Könnyű és ünnepi: aszúleves parmezánnal

Aromás és különleges leves lesz belőle, aminek fűszeres ízét a tejszín simítja el egy kicsit. Imádjuk, mert úgy ünnepi, hogy percek alatt kész van, ráadásul nem leszünk tőle teljesen tele a dupla adag töltött káposzta előtt.

Tálalhatod frissen őrölt rózsaborssal, ropogós sülthagymakockákkal, pirított csicseriborsóval és akár sült vagy grillezett hallal a tetején, mindenféleképpen izgalmas első fogás lesz. 

Sokféle levesbetéttel finom, válaszd ki a kedvenced!
Sokféle levesbetéttel finom, válaszd ki a kedvenced!Fotó: Debby Lewis-Harrison

Hozzávalók 2 személyre:

  • 2 deci tejszín
  • 2 deci zöldségalaplé
  • 1 csapott evőkanál étkezési keményítő
  • 2 evőkanál parmezán
  • 2 deci Tokaji aszú
  • 1 fél mokkáskanál
  • 1 mokkáskanál barna cukor
Recept idők

Elkészítés:

Tedd fel melegedni a bort. Amikor már néhány percet főtt, mehet hozzá két deci alaplé és a tejszín fele. Hagyd őket a tűzön néhány percig, közben a tejszín másik feléhez adj egy csapott evőkanál étkezési keményítőt, egy fél mokkáskanál sót és egy mokkáskanál barna cukrot. Néhány perc után ezzel sűrítsd a keveréket, majd ha már az állaga krémes, tálald egy evőkanálnyi parmezánnal a tetején. Ha tartalmasabbá tennéd, néhány falat sült hallal a tetején is tálalhatod.

Miért drága a tokaji aszú?- szüreteltünk
Miért drága a tokaji aszú?- szüreteltünk

Egy asszony egy nap 6-10 kiló tökéletes aszúszemet tud leszedni többéves gyakorlattal. Nekünk mindössze két szem sikerült fél óra alatt. A szüret nem tartozik az álommunkák közé.

Tovább »

Még több recept

Tipp izgalmas köretekhez: sült tök pisztáciapestóval

Szeretjük a sült krumplit és a zöldségpüréket is, de még jobban szeretjük, ha percek alatt összedobhatunk egy-egy igazán különleges köretet egyszerű és könnyen elérhető alapanyagokból. Ha marad a pestóból, másnap pirítóson remek, de akár salátaöntetet is készíthetsz belőle.

október29., 06:08

A karfiolleves szerintünk szerecsendiós-vajas kenyérkockákkal és mazsolával a legfinomabb

Talán furán hangzik, de a sós, markáns aromák közé egy-egy kanál gránátalmamag is nagyon jól illik. Ebben a változatban már simán jó lesz karácsonyi kímélő levesnek is az ünnep valahányadik napján. Addig is gyakorlásképp érdemes vacsorára összedobnod.

szeptember20., 06:04

Ez a hideg, kurkumás-mézes dinnyeleves egy nehezebb főétel előtt és után is tökéletes

Jól megy hozzá egy adag mentaszirupos mascarpone, de citrusokkal elkevert tejszínhabbal sem tévedhetsz nagyot.

augusztus5., 06:04

Elegáns vacsora hó végén is: gombakrémleves szilvahabbal

Ezen a héten olyan recepteket gyűjtöttünk, amik elég menők ahhoz, hogy akár házigazdaként is bevállald a vendégek előtt, mégsem terheli meg a konyhapénzt a hó végén sem túlságosan. Ehhez a leveshez négy főre elég egy doboz gomba, egy tejszínhab és egy nagy kanál szilvalekvár.

augusztus27., 06:04

Gyömbéres-gránátalmás eperleves – néhány mentás rizsgombóccal lesz az igazi

Nem kell túlgondolnod, vagy külön bevásárolnod miatta – ha épp nincs gyömbér a közelben, egy kevés Cayenne-csilivel adj extra aromákat ennek a levesnek.

augusztus6., 06:04

A krémes, habos dalgonakávé Koreából indult útjára

Ezt a trendi kávékülönlegességet úgy állítják elő, hogy egyenlő arányban jó alaposan összedolgoznak instant kávéport, cukrot és forró vizet, amíg krémes nem lesz, majd hideg vagy forró tejhez adják. Alkalmanként kakaóval, morzsolt kekszekkel vagy mézzel ízesítik. Persze ennek is van már millió változata, ezek közül mutatunk most egyet.

október30., 06:08

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.