Egészen az 1940-es évek közepéig vegánnak lenni olyan vegetáriánust jelentett, aki tartózkodik a tejtermékektől is. Később kezdtek durvulni a szabályok, ezek után kezdte a vegán életmód magában foglalni az összes állati eredetű hozzávalót, a tojást és akár a mézet is.
Ha tenni szeretnénk valamit a vérünk koleszterinszintjének csökkentéséért, a legjobb, ha néhány fogásunkat vegánra cseréljük, amivel ráadásul több rákféle és szívbetegség kialakulásának esélyét is csökkentjük. Ez a füstös-paradicsomos penne épp eléggé finom és laktató ahhoz, hogy ne tűnjön túl nehéznek a vegán fogásokra való átállás.
Hozzávalók 2 személyre
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- 1 kisebb doboz csicseriborsó-konzerv
- 1 közepes doboz natúr paradicsompüré
- 30 deka durum farfalle (bármilyen tojásmentes tészta jó)
- 1 kisebb csésze aszalt paradicsom
- 1 teáskanál füstöltpaprika-por
- ízlés szerint só, bors és olasz fűszerek
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 darab hámozott paradicsom összevágva
- 1 mokkáskanál fokhagymapor
Elkészítés:
Tedd fel a tésztát főni, közben süsd a hagymát növényi olajon közepes lángon néhány percig, majd add hozzá a csicseriborsót, a paradicsompürét, majd pár percig főzd össze őket. Ezek után mehet a keverékbe az összevágott paradicsom és a fűszerek. Ilyenkor sózd és borsozd ízlés szerint, tedd a tésztára a mártást, majd szórd meg a tetejét az apróra vágott aszalt paradicsomokkal. Ha szeretnéd még izgalmasabbá tenni, nagyon jól illik hozzá az articsóka, a sült fokhagyma és az olívabogyó is.