Fahéjas tejberizs grillezett fűszeres szilvával és kókuszcsipsszel

Egy jó kis nyári desszert, amihez nem kell tésztát gyúrnod vagy bekapcsolnod a sütőt. Elég egy gazdag tejberizst megfőzni és mellé a grillen néhány szilvát megpuhítani.

Ha még izgalmasabbá tennéd, a szilvákat flambírozd egy serpenyőben egy kevés pálinkával, majd locsold meg mézes-citromos-fahéjas öntettel.

Nem kell a nagy dekor, rusztikusan a legszebb.
Nem kell a nagy dekor, rusztikusan a legszebb.Fotó: Jean Pierre Pinochet

Hozzávalók:

A szilvás réteghez

  • 30 deka kimagozott szilva
  • 1 teáskanál fahéj
  • 3 evőkanál méz
  • olaj
  • néhány csepp citromlé

A tejberizshez

  • 1 bögre kerek szemű rizs
  • 2 bögre tej
  • 0.5 bögre tejszín
  • 1 teáskanál puha vaj
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 mokkáskanál
  • a tetejére kókuszcsipsz vagy kókuszreszelék
Recept idők

Elkészítés:

Folyamatosan kevergetve, kis lángon készítsd el a tejberizst, a folyadékokat (tejet, tejszínt) folyamatosan pótolva. Ízesítsd, majd tedd félre hűlni és keverd el benne a vajat. A szilvákat grillezd vagy süsd meg egy kevés vaj és olaj keverékén, majd mehet hozzá a fahéj, a méz és néhány csepp citromlé. Ha elkészültél, a forró gyümölcsös rétegre kanalazd a tejberizst, majd díszítsd az egészet egy kis kókuszcsipsszel. 

Kívül ropogós, belül puha kekszréteg alatt forró, a gyümölcs levében és sötét barnacukorban karamellizálódott barack, vaníliapöttyökel tarkítva. Az élvezeteket lehet még egy gombóc vanília vagy diófagyival is fokozni.

Tovább »

Még több recept

Ez a gyors tésztaétel a krémes avokádótól lett még egészségesebb

Az avokádóból semleges íze miatt remek tésztaszószok készülhetnek: ízesítheted fokhagymásra, lehet borsos és céklás, mindenképpen finom lesz majd a tésztán, a kedvenc sajtoddal a tetején.

október16., 06:04

Ez a füstös, zöldséges rizs szárnyasok és vörös húsok mellett is tökéletes

Nem állítanánk, hogy a rizs unalmas köret (de), ám annyi biztos, hogy tökéletesen alkalmas szinte bármilyen ízesítésre és fűszerezésre, mert nem fogja elnyomni a vele elkevert zöldségek és fűszerek ízét.

szeptember30., 06:04

Kukoricás vegán fasírtok – egy nagy adag snidlinges paradicsomsaláta mellett tálald

Ha valami nagyon könnyű fogást ennél, ami mégsem répa és uborka, készítsd el ezeket a kukoricás fasírtokat, amiknek – ha szereted – akár mexikói hangulatot is adhatsz a tetejére halmozott salsával vagy guacamoléval.

október18., 06:08

Unod a rizst a hagyományos formában? Itt egy indiai különlegesség, ami segít jóval izgalmasabbá tenni

Egy világhírű indiai étel, a biryani nálunk most tökös változatban készült. Az indiai fűszerekkel ízesített hosszú szemű rizst ehhez a fogáshoz sokszor sáfránnyal fűszerezik, majd bárányhúst, csirkét vagy halat és főleg zöldségeket adnak hozzá, majd kis lángon főzik készre.

szeptember24., 06:04

Paradicsomos-halas paella – olasz hangulat egy spanyol fogással

Bontsatok mellé egy spanyol Cavát, készítsetek hozzá citromos tiramisut, és kész is a mediterrán fúziós est, ami akár a nyolcadik emeletre is becsempész egy kevés tengerpartot.

augusztus20., 06:04

Az avokádó és a lazac remek páros, ebben a salátában próbáld ki!

Bár az avokádó kalóriatartalma viszonylag magas, a benne lévő zsírok kifejezetten egészségesek, és segítenek abban, hogy hosszabb ideig érezzük jóllakottnak magunkat. A lazac is hasonlóan jó tulajdonságokkal rendelkezik, így a belőlük készült saláta eléggé főnyereménygyanús fogás.

október17., 06:08

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.