Azt hitted, a fagyasztást nem lehet elrontani? Így csináld tökéletesen!

Hazánkban elég nagy kultúrája van a fagyisdobozokban és tejfölösbödönökben lefagyasztott pörkölteknek, tokányoknak és paprikásoknak, ami egyrészt egy klassz zero waste törekvés, másrészt jólesik az olyan napokon, amikor az embernek épp csak ahhoz van kedve, hogy megvárja, amíg kiolvad a nyári bográcsos. Na de mit fagyaszthatunk, és mit nem, a hivatalos ajánlás szerint? Megéri nagy fagyasztóládát venni, vagy a húsos ragukon kívül semmi más nem lesz már olyan finom fagyasztás után, mint előtte?

Általánosságban elmondható, hogy bármi, amiben tej van, vagy nagyon magas a víztartalma, nem fog jól működni fagyasztás után – állítja Martha Stewart oldalán egy szakértő.

Palak Patel, a Kulináris Oktatási Intézet séfje azt is kiemeli: a tej, a majonéz, az uborka, a saláta, a paradicsom, a sült és a főtt krumpli, a főtt tészta nem igazán fagyasztható, bár a valóság inkább az, hogy pofonegyszerűen megfagy mind, ám felengedés után ezek az ételek teljesen élvezhetetlenek. 

A szakember külön kiemelte, hogy sült krumplit és köretként fogyasztott főttet sem ajánlott  fagyasztani, mert a burgonya nem képes megőrizni a formáját és a textúráját, ugyanis a jégkristályok kellemetlen, vizes állagot eredményeznek benne. A habcsók, a kagylófélék és rántott szeletek is puha, összeesett állagúak lesznek, vagyis jó eséllyel még a legkevésbé válogatósak sem vállalják majd be az elfogyasztásukat. 

Mögötte mennyi hallgatag hideg kenyér és pléhdoboz.
Mögötte mennyi hallgatag hideg kenyér és pléhdoboz.Group4 Studio / Getty Images Hungary

Akkor most mit és hogyan is fagyasszunk?

Korábban már írtunk arról, hogy ami a fagyasztóba kerül, azt érdemes fagyottan vásárolni, mert úgy marad igazán jó a minősége. Az otthoni fagyasztásnak akkor van igazán értelme, ha valamiből olyan sok marad, hogy biztosan megromlana. A mélyhűtőnk ugyanis lassú fagyasztást végez, iparilag viszont kizárólag gyorsfagyasztást alkalmaznak, és a hosszabb fagyasztási idő kihat az étel szerkezetére is. Ezzel együtt természetesen az otthoni fagyasztás sem feltétlenül ördögtől való, hiszen a maradékok megmentésével pénzt és időt is megtakaríthatunk. A Food Network cikkéből szemezgetünk, amelyben arról írnak, mit és hogyan érdemes fagyasztanunk. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Vaj:  Ha nagyon sok vajat sikerült beszerezned, de nem tudod felhasználni a lejárati idő előtt, akkor a mélyhűtőben 12 hónapon keresztül tárolhatod a saját csomagolásában. Ez természetesen az ízesített és a fűszervajakra is vonatkozik. 

Sajt: a kemény sajtokat (például egyes cheddarfélék, parmezán) csomagold szorosan műanyagba, így 6 hónapig is eltarthatók a hidegben, sőt a kemény sajtokat akár reszelve is fagyaszthatod egy légmentesen zárható tartályban. A lágy sajtok, például a kecske-, a ricotta vagy a krémsajt nem mindig fagynak le jól, az egész attól függ, mennyi bennük a nedvesség a zsír rovására. 

Tojás: Ne próbáld meg lefagyasztani a tojást a héjában, az nem fog működni. Ám muffinos tepsiben, kissé felverve például később is jó rántotta-alapanyag lehet. 

Joghurt: A joghurt fagyasztása lehetséges is, és nem is. Ha felolvad, az állaga már nem lesz olyan, mint régen, így közvetlen fogyasztásra nem alkalmas, de süteményekbe, smoothie-kba még simán elfér. Kanalazd a joghurtot jégkockatartóba, majd amint megfagyott, tedd a kockákat légmentesen zárható, cipzáras zacskókba, és használd fel 3 hónapon belül.

Kenyér, kalács és zsemle: Na és persze mindenféle péksütemény. Szeleteld fel a kenyeret, majd adagonként tedd egy cipzáras zacskóba, ügyelve arra, hogy lehetőleg az összes levegőt eltávolítsd a zsákból. A szeleteket közvetlenül a fagyasztóból is teheted a pirítóba, de még jobb, ha hagyod őket szobahőmérsékleten kiolvadni. 

Megdermedt dolgok halmaza.
Megdermedt dolgok halmaza.hedgehog94 / Getty Images Hungary

Így fagyaszd a gyümölcsöket és zöldségeket!

Jól csomagolva sok gyümölcs képes élvezhető állapotban maradni 6–12 hónapig. Az alma és a körte nem olvad túl kellemes, ropogós textúrájúra, de az almaszósz, az almavaj vagy a körtepüré  fagyasztható, és nagyon finom kiolvadás után is. 

Banán: A banán akár egészben is fagyasztható, vagy apróra vágható és fagyasztózsákokban praktikusan lehűthető. Ez sem lesz már olyan, mint frissen, de turmixokban, muffinokban és banánkenyérben még mindig klasszul felhasználhatod. Az avokádóval ugyanez a helyzet, inkább guacamolét készíts belőle, miután kiolvadt. 

Bogyós gyümölcsök: A bogyók nagyon jól fagyaszthatók, és szuper marad mindegyik. Mosd meg, szárítsd meg és aprítsd fel (ha szükséges) a szamócát, az áfonyát vagy a málnát, és helyezd műanyag fagyasztózsákokba, ügyelve arra, hogy a lezárás előtt távolíts el minden levegőt a zacskóból. Joghurtokba, süteményekhez mindegyik jól működik kiolvadás után. 

A zöldségfélék általában legfeljebb 6 hónapnyi fagyasztásra alkalmasak. A hagymát, a fokhagymát, a borsót  és a kukoricaszemeket nyersen is fagyaszthatjuk, és akár apríthatjuk is fagyasztás előtt. Tipp: a cukkinit, a burgonyát, a spenótot és a sárgarépát anélkül is fagyaszthatjuk, hogy megváltoztatnánk a textúrájukat, ha fagyasztás előtt kissé blansírozzuk őket. Ez rövid hőkezelést jelent, amelynek során pár percre forró, lobogó vízbe dobjuk a felszeletelt alapanyagokat, majd jeges vízbe merítve visszahűtjük őket.

A húsokat és a halakat 3–12 hónapig fagyaszthatjuk, szorosan műanyagba csomagolva, majd fagyasztózsákokba rakva őket. 

Ennyi ideig állnak el a leggyakrabban használt húsok

Csirke- vagy pulykafélék: 6 hónap
Főtt sonka: 2 hónap
Zsíros halak (lazac, makréla, szardínia): 3 hónap
Sovány halak (tilápia, laposhal): 3 hónap
Darált hús és baromfi: 3–6 hónap
Bárány: 6–12 hónapig
Sertéshús: 4–6 hónap
Kolbász: 2–3 hónap
Nyers marhasteak: 6–12 hónap 

Fagyasztásnál a zacskóra mindig írd rá a dátumot, így tudod ellenőrizni, hogy felhasználható-e még. Szintén a kényelmedet szolgálja, ha kisebb zacskókban, dobozokban adagolod az ételeket, hogy pazarlás nélkül tudd felhasználni mindig a megfelelő mennyiséget.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek