A mac and cheese ezerféleképpen variálható, és valahogy minden változatban finom

Ha kicsit túl egyszerűnek találnád ezt a fogást, jó ha tudod, hogy Thomas Jefferson amerikai elnök nem találta annak, sőt ez volt a kedvenc étele, amivel európai utazásain találkozott. A függetlenségi nyilatkozat atyja ezek után makarónit és parmezán sajtot vitetett haza Virginiában levő birtokára, majd 1802-ben egy állami vacsorán is felszolgáltatta a finomságot. Ha neki nem volt ciki a vendégek előtt, te is bevállalhatod.

Az Egyesült Államokban annyira imádják, hogy saját ünnepnapja is van: július 14-én van a nemzeti mac and cheese-nap. Népszerűségét az is mutatja, hogy 1993-ban a Crayola cég egyik zsírkrétája színét is mac and cheese-re keresztelte. Kár lenne versenyeztetni egy vacsorára összedobott tejfölös-sajtos tésztával, mert mindkettő villámgyors és elronthatatlan, illetve azon kevés fogások közé tartozik, amiket a gyerekek gond nélkül megesznek. (Kivéve persze azokat a lurkókat, akik utálják a sajtot/tejfölt, vagy a makaróni helyett szerettek volna inkább spagettit, esetleg meglátták, hogy a szekrényben masnitészta is van, ami sokkal jobban néz ki a többinél. Náluk nem fog bejönni a Jefferson-szöveg.)

Elronthatatlan, megunhatatlan.
Elronthatatlan, megunhatatlan.Fotó: 4kodiak

Hozzávalók:

  • 0.5 kiló makaróni
  • 2 evőkanál vaj
  • 20 deka érett cheddar
  • 2 deci tejszín
  • ízlés szerint só és bors
  • 1 evőkanál liszt
Recept idők

Elkészítés:

Ez a recept a klasszikus sajtos makaróni egy kicsit elegánsabb és még finomabb változata, hiszen tejszín és egy jó nagy adag érett, aromás cheddar is kerül bele. Az elkészítése továbbra is nagyon egyszerű: forró, kicsit sós vízben főzd meg a makarónit, majd szűrd le. Közben olvaszd fel a vajat egy lábosban, keverd bele a lisztet, öntsd hozzá a tejszínt, majd amikor egy kicsit besűrűsödött, keverd hozzá a reszelt sajtot is. Sózd és borsozd ízlés szerint, végül add hozzá a tésztát. Többféle sajttal is kipróbálhatod, minden aromás sajt jól áll neki, és ha igazi sajtrajongó vagy, akkor akár azok keveréke is.

Ha kreatív vagy, szinte megunhatatlan: tökpürével, szalonnával, sütve és grillezett zöldségekkel is fogyasztják. Rajongói szerint egy pohár burgundival az igazi.

Mennyi só kell a tészta főzővizébe, hogy tökéletes legyen?
Mennyi só kell a tészta főzővizébe, hogy tökéletes legyen?

Az olaszok azt mondják, a főzővíz legyen olyan sós, mint a tenger. De ezt mégis hogy a fenébe kell érteni?

Tovább »

Még több recept

Céklaleves almával – ha valami nagyon egészségeset ennél ősszel

Kecskesajttal, almacsipsszel, vagy vajon párolt, fűszeres almaraguval tálald.

október21., 10:44

A spanyolok gyúrós kajája: garnélás-csirkés paella

Egyrészt szuper fehérjeforrás, másrészt izgalmas, ízekkel és fűszerekkel teli vacsora lehet belőle.

október18., 12:04

Innen szép nyerni: Citromos tagliatelle vegán Alfredo-szósszal

Az Alfedo-szószba vaj, parmezán és újabban tejszín is kerül, amik közül egyik sem vegán összetevő. Hogy lesz ebből finom, krémes öntet a tésztán? Mutatjuk!

október18., 11:24

Menő a húsevők előtt is: Olasz penne paradicsommal és vegán húsgolyókkal

Vegánnak lenni egészséges és zöld. Ezzel a recepttel élvezetes is.

október17., 12:04

Könnyű vacsora vagy fullos köret: Őszi lencse tökkel és kecskesajttal

Az édeskés tök a pikáns kecskesajttal olyasmi, amit mindenkinek ki kellene próbálnia.

október21., 11:24

Ez a füstös-fűszeres jambalaya vegán változatban is tele van ízekkel

Húsevőknek tálald izgalmas köretként.

október17., 09:24

Mustra