10 kilátó, ahonnan a legszebb balatoni panorámában gyönyörködhetsz

Kirándulj, sétálj, piknikezz vagy látogass el egy kalandparkba – minden programhoz találhatsz magadnak egy kilátót, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Balatonra.

Vannak olyanok, akik szeretik a kilátókat, képesek egy teljes napos programot egy szép panoráma köré szervezni, és vannak olyanok is, akik csak akkor másszák meg a kilátáshoz vezető lépcsősorokat, ha éppen az útjukba akad egy erre alkalmas magaslat. Tízes listánkban biztosan rátalálsz majd a hozzád illőre. 

#1 Balatonfűzfői kiáltó

A balatonfűzfői kilátó tökéletes célpont, ha a balatoni panorámáért nem szeretnél hosszú kilométereket kutyagolni egy hegyoldalban. A tizenöt méteres, ötszintes építményről tiszta időben egészen a túlparti Kőröshegyi Völgyhídig ellátni, ráadásul a Serpa Kalandpark területén állították fel, ezért a kilátó felfedezését összevonhatod bobozással, íjászkodással vagy a kötélpálya bejárásával. 

#2 Csere-hegyi kilátó, Alsóörs

A Csere-hegyen épült, közel háromszáz méter magasan található kilátót 1935 óta látogatják a turisták. Különlegessége, hogy a Balaton-felvidék első kőből épült kilátója. Az épületről a környező településre nyílik panoráma, de akár a Somogyi-dombságig és Veszprémig is el lehet róla látni. A kilátóhoz több turistaútvonal is vezet: Alsóörsről, Felsőörsről és Balatonalmádiból. 

Szeretnéd belátni az egész Balatont? Irány a déli part
Szeretnéd belátni az egész Balatont? Irány a déli partMatthew Micah Wright / Getty Images Hungary

#3 Jókai-kilátó, Balatonfüred

Balatonfüred nem csak korzózásra vagy strandolásra érdemes, erdői izgalmas túraútvonalakat rejtenek. A Koloska-völgy ideális célpont, ha a természet lágy ölén piknikeznél vagy sütögetnél, a tisztásról indulva pedig felfedezheted a Lózy-barlangot és a Jókai-kilátót, amihez zöld  háromszöggel jelölt ösvény vezet. A háromemeletes építményről elláthatsz egészen a Tihanyi-félszigetig. 

#4 Őrtorony-kilátó, Tihany

Nem kérdés, hogy ha Tihanyba érkezel, első utad az apátsághoz vezet, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Balaton észak-keleti csücskére. De ha kirándulnál egy kicsit, keresd fel az Apáti-hegy erdejében felállított Őrtorony-kilátót, amit a régi római hadiút mentén építettek. A kilátóból ráláthatsz az apátságra, a Külső- és a Belső-tóra, és nem kell lemondanod a balatoni panorámáról sem. 

#5 Folly Arborétum kilátója, Badacsonyörs

A badacsonyörsi Folly Arborétumot szerény táblácska jelzi, pedig a teraszos domboldal buja növényvilága, a gyerekhívogató fajátékok és a kert kávézója balatoni borokkal feldúsított itallapjával kihagyhatatlan program. Fenyőtoboz formájú kilátója a fák lombkoronái fölé emelkedik, ahonnan a tóra nyílik kilátás. 

Kirándulj egy magaslatra a gyönyörű panorámáért
Kirándulj egy magaslatra a gyönyörű panorámáértWalter Bibikow / Getty Images Hungary

#6 Kisfaludy-kilátó, Badacsony

A Balaton fölé tornyosuló Badacsony szinte kiált a csúcsára szervezett túrákért. A tizennyolc méter magas Kisfaludy-kilátót Badacsonytomaj központjából hat kilométeres kirándulással lehet megközelíteni. A panoráma megéri a sétát. Az építményről Tihanytól Keszthelyig belátni a Balatont, a Balaton-felvidék hegyeit, a túlparton pedig Fonyód tűnik fel. 

#7 Sipos-hegyi kilátó, Fonyód

A Fonyódon található kilátó nem véletlenül kapta a helyiektől a Postás-kilátó becenevet, ugyanis postai mikrohullámú átjátszóként is működik. Félórás sétával közelíthető meg a hegyfalon kiépített sétányon. Különlegessége, hogy a tetejéről teljes egészében belátható a Balaton. A kilátóra viszont belépővel juthatsz fel. A felnőttjegy 300, a diák és nyugdíjas 150 forint. Nyitvatartásáról érdemes érkezés előtt tájékozódni. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

#8 Xantus János-gömbkilátó, Balatonboglár

A déli parton is összekötheted a kalandparkban töltött napot az északi partra nyíló panoráma felfedezésével. A balatonboglári gömbkilátó a város kalandparkja melletti dombon áll. Igaz, az ’50-es években építették a brüsszeli világkiállításra, de mai formáját 2012-ben nyerte el. A kilátóba a felnőttbelépő 300, a gyerek 250 forint. 

Csodáld meg a balatoni naplementét egy kilátóból
Csodáld meg a balatoni naplementét egy kilátóbólWalter Bibikow / Getty Images Hungary

#9 Kőhegy-kilátó, Zamárdi

A Zamárdiban található építmény valószínűleg nem a legmagasabban álló és nem is a legimpozánsabb, de mindenképp az egyik leghangulatosabb kilátó, és a vádlikímélő lépcsősor tetejéről szinte az egész Balatont be lehet látni. 

#10 Panoráma-kilátó, Balatonvilágos

Balatonvilágos bája a tó fölé emelkedő magaspart, ahonnan az egyik legeszményibb panoráma nyílik a tóra és a Bakony kékbe vesző vonulatára. Tökéletes helyszín, ha a balatoni naplementében vagy az augusztus 20-i tűzijátékban gyönyörködnél. 

kapcsolódó Balaton: északi vagy déli part? Szavazz!
Balaton: északi vagy déli part? Szavazz!

A déli part sekélyes, az északi sznob? Melyikre szavazol?

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!
Mustra