Ezért szeretik a nők az idősebb férfiakat

Ha egy fiatal nő idősebb, apja korabeli férfiba szeret bele, a klasszikus sztereotípiák szerint a pénz vagy az apakomplexus motiválja. A valóság azonban ellentmond a rosszhiszemű véleményeknek.

A Psychology Today két kutatást is szemlézett, amelyek azt vizsgálták, vajon tényleg igazak-e a feltevések, miszerint a nőket kizárólag az anyagi biztonság, esetleg az apafigura keresése ösztönzi arra, hogy egy náluk jóval idősebb férfival kössék össze életüket.

Nincs hátsó szándék

Brian Collison és Luciana Ponce De Leon szociálpszichológusok a fiatal nő–idősebb férfi párokat érintő társadalmi sztereotípiáknak jártak utána. Tanulmányukban úgy találták, a megbélyegzés mindkét felet érinti: a férfiakat liliomtiprónak, a nőket aranyásónak könyveli el a közvélemény ezekben a kapcsolatokban.

Az általános vélekedés szerint a nők azért választanak idősebb partnert, mert az képes megadni nekik az anyagi biztonságot, ami a felhőtlen élethez és a gyerekvállaláshoz szükséges. Más esetben a karrierjük és társadalmi státuszuk előremozdítását remélik a kapcsolattól. A sztereotípiák azonban a legtöbb esetben nem állják meg a helyüket: a kutatók szerint az efféle párokat leggyakrabban ugyanúgy a kölcsönös szimpátia és a szerelem motiválja, mint a hasonló életkorú partnereket.

Miért szeretik a nők az idősebb férfiakat?
Miért szeretik a nők az idősebb férfiakat?ColorBlind / Getty Images Hungary

Egy másik közkeletű vélekedés szerint azok a nők, akik idősebb társat választanak, apafigurát keresnek a párjukban. A Saint Mary’s University pszichológus-kutatói, Sara Skentelbery és Darren Fowler 2016-os kutatásukban megcáfolták ezt az elméletet. A tudósok 173 heteroszexuális nőt kérdeztek ki, akik közül 44-en náluk több mint tíz évvel idősebb férfival éltek párkapcsolatban. A válaszok azt mutatták, hogy utóbbiaknak semmivel sincs rosszabb kapcsolata az édesapjukkal, mint másoknak, és nem az apakomplexus motiválja őket.

A valóság tehát megcáfolni látszik az előítéleteket, és azt bizonyítja, hogy az efféle kapcsolatok hátsó szándék vagy pszichés motiváció nélkül, ugyanúgy szerelemből köttetnek, mint bármely más párkapcsolat.

Oszd meg másokkal is!
Mustra