyamatosan pótolva. Ízesítsd, majd tedd félre hűlni és keverd el benne a vajat. A szilvákat grillezd vagy süsd meg egy kevés vaj és olaj keverékén, majd mehet hozzá a fahéj, a méz és néhány csepp citromlé. Ha elkészültél, a forró gyümölcsös rétegre kanalazd a tejberizst, majd díszítsd az egészet egy kis kókuszcsipsszel. 

Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Ha már unod a csirke-rizs kombót, próbáld ki ezt a klassz csirkebiryanit!

Római tálban a legfinomabb ez a remek indiai fogás, ami még mindig csirke és rizs, csak éppen egy sokkal különlegesebb formában tálalva.

2021. szeptember24., 10:24

A tojásos rizs a legegyszerűbb változatában a legfinomabb

Akár a délről maradt rizsből is összedobhatod vacsorára ezt a kicsit izgalmas, mégis nagyon egyszerű fogást. Ha mindkét fő alapanyagot szereted, jó, ha tudod, hogy együtt még finomabbak. Mint minden hasonló ételre, erre is vonatkozik, hogy maradékmentésre remekül alkalmas: mehet bele minden hűtőben árválkodó zöldségféle, ahogy a vizespohárban várakozó zöldfűszerek is.

2021. szeptember22., 11:24

Ebédről maradt köret: így csináld a sült rizst!

Kedvenceink azok a zero waste fogások, amiknek „második felvonása” sem véleményes, éppenhogy ehető saláta vagy leves, hanem határozottan felveszi a harcot eredeti verziójával. Nálunk az ebédről maradt köretből készült vacsorára ez a remek rizs, ami nemcsak versenybe szállt köretként tálalt önmagával, de simán el is verte az ízek versenyében.

2021. október10., 15:24

Ez a szilvás-forralt boros desszert garantáltan feldobja az őszi napokat

Tudtad, hogy a forralt bor aromái akár szószokban és süteményekben is nagyon finomak tudnak lenni? Ha nem tudtad, fogadj el tőlünk egy tippet egy gyors sütire, amibe akár a házibuliból maradt forralt bor maradékát is felhasználhatod.

2021. október20., 15:52

Mentás szelet sütés nélkül – remek nyári desszert, ami extra gyorsan elkészül

A menta íze remekül felfrissít a nyári desszertekben, akár friss változatban, akár szirupként használod fel.

2021. augusztus8., 10:24

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

2022. február22., 10:08

Mustra