A tökéletes rántott hús 7 titka +1 ötlet

Jalecz Lajos a nyolcvanas évek végén rádió- és televízióműszerészből lett az ország akkoriban egyik legkülönlegesebb, indonéz vendéglőjének tulajdonosa. Gyulai éttermébe, amelyikben egy kígyó időzött az ablakban, az egész országból zarándokoltak a vendégek. A kezdés utáni években az étterem háromszor is a legjobb tíz közé került. Később a magyar konyha felé nyitott, most pedig egy olyan projekten dolgozik, ami a régi eszközök és alapanyagok használatával kínál majd különleges fogásokat a látogatóknak. Tőle igyekeztünk megtudni, hogyan lehet még finomabb az egyik legnagyobb kedvencünk.

Beszélgetőtársunkat egyébként mindenki Lalizza, és híres arról, hogy soha egyetlen receptjét sem tartotta titokban. 31 éves pályafutása során minden éttermében bárkinek szívesen elsorolta a hozzávalókat és az elkészítés módját is – abban hisz ugyanis, hogy egy étterem sikere nem ezen múlik. Most a tökéletes rántott hús titkát kérdeztük tőle. Erre először annyit felelt, hogy ezt minden lelkes háziasszony tudja, és biztosan hibátlanul készíti, aztán elgondolkodott az éttermek kínálatán, és úgy döntött, mégis érdemes összeszedni néhány tippet. 

1. Legyenek elég vastagok a szeletek

„Nagyon fontos a jó végeredményhez, ám az éttermekben gyakran azt látom, hogy mégsem elég vastagok a hússzeletek. Szerintem a háziasszonyok jobb rántott húsokat tudnak csinálni, leginkább azért, mert nem klopfolják papírvékonnyá a húst, hogy nagyobbnak tűnjön egy-egy adag. Egy jó rántott hús legalább egy centi vastag szeletből készül” – állítja Jalecz Lajos.

2. A panír is elrontható

Elméletben a panírozáskor is hibázhatunk – derül ki a felsorolásból. Ha áll a hús a panírban, és esetleg elázik, az semmiképp nem szerencsés. „Ez már talán csak ízlés dolga, de szerintem a nagyon apró szemű morzsa sem az igazi, hát még a panko! Fölösleges ezzel divatozni, semmivel sem jobb a panko íze. Ha az ember otthon darál magának durvára száraz kenyeret a panírozáshoz, olcsóbban kijön, és finomabb is lesz a végeredmény. Én így szoktam otthon is” – árulja el az étterem-tulajdonos.

Inkább vastag legyen, mint hatalmas
Inkább vastag legyen, mint hatalmasullstein bild / Getty Images Hungary

3. Nem mindegy, milyen húsból készül

„Szerintem jobb, ha nem karajból készítjük, vagy ha igen, akkor az első, szaftosabb részét panírozzuk. Emellett tökéletes csirke- vagy pulykamellből, lapockából és tarjaszeletekből is” – emeli ki. 

4. Nem mindegy a zsiradék mennyisége sem

A szakember szerint nincs baj az olajjal, mégis azt javasolja, hogy a rántott húst lehetőleg zsírban süssük. Ne spóroljunk vele: a megolvadt zsiradék érjen a szeletek feléig.

5. Vigyázzunk, ne süssük túl

Azt is hozzátette, hogy akár 2 perc alatt is elkészül a rántott hús a forró zsírban, persze a szeletek vastagságától és a hús fajtájától függően. A csirkemellnek kicsit kevesebb idő kell, mint a vörös húsoknak. A lényeg, hogy a hús ne süljön több ideig, mint amennyi feltétlenül szükséges. 

6. Ne erőből klopfoljuk

„Nem szükséges a klopfolással szétverni, kilapítani a húst, elég, ha egy kicsit egyengetjük a mozdulatokkal, viszonylag óvatosan.” 

7. Pihentessük annyi ideig, amennyi ideig készült

„Sütés után adjunk a rántott húsnak néhány percet, legalább annyit, amennyi ideig sült. Ez az egész nem csak arról szól, hogy kihűljön, ennyi idő kell a húsnak is, hogy tökéletes legyen” – szól az utolsó jó tanács.

+1. Színesítsd bátran a panírt

„Annak idején az indonéz éttermemben készült olyan rántott hús, amiben a csirkeszárnytöveket paníroztuk be, és kókuszlisztet használtunk hozzá. Ez különleges ízt adott neki. A magyar étteremben szeletelt mandulát adtunk a panírhoz, ez, ha jól tudom, Móra Ferenc kedvenc étele volt” – mondja beszélgetőtársunk, hozzátéve, hogy a hagyományos morzsa éppen elég, de attól még bátran kísérletezhetünk a fűszerekkel és ízesítőkkel. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek