Ez a marcipános kevert süti egy adag szilvával lesz a legfinomabb

A marcipán ősét már az ókorban a perzsák is ismerték, akik mandulával és mézzel készítettek édességet olíva- és rózsaolajjal. Később kereskedőkön keresztül jutott el elsőként Portugáliába és Spanyolországba, majd Velencébe, ahol kezdetben az uralkodók asztalán lehetett vele találkozni, mivel cukorhoz akkoriban még nem volt egyszerű hozzájutni.

A marcipánt házilag is összedobhatod: elkészítéséhez mandulabélre, porcukorra és vízre van szükség. Először sziruposra kell főzni a cukrot és a vizet, majd kissé lehűtve hozzáadni a mandulát, a kész masszát pedig simára gyúrni. Ha pedig ezt kihagynád a tetejéről, akkor egy klassz, szilvás-vaníliás süti lesz a végeredmény. 

Tortaformában is készítheted.
Tortaformában is készítheted.Fotó: wideonet

Hozzávalók:

  • 20 deka szilva felkockázva, fahéjas lisztbe forgatva (vagy aszalt szilva)
  • 1 deci tej
  • 1 mokkásanál
  • 25 deka liszt
  • 0.5 zacskó sütőpor
  • 6 deka puha vaj
  • 20 deka cukor
  • 2 darab tojás
  • 1 darab vaníliarúd kikapart magja
  • 15 deka marcipán
  • 4 csapott evőkanál porcukor
Recept idők

Elkészítés:

Keverd el egymással a száraz hozzávalókat, majd a nedves alapanyagokat is dolgozd el. Forgasd össze a két keveréket, keverd el benne a szilvát, majd 180 fokon úgy 35 perc alatt süsd készre a sütit. 

A végén porcukros deszkán nyújtsd ki a marcipánt, és amikor a süti még éppen langyos, tedd a tetejére. 

Pénteki süti: marcipános-mákos kekszek
Pénteki süti: marcipános-mákos kekszek

A falatnyi kekszek a marcipántól finom puhák maradnak, pont jól csúsznak egy jó tea vagy kávé, esetleg a reggeli bögre kakaó mellé.

Tovább »

Még több recept

Baconös-borsós penne

A bacon igazi dzsóker a konyhában, és amíg nem lesz fogásaink alapja, addig talán a háziorvos sem kap rohamot, ha megtudja, hogy hetente néhányszor eszünk belőle. Ebbe a fogásba nem kell belőle sok, és mellette ott lesz a borsó és a petrezselyem, amelyek viszont kifejezetten segítenek abban, hogy új kedvenc ételed egy kicsit egészségesebb legyen.

június10., 10:52

Tészta hallal és cukkinivel

Egy nagy adag parmezánt nem érdemes kihagynod a tetejéről, és ha még krémesebbé tennéd, mascarpone és tejföl keverékével lesz rajta legfinomabb a szósz.

június9., 12:52

Citromos pulykamell

Görög hangulatban készül nálunk leggyakrabban ez a könnyű, pulykás fogás. Ha te is szereted a sovány húsokat, érdemes kipróbálnod faszenes és kontaktgrillen készítve is!

június10., 10:24

Cukkinis tészta

Ha a tészta egy részét cukkinitésztára cseréled, a fogás még mindig nagyon finom marad, de kalóriákból jóval kevesebb lesz majd a vacsorádban.

június14., 12:52

Karfiolos tészta

…És ha ebben a változatban megunod, készítsd el a mandulás-brokkolis verziót is. Akármelyiket is választod, egy nagy adag friss petrezselyem és snidling nem hiányozhat a tetejéről.

június11., 10:52

Nyári, kukoricás raguleves vegán módra

Egy kissé édeskés leves lesz az alig negyedórás főzés végeredménye, ami mexikói fűszerekkel, csípősen a legfinomabb. Ha nem szeretnéd túl fűszeresre, akkor tárkonyt vagy bazsalikomot adj hozzá.

június13., 10:52

Mustra