Egyszerű ünnepi fogás: narancsos-gyömbéres sütőtökkrémleves fűszeres tökmaggal

Isteni ünnepi levest hoztunk, amit nagyon egyszerű összedobni, és rengeteg izgalmas íz találkozik benne.

Az édeskés levesnek jól áll a borsban és paprikában megforgatott fűszeres tökmag, ez ráadásul egy olyan étel, aminek a nagy része már el is készül azzal, hogy a tököt előző nap megsütöd. Mi imádjuk benne a tökmagot, de ha szeretnéd, akkor helyette akár kandírozott naracshéjjal és sült baconkockákkal is tálalhatod. 

Többféle levesbetéttel szuper.
Többféle levesbetéttel szuper.Fotó: LauriPatterson

Hozzávalók 3 személyre:

  • 2 bögre sült tök
  • 2 bögre víz
  • 2 deci tejszín
  • 1 bionarancs
  • 1 fél mokkáskanál gyömbér
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 3 evőkanál cukor
  • fél mokkáskanál
  • 1 csésze megtisztított tökmag
  • a tökmag fűszerezéséhez paprika, só és bors
Recept idők

Elkészítés:

Dolgozd össze egy tumixgépben a puha tököt a vízzel, a tejszínnel és a keményítővel, majd tedd fel melegedni kis lángon. Elég, ha a legvégén fűszerezed, amikor már besűrűsödött, úgy 5-10 perc után. Ekkor mehet hozzá egy nagyobb narancs leve és lereszelt héja, a cukor, a só és a gyömbér. Keverd el ezekkel is, majd vedd le a tűzről. 

Pirítsd meg a tömagot, majd még melegen forgasd meg a fűszerekben, így tálald az adagok tetejére. 

Vegán változatban tejszín helyett kókusztejszínnel is készítheted. 

Így készíts tökéletes tököt!
Így készíts tökéletes tököt!

A sütőtök ilyenkor a legfinomabb. Mutatjuk, mire kell figyelned, hogy mind a tíz ujjad megnyald utána.

Tovább »

Még több recept

Marhahúsleves tökkel, cipóban tálalva – friss zöldfűszerekkel a tetején a legfinomabb

Cipóban, de természetesen hagyományos módon is tálalhatod ezt a levest, amelyben az ízletes húsfalatokat az édeskés sütőtök dobja fel, így lesz tökéletesen harmonikus a végeredmény.

október2., 06:04

A kókuszos céklaleves – egyszerűen elkészíthető, finom és nagyon különleges

A kókusz és a cékla nem megszokott páros, mégis érdemes néha találkozniuk, mert abból lesznek az ilyen klassz levesek. Kókusz- és céklacsipsszel tálalva és egy kis olívaolajjal meglocsolva a legfinomabb.

október17., 06:08

Palacsinta is készülhet a maradék sütőtökből, mutatjuk, hogyan csináld!

Ez az amerikai hangulatú palacsinta gyönyörű narancssárga színű és nem csak látványra remek. Klassz mellette egy adag kissé megpirított dió, egy kis adag sós vaj és néhány kanál juharszirup.

október23., 06:04

A chimichurri egyrészt finom, másrészt rengeteg vitaminnal dobja fel ételeid

Az argentinok pestójának névadója állítólag az ír Jimmy McCurry, aki a 19. század elején keveredett bele az argentin függetlenségi harcokba, és itt mutatta be specialitását, ami végül még nála is ismertebb lett. Hogy a történet igaz-e, nem tudni, ám annyi biztos, hogy a friss szósz ezerféleképpen készülhet, ám legfontosabb összetevői, a petrezselyem, a fokhagyma és vörösborecet nem hagyhatók ki belőle.

október21., 06:16

Fetával és gránátalmával töltött padlizsánhajók

Egy kevés petrezselyem és kuszkusz lesz az alapja ennek a klassz vega fogásnak, amiben a kifejezetten sós feta mellé egy kevés édeskés-fanyar gránátalma is került a tökéletes végeredményért.

október24., 06:04

Ez a kínai hangulatú marhahúsos fogás a kedvencünk idén ősszel

Szeretjük, mert nincs vele sok gond, és mert a legválogatósabb családtag is megeszi ezt a narancsos marhahúst, amit tojásos rizzsel tálaltunk és friss zöldfűszerekkel dobtunk fel.

október23., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.