Így lesz a legfinomabb a csirkemell: hétféle módszert teszteltek

Egyesek szerint jellegtelen, egyhangú húsféle, ami könnyen kiszárad, másoknak a legegészségesebb ételek alapja, amiből bármi készülhet az egyszerű, grillezett szeletektől egészen a gofrin, juharsziruppal tálalt, szokatlan fogásokig. De vajon melyik a legjobb módszer arra, hogy a csirke valóban finom legyen, és ne száradjon ki? Posírozzuk, rántsuk, vagy vegyünk helyette egy jó kis combfilét, amivel nem fenyeget a kiszáradás veszélye? Most kiderül.

Azt eddig is tudtuk, hogy a legtöbb húsféle sokszor azért szárad ki, mert túlsütjük. Az sem új, hogyha lehet, ne hideg, hanem szoba-hőmérsékletű húsokat tegyünk az olajba, így tudnak egyenletesebben puhulni. Ne szurkáljuk, miközben sül, tegyünk az olajba egy kis vajat, sütés után pedig alufólia alatt pihentessük egy kicsit. Ezek mind fontosak, de van-e vajon a sütés módjai között győztes?

A thektchn.com oldalán 7 módszert próbáltak ki, és végül kiderült, melyikkel a legfinomabb a csirkemell. A szabályok szerint ugyanakkora méretű húsokat használtak, amit aztán 1-től 10-ig terjedő skálán értékeltek, ahol a 10 a legfinomabb végeredményt jelentette (volna).

1. Pirítás, majd sütés

A módszer szerint az egyenletes vastagságú csirkemelleket sózni és borsozni kell, majd közepes-magas hőfokon oldalanként lepirítani egy serpenyőben. Ezek után 2 evőkanál csirkealaplevet öntenek alá, és fedő alatt puhítják meg a szeleteket 8 percen át, majd végül 8 percet pihen fedő alatt a csirke. 

Az eredmény a tesztelők szerint nagyon puha, de kissé száraz csirke lett, aminek a színe sem a legétvágygerjesztőbb. Pontszáma: 6/10.

2. Roston sütés

A csirkét kevés fűszeres olajban forgatták meg, majd előmelegítették a grillezőt. 12-15 percig sült a csirke, félidőben megfordítva, amihez az ideális hőmérséklet a szerzők szerint alig 80 fok. Az eredmény: kissé aranyszínű, ám a külső részén kicsit kemény, belül pedig száraz csirkemell lett, a pontszáma szintén 6. 

3. Forró levegős sütés

A forró levegős sütéshez a hús egy órát állt sós vízben, majd olajat és fűszereket kapott, így sütötték ki végül. Tíz percet sült 193 fokon, aminek az eredménye sápadt, ám nagyon lédús hússzelet lett. Pontszáma a tesztelők szerint 7. 

Nehéz úgy elkészíteni, hogy ne legyen száraz.
Nehéz úgy elkészíteni, hogy ne legyen száraz.invizbk / Getty Images Hungary

4. Lassú sütés

Ez egy kicsit bonyolultabb, mint a többi módszer: sózd és borsozd a csirkét, szurkáld meg egy villával, majd tedd egy sütőedénybe, és szorosan fedd le fóliával. 135 fokon süsd, amíg a hús el nem éri a 65 °C-os hőmérsékletet. Ezek után kend le olvasztott vajjal, majd kapjon egy kevés lisztes-keményítős bundát, és forró olajban süsd ki a serpenyőben 3-4 perc alatt. 

A viszonylag bonyolult módszer bejött a teszten: az enyhén lisztes csirke pontszáma 7,5 lett. 

5. Pirítva, lefedve sütés

Végre egy egyszerű módszer: a csirkét besózták, borsozták, majd közepesnél kissé magasabb hőfokon megpirították olajon. Ezek után fedő alatt kifejezetten alacsony lángon kapott még 10 percet. A csirke lédús lett, de a tesztelők szerint lehetett volna szebb, így csak 8 pontot kapott. 

6. A vajas módszer

A szeleteket először sózd meg, és hagyd így legalább 30 percig. Töröld szárazra, majd közepesen meleg serpenyőben hevíts olajat, és ebben süsd egy darabig a szeleteket – áll a receptben. Ezek után egy kis vajat is adj hozzá, adj neki egy percet, majd fordítsd meg, hogy a másik oldala is megsüljön. Pihentesd a húst 3 percen át. A csirke az ítészek szerint szép lett és nem száraz, meg is kapta a maga 8,5 pontját. 

7. A pofonegyszerű módszer

A leggyorsabb sütési mód lett a győztes: a csirkét olajjal kenték be, amit ezek után sóztak és borsoztak. Ezek után 3-3 percet kapott a grillen és a serpenyőben mindkét oldala, majd 3 percet pihent a fólia alatt. Ez a változat lédús lett, aranyszínű, és a tesztelők szerint kifejezetten finom is. Rosszat nem írtak róla, a végső pontszáma 9 lett.

Kedvet kaptál a csirkéhez? Próbáld ki a következő csirkés receptjeinket!

Oszd meg másokkal is!
Mustra