Tökéletes őszi vacsora: gesztenyés-húsos tészta

Van élet a gesztenyepürén túl, még akkor is, ha ezt a hagyományosan magyar édességet továbbra is imádjuk. A finom, főtt szelídgesztenye azonban egy rakás sós főételbe is jól illik, ezekből mutatunk meg a héten egy párat.

Ez egy igazán krémes, tejszínes és húsos fogás lesz, ami nem túl markáns ízével alkalmas arra is, hogy kedvenc fűszereid és aromás sajtjaid is belecsempészd. Ha szereted például a tárkonyt, akkor benne a helye, de jól illik a tetejére egy pár szelet, néhány csepp gesztenyemézzel meglocsolt camembert sajt is. 

Tárkonnyal és rozmaringgal is fűszerezheted.
Tárkonnyal és rozmaringgal is fűszerezheted.Fotó: AlekZotoff

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 nagy evőkanál vaj
  • 1 kiebb fej hagyma
  • 400 gramm darált hús (pulyka és sertés is lehet)
  • 200 gramm főtt szelídgesztenye
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint rozmaring vagy tárkony
  • 1 kisebb doboz tejszín
  • 500 gramm tagliatelle tészta
  • adagonként egy evőkanálnyi parmezán vagy grana padano sajt
Recept idők

Elkészítés:

Olvaszd fel a vajat egy nagy serpenyőben, süsd meg benne a kockákra vágott gesztenyét, majd vedd ki és süsd meg a zsiradékban a hagymákat is. Ha egy pár percig sültek, add hozzá a húst, és süsd még néhány percen keresztül. Ezek után add hozzá a rozmaringot és mehet bele a tejszín is.

Párold a szószt néhány percig, közben főzd meg a tésztát. Tálaláskor őrölj rá borsot. Reszelj a tetejére egy jó adagot a sajtokból, majd mehet rá a gesztenye is. Paradicsomos-vörösboros változatban is finom, vega verzióban pedig a húst helyettesítheted apróra vágott, főtt gesztenyével.

 

 

13 tipp, hogy tökéletes legyen a tészta
13 tipp, hogy tökéletes legyen a tészta

Csak néhány apróság, de a végeredményen sokat változtat.

Tovább »

Még több recept

Egy újabb változat a karácsonyi halra: citromos, tárkonyos tészta tejszínnel és frissen sült hallal

Nincs benne a karácsonyi nagykönyvben, hogy muszáj halat rántani és halászlevet főzni. Sokféle variációban lehet isteni a hal, mutatjuk az egyiket.

2019. november25., 11:20

Ezt az isteni, házi gesztenyefagyit akár fagyigép nélkül is elkészítheted

A legfinomabb akkor lesz, ha mellé egy kis rummal készült, borsos-szegfűszeges meggyragut tálalsz, jó forrón. Igen, egy perc alatt elolvad tőle, de arra úgysem marad ideje.

május28., 06:04

Rapid vacsi: olívás-háromsajtos tészta csirkemellel

A bezártságban jó barátaink a száraztészták, amikkel néhány perc alatt dobhatunk össze vacsorát és ebédet, nagyjából végtelen variációban. Ezen héten olyan tésztaételeket hoztunk, amik nem unalmasak, miközben alapanyagaikból mindig van otthon legalább egy kis adag.

április3., 06:04

Igazi emberkaja: tészta mustáros-tejszínes marhahússal és fekete olívával

Egy jó kis tésztás recept, amit percek alatt összedobsz akkor is, ha még sohasem jártál a konyhában, maximum a hűtő és a mikró környékén.

április5., 06:00

Padlizsános lasagne hús nélkül – gluténmentes, tojásmentes recept

Isteni finom lasagne egy óra alatt a család asztalára. Nem hiányzik belőle az íz, az illat és a hús vagy a tészta sem. Gluténmentes, tojásmentes recept.

május26., 06:04

Cappuccinofagyi házilag: koffeinmentes kávéból a gyerekeknek is tálalhatod

A desszertes pohár mellett akár egy nyári jeges kávé közepén is klassz ebből a fagyiból egy gombóc. A tökéletes nap nyáron ezzel és néhány falat langyos, ropogósra sült, friss gofrival indul a teraszon.

május27., 06:00

Mustra