Egy hónap önkielégítés nélkül? Ezért hülyeség

Az internetes kihívások egyre népszerűbbek, pedig olykor egészen bizarrak. A No Nut November lényege például az, hogy a férfiak egy hónapig tartózkodnak a maszturbálástól. A szakértő úgy gondolja, ennek nem sok értelme van.

A No Shave Novemberre hajazó No Nut November kihívásban a résztvevők vállalják, hogy egy egész hónapon keresztül nem végeznek önkielégítést. Szerintük ez segít a koncentrálásban és energiával tölt fel. Dr. Justin Lehmiller szexuálpszichológus szerint viszont mindez tévedés: az önmegtartóztatásnak jóval több a negatív, mint a pozitív hatása.

Az önkielégítés nagyon egészséges

A maszturbálástól való tartózkodás igen régi múltra tekint vissza. Már az ókori Görögországban úgy tartották, hogy jobban teljesítenek azok a sportolók, akik a verseny előtt napokig nem ejakulálnak, ugyanis így bennük marad a fölös energia. A modern tudomány azonban megcáfolta ezeket a hiedelmeket, és bizonyította, hogy a szexuális életnek semmi köze a sportteljesítményhez.

Ezzel párhuzamosan az is bebizonyosodott, hogy az önkielégítés nagyon egészséges dolog, és számos módon hozzájárul a testi és lelki jólléthez. Először is roppant kellemes érzés – olyan örömet okoz, ami rengeteg dopamint szabadít fel az agyban, ezzel csökkenti a stresszt, illetve segíti a depresszió és a szorongás elkerülését. Nem véletlen, hogy még a stabil pártkapcsolatban élők is gyakran kényeztetik saját magukat. Emellett az immunrendszert is erősíti, gyorsítja és potensebbé teszi a hímivarsejteket, valamint a szex során használt izmokat is karbantartja.

Egy kutatás úgy találta, a rendszeres maszturbálás csökkenti a prosztatarák kialakulásának esélyeit, egy másik esetben a tudósok azt bizonyították, hogy tovább élnek azok a férfiak, akik gyakran végeznek önkielégítést. Ezek a kutatások természetesen csak megfigyelésen alapulnak, vagyis korántsem bizonyítanak tényszerű összefüggéseket, de a maszturbálás pozitív hatásairól való eddigi ismereteinket azért alátámasztják.

Összegezve tehát: az önkielégítés természetes és egészséges dolog. Semmi értelme, hogy egy hónapig tartózkodj tőle, és megvond magadtól a vele járó örömöket. Inkább keress egy valóban értelmes kihívást, például a száraz novembert, amely felhívja a figyelmet a világszerte népbetegségnek számító alkoholizmusra.

Oszd meg másokkal is!
Mustra