18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Ilyen az élet a világ legkeményebb börtöneiben

Bár gyakran olvasunk a modern börtönök „szállodai szintű” kényelméről, bezárva élni óriási megterhelést jelent. A korlátozások, a hozzátartozóktól, ismerősöktől való távollét nagyon komoly pszichés hatást fejt ki, ami mindenképpen nyomot hagy a rabok személyiségén. Bár az életellenes cselekményekért elítélteket és azokat, akik valamilyen különösen visszataszító bűntényben vállaltak részt, a közvélemény is élesen elítéli, abban is sokan egyetértenek, hogy bűnözőnek és makulátlan polgárnak is joga van az emberhez méltó bánásmódhoz.

Ezt azonban nem mindenhol kapják meg. Világszerte számtalan olyan büntetés-végrehajtási intézet van, ahol a fogvatartottak legalapvetőbb szükségletei sincsenek kielégítve, ahol bebörtönzöttek és börtönőrök is folyamatos életveszélynek vannak kitéve, és ahol rendszeres szexuális vagy más erőszaknak esnek áldozatul azok, akik a náluk erősebbeknek vannak kiszolgáltatva. Mindezt pedig a legtöbb börtönben óriási túltelítettség, rendszeres járványok és fogvatartói brutalitás is súlyosbítja. 

20 olyan intézményt mutatunk, ami a legmegátalkodottabb bűnözőket is próbára tenné. A linkelt videók között több nagyon felkavaró is van. 

Attica (New York állam)

1930-ban nyitotta meg a kapuit ez a szigorúan ellenőrzött intézmény, melynek lassan százéves történetében egészen elképesztő börtönlázadásokat is dokumentáltak. A legsúlyosabb eset 1971-ben történt, amikor a börtön mintegy 2200 lakója túszul ejtett 42 dolgozót, tiltakozva az embertelen szigor és a rossz körülmények ellen. A négy napig tartó zavargások alatt legkevesebb 39 ember vesztette életét, közülük 10-en a rendfenntartók közül kerültek ki. A helyzet ma sem rózsás: jelenleg 2000 olyan, súlyos bűncselekmények miatt elítélt rabot tartanak itt fogva, akik más büntetés-végrehajtási intézményekből kerültek át rossz magaviseletük miatt. 

La Sante (Franciaország)

A legkeményebb börtönökben senki sincs biztonságban. Nemcsak az Attica kapcsán emlegetett lázadás kockázata van ott folyamatosan a levegőben, de az embertelen körülmények, a bántalmazás és az összezártság is állandó terhet jelentenek. Olyat, amivel sokan képtelenek megbirkózni. Ebben a párizsi intézményben csak 2002-ben 122-en vetettek véget az életüknek, 2003-ban pedig 73-an érezték úgy, hogy bírhatatlan a bezártság és azok az embertelen és beteges kínzások, amelyeket a fogvatartottaknak kell kiállniuk. Az öngyilkosok a legváltozatosabb és legbrutálisabb eszközök használatával végeztek magukkal: el lehet képzelni, mekkora elkeseredés vagy szenvedés kell ahhoz, hogy valaki kínjában lefolyótisztítóval marassa szét a belső szerveit vagy patkánymérget vegyen be. 2014-ben felújítás miatt bezárták. Még szerencse. 

San Quentin (Kalifornia állam)

Nemhiába gyűlölte Jonny Cash is a San Quentin minden szegletét: a többi bennlakó sem lelkesedett soha az intézményért. Nemcsak elképesztő mértékű erőszakról és rettenetes körülményekről híres ugyanis, de arról is, hogy olyan nagyágyúkat is őriztek itt, mint Charles Manson, Scott Peterson vagy Sirhan Sirhan.

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Bár ma már kissé más a megítélése, mint az 1930-as években, amikor rendszeresek voltak a vezetést érintő korrupciós ügyek és a fogvatartottak közti faji zavargások, jelenleg itt van az USA egyetlen férfihalálsora, így ez ma sem olyan hely, amit közelebbről is megnéznél. 

 

La Sabaneta (Venezuela)

Óriási túltelítettség, csoportos erőszak, kínzás, járványok. Csak néhány ok azok közül, amik miatt ez a börtön felkerült a listára. A Telegraph magazin szerint Venezuela a második legerőszakosabb ország a földön: évente mindegy 1000 embert ölnek meg. A gyilkosok közül a legtöbben épp itt, a Sabanetában kötnek ki, ahol a 700 férőhelyen 3700 társukkal kell osztozniuk. A túlterheltség mellett óriási gondot okoz, hogy a fogvatartottak és őrzőik aránya 150 az egyhez, vagyis többnyire az történik, amit a bent szerveződött bűnbandák akarnak. 

Rikers Island börtön (New York állam)

Elsőre furcsának tűnhet, mit keres a listán egy olyan intézmény, ahol elsősorban rövidebb büntetéseket töltők ülnek, illetve olyanok, akik még áthelyezésre vagy ítéletre várnak. A Rikersnek mégis van helye a listán, mert a fogvatartottak viráglelkűségével szöges ellentétben áll a fogvatartók kegyetlensége. Hosszú évek óta pletykálnak róla, és 2009-ben a The New York Times terjedelmes riportban is beszámolt az ottani áldatlan állapotokról, ez azonban mit sem változtatott a helyzeten. A következő években mintegy 1300 embernek látták el úgy a baját börtönőrök, hogy abból maradandó károsodás lett, és mindez annál is kegyetlenebb, mivel a bántalmazottak nagy része eleve mentális betegségtől szenvedett. 

Bang Kwang (Thaiföld)

A Bangkok Hiltonként is emlegetett, rendkívül rossz hírű intézményt eredetileg 3500 fős kapacitással tervezték, miközben ma mintegy 8000 bentlakónak ad otthon, közülük 10 százalék van siralomházban. Őket úgy lehet megkülönböztetni a többi csontsovány, beteges, agyondolgoztatott nyomorulttól, hogy lábukon vasbéklyót hurcolva közlekednek. De akármilyen jellegű/időtartamú büntetést is töltenek itt, a rabok legfőbb gondja, hogy valahogy megússzák a rágcsálók terjesztette járványokat és az őrök szadizmusát, akik nem ismernek se istent, se embert, és nincsenek tekintettel nemre vagy korra sem, amikor üthetnékjük támad. 

Petak Island börtön (Oroszország)

Akármilyen is legyen egy orosz Alcatrazként emlegetett műintézmény, biztos nem szívesen élnél a falai között, ugye? Ez a börtön a legveszélyesebb orosz bűnözőkkel van tele, akik jellemzően nem megjavulva, hanem mentális és emberi roncsként kerülnek ki az intézményből. Ez a hely pusztítja az embereket, nyilatkozta Szvetlana Kiszeljova pszichológus a Telegraphanak. Az első kilenc hónap itt azzal telik, hogy a rabok hozzászokjanak a körülményekhez. Három vagy négy év után pedig alapjaira hullik szét a személyiség ezen a lélektelen helyen. 

USP Florence ADMAX (Colorado állam)

Járvány, patkányok nincsenek, viszont a tér- és időérzék teljesen felborul abban az intézményben, ahová csak egészen kis helyen jut be természetes fény, és ahol a 23 óra hosszát tartó magánzárka mindennapos gyakorlatnak minősül, valamint ahol a testmozgás kimerül a betonozott kerengőn való monoton körsétában. Egy korábbi őr megfogalmazásában ez a hely olyan, „mint a pokol egy kitakarított verziója”.

Penal de Ciudad Barrios (El Salvador)

Azt gondolnád, hogy egy olyan börtönben, ahol túlzás nélkül a világ legkegyetlenebb bűnözőit őrzik, biztosan elsődleges szempont a maximális biztonság, és tömött sorokban masíroznak a magasan képzett és felkészült őrök. Sajnos tévedsz. A fogvatartott–őr arány itt 50 az 1-hez, ez pedig oda vezet, hogy a börtönlakók minden gond nélkül alakítják ki saját hierarchikus rendszerüket és farkastörvényeiket. Tudjuk jól, hogy ez nagyon ritkán szokott jól elsülni

Diyarbakir börtön (Törökország)

Törökországgal kapcsolatban eleve sokat hallunk arról, hogy a kormány nem minden esetben kezeli 21. századi módon az emberi jogokat. A helyzet csak még rosszabb, ha a bv-intézményekbe is benézünk. Ebben a börtönben olyan súlyos bántalmazások érik a bentlakókat, hogy azok rendszeres éhségsztrájkokkal, sőt önégetéssel próbálják felhívni a figyelmet sanyarú helyzetükre. Eleddig hiába. Sem a török kormány, sem más nem tett még intézkedést a helyzet javítására.  

Börtön Törökországban
Börtön Törökországban

Mendoza börtön (Argentína)

Mit gondolsz, mi következik abból, ha egy börtönben három-négyszer annyi rab van, mint amennyivel a létesítmény építésekor számoltak? Hát az, hogy egy négy négyzetméteres zárkában négyen is lehetnek, hogy nejlonzacskókat használnak, ha könnyíteniük kell magukon, és orvos maximum akkor látja őket, ha valamelyiküknél beállt a hullamarevség. Na, a Mendoza éppen ilyen hely. 

El Rodeo (Venezuela)

Egy másik venezuelai börtön is felkerült erre a nem túl dicsőséges listára. A gigaintézményben 50.000 fogvatartott van, talán mondanunk sem kell, hogy a legveszélyesebb fajtából valók. A bandaháborúk annyira mindennaposak, hogy rendszeresen kell a katonai erőket kivezényelni, hogy újra helyreálljon a – persze igencsak sajátos – rend. 

Butyrka (Oroszország)

A történelem során többször is előfordultak olyan időszakok, amikor Oroszországban nagy veszélynek tette ki magát, aki más véleményen volt, mint az uralkodó hatalom. Ebben a börtönben a köztörvényes bűnözők mellett olyanok is sokszor voltak, akiknek jellemzően a rendszerkritika volt a legnagyobb bűnük. Ma sincs ez másként. Ráadásul nemcsak az óriási tömeg (10 férőhelyre 100 ember jut), de olyan súlyos járványok is gondot okoznak, mint a tbc vagy az AIDS. 

Kamiti Maximum Security (Kenya)

Ha azt mondjuk, ebben a börtönben rendszeres probléma a kolera, bizonyára elszörnyedsz. Pedig az ittenieknek kisebb gondja is nagyobb ennél a kórságnál: alultápláltság, szexuális erőszak, rossz bánásmód, az orvosi ellátás teljes hiánya és a szisztematikus bántalmazások sokkal jobban megkeserítik az itt rabosított 1200 ember életét. 

Camp 22 (Észak-Korea)

Nem árulunk el nagy titkot azzal, ha egy észak-koreai börtönről azt mondjuk, nem a legemberbarátibbak a benne uralkodó körülmények, igaz? Viszont ami a Camp 22-ben folyik, minden képzelet felülmúl. Elképesztő, ötvenezres lélekszám (ebben nemcsak elítélt férfiak és nők, de sokszor ártatlan családtagjaik is ott vannak), napi 12 óra kényszermunka a hét hét napján, mindez pedig túlzás nélkül kenyéren és vízen. Helló, 21. század. 

Gitarama (Ruanda)

A kétes dicsőségű „legzsúfoltabb börtön” címet viselő intézményben a fizika törvényeit meghazudtolva 7000 ember van egy 400 fő számára kialakított területen. A körülmények annyira extrémek, hogy nappal állni kényszerülnek az elítéltek, akik folyamatosan a mocskos, ürülékes földről származó fertőzésekkel küzdenek, és szenvednek tőlük életre szóló károsodást. 

Nairobi börtön (Kenya)

Az 1911-ben alapított börtönben szintén megy a zsonglőrködés a férőhelyekkel, mert az eredetileg 800 főre és nem túl kényelmesre tervezett börtönben ma négyezren próbálnak túlélni, és 12-en is összezsúfolódnak egy háromszemélyes zárkában. Életüket az éhezés és a rendszerszintű, súlyos bántalmazás is megkeseríti. A börtönlakók ugyanakkor az utóbbi időben nemcsak rossz körülményeik, de óriási túlélőösztönük miatt is a figyelem középpontjába kerültek: a rettenetes körülmények ellenére a börtön falai között tánc- és énekcsoport is szerveződött. 

Black Beach börtön (Egyenlítői Guinea)

Patkányok terjesztette fertőzések, zéró higiénia, alultápláltság, brutális őrök, rengeteg patkány és hasonlók. Soroljuk?

Gldani (Grúzia)

A rettenetes életkörülmények önmagukban is alkalmasak arra, hogy megtörjék az embert, de ha olyan teljesen értelmetlen szabályokkal egészülnek ki, mint kötelező suttogás és halk levegővétel, még hamarabb kikészülnek a fogvatartottak. Ebben a börtönben a szinte perverz szabályok mellett szexuális zaklatással, rendszeres tbc-járvánnyal és agresszióval is meg kell küzdeni, ami ellen sokan már nem is küzdenek: teljes apátiába süllyednek. 

San Juan de Lurigancho (Peru)

Ha szeretsz naphosszat kakasviadalt nézni, a feketepiacon seftelni, drogozni és prostik szolgáltatásait igénybe venni, talán élveznél is egy rövidebb tartózkodást ebben a börtönben. A baj csak az, hogy valószínűleg nem kerülnél ki innen élve, mivel a 700 fogvatartotthoz olyan kevés őr van, hogy aligha tudják megakadályozni, hogy a börtönlakók keresztbe-kasul mészárolják egymást.

Az egyre fokozódó zsúfoltság miatt a problémák csak tovább éleződnek, az eredetileg 2500 főnek szánt területet ma 11.500 fő lakja, így inkább egy teljesen törvényen kívüli városra emlékeztet. Egy 1986-os börtönlázadásban 80-an haltak meg, és emlékezetes volt az az eset is, amikor az egyik rab barátnőjét ölték meg itt, ő pedig úgy gondolta, jó ötlet lesz a cellája alá temetni a holttestet.

Embertelen körülmények az egyik, állat módjára viselkedő fogvatartók a másik, lovak közé dobott gyeplő a harmadik börtönben. Te kibírnád?

Oszd meg másokkal is!
Mustra