Hideg libamáj hagymalekvárral, ahogy Kiskunhalason készítik

A Kiskunságban nagy hagyománya van a májból készült ételeknek. Nemcsak az ikonikus savanyú sertésmájat készítik errefelé igazán finomra: csirkéből, kacsából és libából is remek fogásokat készítenek az itteniek.

Kiskunhalas nemcsak csipkéjéről, de májból készült ételeiről is híres. Ha a combos, kicsit nehéz savanyú máj nem a te eseted, próbáld ki a halasi libamájat. Kiskunhalasi kiruccanásunkkor a Csipke Hotel gazdasszonya, Horváth Anikó specialitását kóstoltuk, és tényleg nem tudunk leállni vele. El is kértük a receptet. 

Bármi ropogóssal finom.
Bármi ropogóssal finom.Fotó: porosolka

A libamáj igazi ínyencség, és hát nem a legolcsóbb fogások közül való. Mivel azonban kiadós, ebben a receptben ráadásul zsírjával együtt tálalják, nem is kell óriási adagokat enni belőle. Érdemes inkább kis falatokban kiélvezni az édes-sós-krémes kombinációt. 

Hozzávalók:

Hozzávalók 10 adag májhoz

  • 80 deka libamáj
  • 80 deka libaháj
  • 10 deka vöröshagyma
  • 1 deka fokhagyma
  • 3 deka
  • 5 gramm egész bors

Hozzávalók 10 adag hagymalekvárhoz

  • 20 deka lila hagyma
  • 10 deka barna cukor
  • 5 deka vaj
  • 2 gramm
  • 5 gramm őrölt bors
  • 0.5 deciliter száraz vörösbor
  • 2 centiliter balzsamecet
Recept idők

Elkészítés:

A libamájat megmossuk, az esetleges ereket eltávolítjuk, majd 4-5 órán keresztül hideg tejben áztatjuk. Az így előkészített májat és libahájat egyszerre vastag talpú lábasba tesszük, és lassú tűzön, kíméletesen pároljuk. Az előfőzés közben sóval, szemes fekete borssal, fokhagymával, vöröshagymával ízesítjük. Mintegy 20 perces párolás után a májat erősebb tűzön zsírjára sütjük. A zsírból a megsült libamájat óvatosan kiemeljük, kihűtjük, adagtálakba porciózzuk, majd leöntjük a kisült libazsírral. Tálalásig normál hűtőszekrényben tároljuk.

 

A megtisztított lila hagymát csíkok vágjuk. Barna cukrot vaj hozzáadásával karamellizálunk, és belerakjuk a hagymát. Addig pároljuk, míg sötétbarnássá és puhává válik. Közben az elpárolgott vizet vörösbor hozzáadásával pótoljuk. Végezetül sóval, Cayenne-borssal, balzsemecettel ízesítjük.

Még több recept

Citromfüves görögdinnye-caprese mézes öntettel

Egy nyári vacsorához nem is kell mellé más, csak néhány szelet fokhagymás-joghurtos pácban puhult csirkemellszelet.

augusztus1., 06:04

Grillezett halloumis burger savanykás, mentás paradicsomraguval

Ettől minden vega szíve ellágyul. A nem vegák pedig csak simán megeszik.

augusztus6., 06:04

Hideg, mediterrán joghurtleves – ennél bevetheted a kedvenc fűszereid

Ez a viszonylag semleges leves remek alap ahhoz, hogy bevesd a kedvenc zöldségeid és fűszereid. Tálalhatod langyos, balzsamecetes paradicsomraguval, rózsaborssal és zsályával, de akár különleges olajokkal és magvakkal is.

augusztus1., 06:04

Kecskesajt-cukkini-csirke burger nyárra – különleges, és egy grillen összedobható

Grillezd meg a csirkét és a cukkinit, és már szinte el is készült ez a nagy kedvenc, ami egy kevés friss, házi, mézes majonézzel lesz igazán finom.

augusztus1., 06:04

Ebben pontosan tudod, mi van: friss májpástétom rozmaringgal és aszalt szilvával

Azért mégiscsak jobb egy otthon, frissen készült, néhány összetevős pástétom, mint a májkrém. Percek alatt elkészül és tökéletes egy pirított kenyérszeleten néhány szelet vékonyra vágott uborkával.

július16., 06:04

Gyors vacsora lehet: kalácsburger csirkemájjal és baconnel

Ha már bűnözünk, legyünk a leghitványabb, kalácsos-baconös gengszterek.

július15., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.