Hideg libamáj hagymalekvárral, ahogy Kiskunhalason készítik

A Kiskunságban nagy hagyománya van a májból készült ételeknek. Nemcsak az ikonikus savanyú sertésmájat készítik errefelé igazán finomra: csirkéből, kacsából és libából is remek fogásokat készítenek az itteniek.

Kiskunhalas nemcsak csipkéjéről, de májból készült ételeiről is híres. Ha a combos, kicsit nehéz savanyú máj nem a te eseted, próbáld ki a halasi libamájat. Kiskunhalasi kiruccanásunkkor a Csipke Hotel gazdasszonya, Horváth Anikó specialitását kóstoltuk, és tényleg nem tudunk leállni vele. El is kértük a receptet. 

Bármi ropogóssal finom.
Bármi ropogóssal finom.porosolka

A libamáj igazi ínyencség, és hát nem a legolcsóbb fogások közül való. Mivel azonban kiadós, ebben a receptben ráadásul zsírjával együtt tálalják, nem is kell óriási adagokat enni belőle. Érdemes inkább kis falatokban kiélvezni az édes-sós-krémes kombinációt. 

Hozzávalók

Hozzávalók 10 adag májhoz

  • 80 deka libamáj
  • 80 deka libaháj
  • 10 deka vöröshagyma
  • 1 deka fokhagyma
  • 3 deka
  • 5 gramm egész bors

Hozzávalók 10 adag hagymalekvárhoz

  • 20 deka lila hagyma
  • 10 deka barna cukor
  • 5 deka vaj
  • 2 gramm
  • 5 gramm őrölt bors
  • 0.5 deciliter száraz vörösbor
  • 2 centiliter balzsamecet
Recept idők

Elkészítés:

A libamájat megmossuk, az esetleges ereket eltávolítjuk, majd 4-5 órán keresztül hideg tejben áztatjuk. Az így előkészített májat és libahájat egyszerre vastag talpú lábasba tesszük, és lassú tűzön, kíméletesen pároljuk. Az előfőzés közben sóval, szemes fekete borssal, fokhagymával, vöröshagymával ízesítjük. Mintegy 20 perces párolás után a májat erősebb tűzön zsírjára sütjük. A zsírból a megsült libamájat óvatosan kiemeljük, kihűtjük, adagtálakba porciózzuk, majd leöntjük a kisült libazsírral. Tálalásig normál hűtőszekrényben tároljuk.

 

A megtisztított lila hagymát csíkok vágjuk. Barna cukrot vaj hozzáadásával karamellizálunk, és belerakjuk a hagymát. Addig pároljuk, míg sötétbarnássá és puhává válik. Közben az elpárolgott vizet vörösbor hozzáadásával pótoljuk. Végezetül sóval, Cayenne-borssal, balzsemecettel ízesítjük.

Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Mai kedvencünk: tejszínes-baconös csirkemellfilé

Egy remek fogás, amelyhez egy nagy adag paradicsomsalátát és frissen sült kenyeret eszünk a legszívesebben.

2022. február17., 10:36

Teljes kiőrlésű pizzatészta – a kedvenced egészségesebb változatban

Pakold meg szalámival és mozzarellával, süsd a legmagasabb fokozaton maximum 10 percig, és ha elkészült, szórd meg alaposan bazsalikomlevelekkel.

2022. február18., 10:08

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

2022. február16., 06:24

Gombás-csirkemájas falatkák

A gomba és a csirkemáj győztes páros, főleg, ha egy kevés majoránna is akad, hogy a végeredmény még tökéletesebb legyen. Bebizonyítjuk.

2021. június17., 10:24

Mutatjuk a legújabb kedvenced: csirkés wrap mogyorószósszal

Annyira finom és olyan egyszerű ez a fogás, hogy legszívesebben egész nap ezt falnánk!

2022. február12., 06:24

Francia karácsony: konyakos libamájpástétom aszalt gyümölcsökkel

Szuper egyszerű fogás ez, amivel könnyen sikert arathatsz. Nem is kell nagyon más a tálaláshoz, csak egy zacskó natúr sós keksz, vagy friss, pirított kalácsszeletek.

2019. november19., 11:20

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek