Fahéjas tejberizs grillezett fűszeres szilvával és kókuszcsipsszel

Egy jó kis nyári desszert, amihez nem kell tésztát gyúrnod vagy bekapcsolnod a sütőt. Elég egy gazdag tejberizst megfőzni és mellé a grillen néhány szilvát megpuhítani.

Ha még izgalmasabbá tennéd, a szilvákat flambírozd egy serpenyőben egy kevés pálinkával, majd locsold meg mézes-citromos-fahéjas öntettel.

Nem kell a nagy dekor, rusztikusan a legszebb.
Nem kell a nagy dekor, rusztikusan a legszebb.Jean Pierre Pinochet

Hozzávalók

A szilvás réteghez

  • 30 deka kimagozott szilva
  • 1 teáskanál fahéj
  • 3 evőkanál méz
  • olaj
  • néhány csepp citromlé

A tejberizshez

  • 1 bögre kerek szemű rizs
  • 2 bögre tej
  • 0.5 bögre tejszín
  • 1 teáskanál puha vaj
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 mokkáskanál
  • a tetejére kókuszcsipsz vagy kókuszreszelék
Recept idők

Elkészítés:

Folyamatosan kevergetve, kis lángon készítsd el a tejberizst, a folyadékokat (tejet, tejszínt) folyamatosan pótolva. Ízesítsd, majd tedd félre hűlni és keverd el benne a vajat. A szilvákat grillezd vagy süsd meg egy kevés vaj és olaj keverékén, majd mehet hozzá a fahéj, a méz és néhány csepp citromlé. Ha elkészültél, a forró gyümölcsös rétegre kanalazd a tejberizst, majd díszítsd az egészet egy kis kókuszcsipsszel. 

Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Gyors, sáfrányos rizskrokett: tökéletes, ha izgalmas köretet keresel

Bármilyen ragu mellett isteni lesz ez a különleges fogás, ami még akkor is nagyon elegáns, ha épp maradék rizsből készült. Egy fűszeres, jó csípős indiai curry például verhetetlen vele.

2021. szeptember26., 10:24

Csípős-fűszeres sült tojásos rizs karfiollal és édesburgonyával

Vannak olyan napok, amikor az ember csak olyasmit dobna össze, amit egyszerűen be kell tenni a sütőbe vagy lábosba, és az étel elkészíti saját magát. Ez a fűszeres rizs sem egy bonyolult fogás, és önmagában is remek, ha pedig egy kicsit jobban feldobnád, akkor húsrajongóknak néhány szelet bacont kockázz fel és azzal pirítsd össze.

2021. augusztus20., 10:24

Ez a szilvás-forralt boros desszert garantáltan feldobja az őszi napokat

Tudtad, hogy a forralt bor aromái akár szószokban és süteményekben is nagyon finomak tudnak lenni? Ha nem tudtad, fogadj el tőlünk egy tippet egy gyors sütire, amibe akár a házibuliból maradt forralt bor maradékát is felhasználhatod.

2021. október20., 15:52

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

2022. február19., 12:56

Thai sült rizs bazsalikommal és csirkével

Ha többségében hagyományos alapanyagokból készítenél valami nagyon különlegeset, ezt az egyszerű thai fogást próbáld ki!

2021. szeptember12., 11:20

Teljes kiőrlésű pizzatészta – a kedvenced egészségesebb változatban

Pakold meg szalámival és mozzarellával, süsd a legmagasabb fokozaton maximum 10 percig, és ha elkészült, szórd meg alaposan bazsalikomlevelekkel.

2022. február18., 10:08

Mustra