Sárgabarackos-mandulás cobbler – akár egy mandulalikőr is elfér benne

Régen lustaasszony-fogásnak hívták volna ezeket a pofonegyszerű sütiket, ma inkább „okos és praktikus asszony”-desszerteknek nevezhetnénk őket.

Ha dióból épp nincs otthon, de mandula vagy kesudió épp rendelkezésre áll, nyugodtan készítsd azzal ezt a finomságot, ha pedig vegyesen használod fel hozzá a magvakat, attól csak még finomabb lesz.

Dióval és mandulaszeletekkel is finom.
Dióval és mandulaszeletekkel is finom.AnastasiaNurullina

Hozzávalók

A gyümölcsös réteghez

  • 50 deka sárgabarack kimagozva, összevágva
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 mokkáskanál
  • néhány csepp citromlé
  • 2 evőkanál mandulalikőr vagy aroma (elhagyható)

A tésztához

  • 5 deka darált mandula
  • 20 deka liszt
  • mandulaszeletek és barna cukor a tetejére
  • 1 kávéskanál
  • 6 deka cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 deka puha vaj
  • 1 darab tojás
  • 1.5 deci tejszín
Recept idők

Elkészítés:

Forgasd össze a gyümölcsöket a keményítővel, cukorral, likőrrel, sóval és citromlével, majd kanalazd egy kivajazott jénai vagy szilikontepsi aljára. A tésztával is nagyjából ugyanennyi dolgod lesz: keverd el alaposan egymással a folyékony hozzávalókat és a puha vajat, majd egyenként dolgozd hozzá a mandulát, sütőport és a lisztet is. Kis kupacokban tedd a tésztát a gyümölcsös réteg tetejére, és 170 fokon úgy 40 perc alatt süsd készre. A tetejét sütés előtt barna cukorral is díszítheted. Langyosan vagy hidegen tálald.

kapcsolódó Crumble és Cobbler: angolszász alapdesszertek
Crumble és Cobbler: angolszász alapdesszertek

Mindkettőben közös a saját levében, pici cukorral karamellizálódó gyümölcs. Az egyikre morzsa kerül, a másikra tészta. Gyors, gyümölcsös, finom.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Teljes kiőrlésű pizzatészta – a kedvenced egészségesebb változatban

Pakold meg szalámival és mozzarellával, süsd a legmagasabb fokozaton maximum 10 percig, és ha elkészült, szórd meg alaposan bazsalikomlevelekkel.

február18., 10:08

A szilvás gombóc ízei sokkal kevesebb munkával is felidézhetők ezzel a pofonegyszerű cobblerrel

A cobbler a crumble-höz hasolóan egy egyszerű gyümölcsös pite, ám ebben nem tésztamorzsa kerül a gyümölcsök tetejére, hanem egy könnyű és egyszerű tészta. Ezen a héten a legfinomabb cobblerekből hoztunk el néhányat.

2020. július1., 06:04

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

február16., 06:24

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

február22., 10:08

Olcsó és isteni: tejszínes hagymaleves

Akkor a legfinomabb, ha mellé vajjal megkent és emmentálival alaposan megszórt bagettszeleteket pirítasz meg a sütőben.

február13., 06:24

Diós, barackos kevert süti – baracklekvárral és friss krémsajttal a tetején tálald

Ha gyerekek nem esznek belőle, egy adag diólikőr is kerülhet az édesített krémsajtba annak érdekében, hogy ez az egyszerű süti még finomabb legyen.

2021. július23., 10:24

Mustra