Könnyű karácsonyi főétel: aszalt gyümölcsös gombafasírtok gránátalmás burgonyasalátával

Hálás lesz a gyomrod egy-egy ilyen könnyű fogásért az ünnepekkor a sok malac, gesztenyés pulyka, töltött káposzta és halászlé után.

Már megint egy isteni, de könnyű étel, amivel percek alatt megvagy, és ráadásul könnyű ebéd lehet az ünnepek kajakómában töltött napjain. A fűszeres gombákat egy kis fanyar aszalt gyümölcs dobja fel, a krémes krumplisalátát pedig egy kis hideg, borsos gránátalma. Imádjuk.

Többféleképpen formázhatod.
Többféleképpen formázhatod.LauriPatterson

Hozzávalók 3 személyre

A burgonyasalátához

  • 80 deka burgonya
  • 4 evőkanál majonéz
  • 1 pohár tejföl
  • 1 teáskanál mustár
  • só, fehér bors, fekete bors
  • 1 csapott evőkanál porcukor
  • 1 gránátalma
  • egy fél citrom leve

A gombafasírtokhoz

  • 50 deka gomba megtisztítva
  • 1 kisebb csésze aszalt gyümölcs ízlés szerint (meggy, barack, szilva, áfonya)
  • 2-2 evőkanál vaj és olaj
  • 2 tojás
  • 1 bögre zsemlemorzsa
  • fél fej vöröshagyma
  • 1 nagyobb gerezd fokhagyma
Recept idők

Elkészítés:

Nagyon egyszerű lesz az egész: tedd fel főni a burgonyát, közben dobd össze hozzá a krémes-majonézes öntetet a felsorolt hozzávalókból. Ha a krumpli kihűlt, szeleteld, és forgasd meg óvatosan az önetetben, majd mehet a tetejére egy jó adag, borsban hempergetett gránátalma. Ha van otthon rózsabors és friss menta vagy petrezselyem, ezekből is mehet a tetejére.

A fasírtokhoz vágd apró darabokra a gyümölcsöket, majd a gombát a hagymákkal tedd aprítógépbe, utána süsd néhány percig egy kanál vajon a gombás keveréket. (Barna csiperkét, de akár erdei gombákat is választhatsz, mindegyikből finom.) Ekkor mehet hozzá egy kis só és bors is. Kanalazd át egy tálba, majd amikor már langyos, mehet hozzá 2 tojás és legalább 3 evőkanál zsemlemorzsa, vagy amennyit felvesz a keverék, vagyis amennyitől gyúrható, formázható lesz. 

Kóstold meg a gombás fasírtalapot, ízesítsd, ha szükséges, majd mehetnek hozzá a gyümölcsök. Formázd, amilyenre szeretnéd, forgasd meg a morzsában, utána mehet a maradék vaj és némi olaj forró keverékébe. Ha aranybarna, már ki is veheted, néhány perc elég lesz a kis vega fasírtoknak. 

Őrizd meg a mentális egészséged, egyél gombát! Őrizd meg a mentális egészséged, egyél gombát!

Újabb étel kerül a finom és egészséges dolgok listájára!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Maradék szárnyasból is finom a karácsonyi Cobb-saláta

Egy kevés maradék főtt gesztenye és aszalt gyümölcs is került ebbe a karácsonyi maradékmentő tálba, nem is bántuk meg.

2020. december23., 06:04

Ebben van a bejglicsücskök helye: narancsos-sajtkrémes bejgli pop cake

Ez a sütinyalóka mákos, gesztenyés és akár diós bejgliből is összedobható. Csak törd morzsásra az alapanyagokat, adj hozzá klassz, narancsos aromákat és mártsd kedvenc csokid felolvasztott változatába. A gesztenyésnek akár a fehér csokis matchabevonat is jól áll.

2020. december26., 06:04

Csak egy gyors linzertészta kell ehhez a habcsókos sütihez

Dobj össze néhány kerek kekszet, kend meg kedvenc lekvároddal vagy téli fűszeres sajtkrémmel és helyezz mindegyik tetejére egy-egy habcsókot. Még a szilveszteri éjfélváráshoz is remek nass lesz belőle, ami nem mellesleg megmenti az ünnepek sokadik napján már kissé unalmas habcsókmaradékokat is.

2020. december23., 06:04

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Maradt egy kevés gesztenye? Narancslikőrös gesztenyebonbonokat készíts belőle!

A két ünnep között talán több idő jut a gasztro-kézműveskedésre, és ha neked is akad fél órád, dobd össze ezeket a falatkákat a maradék adag gesztenyéből. A narancslikőrt akár mandulással is helyettesítheted, azzal is nagyon finom lesz a végeredmény.

2020. december24., 06:24

Készítsd a zöldségfasírtot karalábéval, mutatjuk, hogyan lesz a legfinomabb!

Akár burgonyapüré mellett, de pitával töltve, zöldségekkel és joghurttal is remek ez a fasírt. Ha épp azon gondolkodsz, hogy kevesebb húst ennél, mindenképpen adj neki egy esélyt.

2021. május5., 12:52

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek