Fahéjas tejberizs grillezett fűszeres szilvával és kókuszcsipsszel

Egy jó kis nyári desszert, amihez nem kell tésztát gyúrnod vagy bekapcsolnod a sütőt. Elég egy gazdag tejberizst megfőzni és mellé a grillen néhány szilvát megpuhítani.

Ha még izgalmasabbá tennéd, a szilvákat flambírozd egy serpenyőben egy kevés pálinkával, majd locsold meg mézes-citromos-fahéjas öntettel.

Nem kell a nagy dekor, rusztikusan a legszebb.
Nem kell a nagy dekor, rusztikusan a legszebb.Fotó: Jean Pierre Pinochet

Hozzávalók:

A szilvás réteghez

  • 30 deka kimagozott szilva
  • 1 teáskanál fahéj
  • 3 evőkanál méz
  • olaj
  • néhány csepp citromlé

A tejberizshez

  • 1 bögre kerek szemű rizs
  • 2 bögre tej
  • 0.5 bögre tejszín
  • 1 teáskanál puha vaj
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 mokkáskanál
  • a tetejére kókuszcsipsz vagy kókuszreszelék
Recept idők

Elkészítés:

Folyamatosan kevergetve, kis lángon készítsd el a tejberizst, a folyadékokat (tejet, tejszínt) folyamatosan pótolva. Ízesítsd, majd tedd félre hűlni és keverd el benne a vajat. A szilvákat grillezd vagy süsd meg egy kevés vaj és olaj keverékén, majd mehet hozzá a fahéj, a méz és néhány csepp citromlé. Ha elkészültél, a forró gyümölcsös rétegre kanalazd a tejberizst, majd díszítsd az egészet egy kis kókuszcsipsszel. 

Kívül ropogós, belül puha kekszréteg alatt forró, a gyümölcs levében és sötét barnacukorban karamellizálódott barack, vaníliapöttyökel tarkítva. Az élvezeteket lehet még egy gombóc vanília vagy diófagyival is fokozni.

Tovább »

Még több recept

Füstöltmakréla-saláta bulgurral – percek alatt izgalmas vacsorát készíthetsz

A zöldhagyma zöldje, a zeller és a paradicsom klasszul feldobják ezt a salátát, amit magyaros hangulatban köménnyel, fokhagymával és paprikával készíts, mexikói változatban egy nagy adag csilivel, lime-héjjal és friss avokádóval tálalj.

január15., 06:04

Ez a jó kis mákos süti citromszósszal lesz igazán tökéletes

Készíts mellé egy sűrű, vaníliás főzött krémet, dobd fel egy kevés citromhéjjal és citromlikőrrel, így lesz a legtökéletesebb a végeredmény.

2020. december5., 06:16

Itt a maradék sütik és habcsókok helye: ünnepi, maradékmentő pohárkrém mandulás tejszínnel

A legjobb benne, hogy a néhány falat bejglicsücsök éppúgy elfér benne, mint a kissé száraz muffinok, amik a két ünnep között maradnak az ember nyakán. Vágd apró darabokra, locsold meg egy kevés rummal vagy kávélikőrrel, és tálald fűszeres lekvárral és egy jó nagy adag tejszínnel!

2020. december12., 06:04

Unod a rizst a hagyományos formában? Itt egy indiai különlegesség, ami segít jóval izgalmasabbá tenni

Egy világhírű indiai étel, a biryani nálunk most tökös változatban készült. Az indiai fűszerekkel ízesített hosszú szemű rizst ehhez a fogáshoz sokszor sáfránnyal fűszerezik, majd bárányhúst, csirkét vagy halat és főleg zöldségeket adnak hozzá, majd kis lángon főzik készre.

2020. szeptember24., 06:04

Grépfrútos-pisztáciás reggeli saláta – egy kanál mézzel és sópehellyel lesz igazán különleges

Akár egy reggeli bruch része is lehet ez az elegáns reggeli saláta, ami tökéletes hétvégére, amikor egy kicsit több időd van összedobni reggelire valami igazán különlegeset.

január16., 06:04

Almás-mogyoróvajas zabkása – édes reggeli, ami nem dobja meg a vércukorszinted

Ezúttal nem hagyományosan, fahéjjal, hanem egy kevés mogyoróvajjal és friss, reszelt almával dobtuk fel a zabkásánkat. A jó emésztésért egy nagy kanál lenmagpelyhet is tettünk bele.

január15., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.