Egyszerű ünnepi fogás: narancsos-gyömbéres sütőtökkrémleves fűszeres tökmaggal

Isteni ünnepi levest hoztunk, amit nagyon egyszerű összedobni, és rengeteg izgalmas íz találkozik benne.

Az édeskés levesnek jól áll a borsban és paprikában megforgatott fűszeres tökmag, ez ráadásul egy olyan étel, aminek a nagy része már el is készül azzal, hogy a tököt előző nap megsütöd. Mi imádjuk benne a tökmagot, de ha szeretnéd, akkor helyette akár kandírozott naracshéjjal és sült baconkockákkal is tálalhatod. 

Többféle levesbetéttel szuper.
Többféle levesbetéttel szuper.LauriPatterson

Hozzávalók 3 személyre:

  • 2 bögre sült tök
  • 2 bögre víz
  • 2 deci tejszín
  • 1 bionarancs
  • 1 fél mokkáskanál gyömbér
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 3 evőkanál cukor
  • fél mokkáskanál
  • 1 csésze megtisztított tökmag
  • a tökmag fűszerezéséhez paprika, só és bors
Recept idők

Elkészítés:

Dolgozd össze egy tumixgépben a puha tököt a vízzel, a tejszínnel és a keményítővel, majd tedd fel melegedni kis lángon. Elég, ha a legvégén fűszerezed, amikor már besűrűsödött, úgy 5-10 perc után. Ekkor mehet hozzá egy nagyobb narancs leve és lereszelt héja, a cukor, a só és a gyömbér. Keverd el ezekkel is, majd vedd le a tűzről. 

Pirítsd meg a tömagot, majd még melegen forgasd meg a fűszerekben, így tálald az adagok tetejére. 

Vegán változatban tejszín helyett kókusztejszínnel is készítheted. 

kapcsolódó Így készíts tökéletes tököt!
Így készíts tökéletes tököt!

A sütőtök ilyenkor a legfinomabb. Mutatjuk, mire kell figyelned, hogy mind a tíz ujjad megnyald utána.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Fehérbabos csirkeleves – rengeteg friss petrezselyemmel lesz a legfinomabb ez a krémes fogás

Egy nagy kanál mascarpone és frissen reszelt citromhéj sem árt ennek a finom levesnek, aminek a tetejére nálunk a legtöbbször kéksajtmorzsák is kerülnek, hogy az egész még izgalmasabb legyen.

május23., 10:44

Céklás quesadilla olvadt sajttal és pármai sonkával

A céklában jóval több fantázia van annál, hogy egy cukros-ecetes öntetben búsuljon a menzák savanyúságrészlegénél. Nagyon egészséges, gyönyörű színe van és remekül fűszerezhető. Imádja az olasz és a mexikói fűszereket is, bebizonyítjuk!

szeptember27., 12:52

Perzsa joghurtleves – tökéletes nyári fogás, amit még főznöd sem kell

Egy joghurtba pácolt, grillezett csirkecombfilé elé például remek ez a leves. A desszerttel sem kell sokat foglalkoznod és a forró sütő mellett állnod, mert ezen a héten izgalmas, hidegen készülő desszertekkel készültünk.

június28., 10:24

Őszi tészta sült hagymával, párolt almával és fehér kolbásszal

Nagyon különleges, de isteni fogás, amiben nem kell megijedned egy kevés ropogós diótól. Az illatos pirított csonthéjas remekül illik a tetejére, és ha bevállalósabb vagy, akár az almakockák is jól illenek mellé.

szeptember27., 10:24

Ez a toszkán fehérbabos leves pillanatok alatt elkészülő, igazi mediterrán finomság

Lassan érkeznek a hűvösebb esték, de mi felkészülten várjuk mindegyiket egy-két olyan fogással, amik a nyaralás hangulatát idézik meg.

augusztus17., 12:52

Ez a zöldségkebab zöldborsós-mustáros mártogatóssal lesz a legfinomabb

Mutatós köret, ami tökéletes arra az esetre is, ha vendégeket vársz. Sokkal szebb, mint egy adag párolt zöldség, pedig lényegében erről van szó. Ha egy kevés sajtkrémbe keversz sült hagymát, mustárt, majd sóval és zöld borssal ízesíted, tökéletes mártogatóst készítettél a zöldségek mellé.

szeptember24., 11:24

Mustra