Hideg libamáj hagymalekvárral, ahogy Kiskunhalason készítik

A Kiskunságban nagy hagyománya van a májból készült ételeknek. Nemcsak az ikonikus savanyú sertésmájat készítik errefelé igazán finomra: csirkéből, kacsából és libából is remek fogásokat készítenek az itteniek.

Kiskunhalas nemcsak csipkéjéről, de májból készült ételeiről is híres. Ha a combos, kicsit nehéz savanyú máj nem a te eseted, próbáld ki a halasi libamájat. Kiskunhalasi kiruccanásunkkor a Csipke Hotel gazdasszonya, Horváth Anikó specialitását kóstoltuk, és tényleg nem tudunk leállni vele. El is kértük a receptet. 

Bármi ropogóssal finom.
Bármi ropogóssal finom.Fotó: porosolka

A libamáj igazi ínyencség, és hát nem a legolcsóbb fogások közül való. Mivel azonban kiadós, ebben a receptben ráadásul zsírjával együtt tálalják, nem is kell óriási adagokat enni belőle. Érdemes inkább kis falatokban kiélvezni az édes-sós-krémes kombinációt. 

Hozzávalók:

Hozzávalók 10 adag májhoz

  • 80 deka libamáj
  • 80 deka libaháj
  • 10 deka vöröshagyma
  • 1 deka fokhagyma
  • 3 deka
  • 5 gramm egész bors

Hozzávalók 10 adag hagymalekvárhoz

  • 20 deka lila hagyma
  • 10 deka barna cukor
  • 5 deka vaj
  • 2 gramm
  • 5 gramm őrölt bors
  • 0.5 deciliter száraz vörösbor
  • 2 centiliter balzsamecet
Recept idők

Elkészítés:

A libamájat megmossuk, az esetleges ereket eltávolítjuk, majd 4-5 órán keresztül hideg tejben áztatjuk. Az így előkészített májat és libahájat egyszerre vastag talpú lábasba tesszük, és lassú tűzön, kíméletesen pároljuk. Az előfőzés közben sóval, szemes fekete borssal, fokhagymával, vöröshagymával ízesítjük. Mintegy 20 perces párolás után a májat erősebb tűzön zsírjára sütjük. A zsírból a megsült libamájat óvatosan kiemeljük, kihűtjük, adagtálakba porciózzuk, majd leöntjük a kisült libazsírral. Tálalásig normál hűtőszekrényben tároljuk.

 

A megtisztított lila hagymát csíkok vágjuk. Barna cukrot vaj hozzáadásával karamellizálunk, és belerakjuk a hagymát. Addig pároljuk, míg sötétbarnássá és puhává válik. Közben az elpárolgott vizet vörösbor hozzáadásával pótoljuk. Végezetül sóval, Cayenne-borssal, balzsemecettel ízesítjük.

Még több recept

Ezzel a szerecsendiós-mandulás almás süteménnyel biztos sikert aratsz a különlegességek rajongóinak körében

Nem kell bele túl sok szerecsendió, de egy adag egészen különleges lesz tőle. Ha van időd, keverj sajtkrémbe olvasztott fehér csokit és fahéjat, és azzal a tetején tálald.

március4., 10:59

Fehérbab-tonhal saláta – egy nagy adag oregánóval lesz igazán egzotikus

Jó kis görögös hangulatú salátát hozunk, amiből annak szezonjában soha nem hagyjuk ki a friss kaprot sem. Még egy fogás, amitől nem kopogtat majd a délutáni kajakóma, mégis estig ellát elég energiával.

március3., 06:00

A csirkesült még izgalmasabb ezzel a tejszínes-kapribogyós szósszal

A sós csirkefalatok mellett remek ez a sűrű, gazdag, tejszínes szósz, amit a kapribogyó tesz izgalmassá. Köretnek frissen kifőtt, gyúrt tésztát és paradicsomsalátát tálalj mellé.

március5., 11:20

Pizzát is készíthetsz csirkemájjal, mutatjuk, hogyan!

Friss petrezselyemmel a tetején és néhány kanál hideg tejföllel lesz a legfinomabb ez a magyaros pizza, ami, ha szereted a csípőset, simán elbír egy késhegynyi füstös csiliport is.

január31., 06:04

Cukkininachos – egyik mexikói kedvencünk egészséges változatban

Ha szereted a húsos, sajtos, jó fűszeres nachost egy adag tejföllel és guacamoléval a tetején, próbáld ki ropogós cukkinikarikákkal is, amik remekül helyettesítik a tortillacsipszet.

február27., 06:00

Kuszkusz + szárított paradicsom + feta: mediterrán köret, ami gyorsan elkészül

Már csak egy szelet grillezett csirkemell kell hozzá, esetleg egy adag citromos-fokhagymás halszelet, vagy akár mindkettő. Ha épp diétázol, ez a saláta önálló fogásként is megállja a helyét, ha könnyű vacsorát keresel.

március3., 06:00

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.