Hideg libamáj hagymalekvárral, ahogy Kiskunhalason készítik

A Kiskunságban nagy hagyománya van a májból készült ételeknek. Nemcsak az ikonikus savanyú sertésmájat készítik errefelé igazán finomra: csirkéből, kacsából és libából is remek fogásokat készítenek az itteniek.

Kiskunhalas nemcsak csipkéjéről, de májból készült ételeiről is híres. Ha a combos, kicsit nehéz savanyú máj nem a te eseted, próbáld ki a halasi libamájat. Kiskunhalasi kiruccanásunkkor a Csipke Hotel gazdasszonya, Horváth Anikó specialitását kóstoltuk, és tényleg nem tudunk leállni vele. El is kértük a receptet. 

Bármi ropogóssal finom.
Bármi ropogóssal finom.porosolka

A libamáj igazi ínyencség, és hát nem a legolcsóbb fogások közül való. Mivel azonban kiadós, ebben a receptben ráadásul zsírjával együtt tálalják, nem is kell óriási adagokat enni belőle. Érdemes inkább kis falatokban kiélvezni az édes-sós-krémes kombinációt. 

Hozzávalók

Hozzávalók 10 adag májhoz

  • 80 deka libamáj
  • 80 deka libaháj
  • 10 deka vöröshagyma
  • 1 deka fokhagyma
  • 3 deka
  • 5 gramm egész bors

Hozzávalók 10 adag hagymalekvárhoz

  • 20 deka lila hagyma
  • 10 deka barna cukor
  • 5 deka vaj
  • 2 gramm
  • 5 gramm őrölt bors
  • 0.5 deciliter száraz vörösbor
  • 2 centiliter balzsamecet
Recept idők

Elkészítés:

A libamájat megmossuk, az esetleges ereket eltávolítjuk, majd 4-5 órán keresztül hideg tejben áztatjuk. Az így előkészített májat és libahájat egyszerre vastag talpú lábasba tesszük, és lassú tűzön, kíméletesen pároljuk. Az előfőzés közben sóval, szemes fekete borssal, fokhagymával, vöröshagymával ízesítjük. Mintegy 20 perces párolás után a májat erősebb tűzön zsírjára sütjük. A zsírból a megsült libamájat óvatosan kiemeljük, kihűtjük, adagtálakba porciózzuk, majd leöntjük a kisült libazsírral. Tálalásig normál hűtőszekrényben tároljuk.

 

A megtisztított lila hagymát csíkok vágjuk. Barna cukrot vaj hozzáadásával karamellizálunk, és belerakjuk a hagymát. Addig pároljuk, míg sötétbarnássá és puhává válik. Közben az elpárolgott vizet vörösbor hozzáadásával pótoljuk. Végezetül sóval, Cayenne-borssal, balzsemecettel ízesítjük.

Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Mutatjuk a legújabb kedvenced: csirkés wrap mogyorószósszal

Annyira finom és olyan egyszerű ez a fogás, hogy legszívesebben egész nap ezt falnánk!

2022. február12., 06:24

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

2022. február15., 06:32

Sonkába tekert csirkemáj grillezve, gyümölcsökkel – így lehet diétás a kedvenced

Tíz deka szárnyasmájban alig több mint 100 kalória van – ha grillezett gyümölcsökkel tálalod, segíthet átbillenni a már néhány hete tartott és már nagyon kifulladni látszó újévi fogadalmak holtpontjain.

2020. január14., 10:40

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

2022. február14., 07:32

Pirított csirkemáj baconnel és aszalt szilvával – tört krumpli tetején a legfinomabb

Percek alatt elkészül, mégsem melegszendvics, mi az? Hát például ez a remek, májas fogás, aminek nemhogy nem kell, hanem tilos sokáig sülnie, hiszen a májfalatok csak akkor lesznek igazán roppanósak és belül krémesek, ha csak addig sütöd, ameddig szükséges.

2021. november3., 11:24

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

2022. február16., 06:24

Mustra