6 szuper társasjáték vízpartra és parkba

Nyáron senkinek sincs kedve a meleg lakásban ülni, ilyenkor egy hűvös parkban vagy egy tó partján a legjobb elütni az időt. Persze innen sem hiányozhatnak a társasjátékok.

Úgy tűnhet, hogy a legideálisabb játék, amit az ember nyugodt szívvel kipakolhat a fűre terített pokrócra, az Uno. Biztos vagyok benne, hogy mindenkinek van valahol otthon egy ázott és elnyűtt paklija, ami az évnek kizárólag ebben a szakaszában kerül elő. Valljuk be, hogy nemcsak elképzelhetetlen, hogy egy csésze forró tea mellett vegyük elő, miközben odakint nagy pelyhekben hull a hó, de néha már unjuk is. Erre a nyárra olyan társasokat ajánlunk, amik a piknikpléden és a strandtörölközőn is megállják a helyüket: nem kell félni attól, hogy apró és nélkülözhetetlen elemeik vesznek el a fűben, és természetesen a barátokkal és a családdal is lehet élvezni őket.

Dobble

Régebben fenntartásaim voltak a gyorsasági játékokkal szemben. Mégis mi a szórakoztató abban, amikor ujjaink épséget kockáztatva csapkodunk kártyákra vagy – ha úgy alakul – egymás kezére? Aztán kipróbáltam a Twin it!-et és egy új világ nyílt meg előttem, amelyben a barátokkal töltött, felejthetetlen esték azzal telnek, hogy harci kiáltások közepette verjük az asztalt és néha egymás kezét, mit sem törődve egy-egy kisujjficammal. Nem csoda, hogy a Dobble is azonnal belopta magát a szívembe, és a piknikpléd sztárja lett.

Dobble, társasjáték
Dobble társasjáték Gémklub

Az én kártyámon márpedig nincs pár! – hangzik el a játék legelkeseredettebb pillanataiban. Pedig a szabály nem is lehetne egyszerűbb: meg kell találnod a saját és a középen lévő kártyán ugyanazt a figurát, majd le kell csapnod és meg kell nevezned. Ha sikerült, tied a pont. Abszolút el lehet kapni a játék lendületét, de le is lehet esni a szánkóról, miközben a többiek egymás szavába vágva sorolják a delfineket, kaktuszokat vagy sárkányokat. A társast ötféleképpen lehet játszani, de mindegyik lényege ugyanaz. Először érdemes kipróbálni mindegyiket, és azt választani, ami nektek a legjobban bejön, vagy indíthattok bajnokságot is.

A Dobble kerek kis fémdobozának könnyű helyet találni a piknikkosárban vagy a strandtáskában, ráadásul nem kell rettegni, hogy ráborul a húspác vagy eláztatja a vizes törölköző. Ketten is élvezhető, de annál izgalmasabb, minél többen játsszátok, ezért ne hagyd otthon, ha nagyobb társasággal utazol a Balatonra vagy a természetben sütögettek.

Játékidő: 5-40 perc

Játékszabály: egyszerű

Korosztály: 6 éves kortól

Szabály magyar nyelven: innen letölthető

Elérhetőség: Gémklub webáruház

Ár: 4290 forint

Szubjektív vélemény: Pörgős partijáték, ami garantáltan mindenkit megmozgat.

Értékelés: 5/5

Cortex 2

Mindig is imádtam nézni a kvízműsorokat. Ismétlem, nézni. Mindamellett, hogy buzgón próbáltam megoldani a feladványokat, átéltem, hogy mit érezhet az az illető, akinek egy lámpákkal megvilágított dobogón kell állnia, miközben olyan kérdésekre válaszol, amelyek egyikébe – legyen atomfizikus vagy kémiatanár – úgyis bele fog törni a bicskája, hiszen nem ismeri az összes Woody Allen-filmet, vagy vajmi keveset tud az eukariótákról. Mindezt úgy, hogy több ezer tévénéző szegezi rá és a halántékán legördülő izzadtságcseppekre a tekintetét. Milyen jó – gondoltam, amikor a kezembe vettem a Cortexet –, hogy az embernek a plusz stresszfaktor nélkül is lehet része kvízélményben.

A társasjáték ugyanis egy nyolc különféle feladatból álló IQ-parti, amiben nem kérdéseket kell megválaszolni, hanem gyors feladványokat megoldani: megtalálni a sok kis robot között azt, amelyik elromlott, felfedezni a kakukktojást a figurák között, kijutni a labirintusból, vagy éppen tapintás alapján kitalálni, hogy mi szerepel a kártyán. A játékban a gyorsaság is számít: az válaszolhatja meg a feladványt, aki először a kártyára csap, a rossz választ viszont nem ússza meg következmények nélkül.

Cortex 2 társasjáték
Cortex 2 társasjátékGémklub

A Cortex 2 tökéletesen élvezhető 2 és 6 játékossal is. Szinte biztos, hogy mindenki megtalálja a kedvenc feladványtípusát, amire rááll az agya, ezért miután kiismertétek egymást, sokkal izgalmasabb lesz a játék. Strand- és pokrócbarát társas, sem a doboza, sem maga a játéktér nem foglal nagy helyet.

Játékidő: 15 perc

Játékszabály: egyszerű

Korosztály: 8 éves kortól

Szabály magyar nyelven: innen letölthető

Elérhetőség: Gémklub webáruház

Ár: 4290 forint

Szubjektív vélemény: Izgalmas kvízjáték változatos feladványokkal.

Értékelés: 5/5

Fekete történetek – Haláli halálok

„Mesés gazdagság látomása vette rá a férfit, hogy ássa meg a saját sírját.” Vajon a kalózok kincsét kereste? Vagy a nagymama gyémántékszereit? A kertben ásott gödröt? Ásott egyáltalán? Csak nem esett bele a gödörbe? Nem? Akkor ráomlott valami?

Ilyen és ehhez hasonló rejtélyek várnak megoldásra a Fekete történetek című játékban, ami voltaképpen egy talányos feladványokkal megtámogatott barkochba. A játékosok egyike húz egy kártyát a történetek közül (amelyek mindegyike megtörtént haláleseten alapul a Haláli halálok nevű kiadásban), elolvassa a megfejtést, és megosztja a kártya túloldalán található – hol rávezető, hol félrevezető – mondatot és képet a többi játékossal, akiknek ezek alapján kell rájönniük, hogy milyen körülmények között halálozott el az eset főszereplője.

Fekete történetek társasjáték
Fekete történetek társasjátékReflexshop

Természetesen számolhatjátok a pontokat, de amikor én először játszottam vele, olyan lelkesen találgatott mindenki, hogy teljesen megfeledkeztünk róla, lényegében egy közös célért küzdöttünk – hogy a végére járjunk a Darwin-díjat érdemlő halálesetnek. A játék rendhagyó és izgalmas, mindenkit egyszerre köt le. Egyetlen hátulütője, hogy ha már minden megoldást ismersz, ezzel a paklival már nem tudsz többet játszani. Ezenkívül viszont még négyféle másik Fekete történetek-kiadást szerezhetsz be. Az aktuális játékhoz mindössze egyetlen kártyára van szükségetek – és persze a fantáziátokra –, ezért tökéletes szabadban játszható társas.

Játékidő: 2-222 perc

Játékszabály: egyszerű

Korosztály: 12 éves kortól

Szabály magyar nyelven: innen letölthető

Elérhetőség: Reflexshop webáruház

Ár: 2990 forint

Szubjektív vélemény: Érdekes és mulatságos játék 2-től végtelen számú játékosig.

Értékelés: 4/5

Hive

A díjnyertes játékok eddig még sosem okoztak csalódást. Miután kipróbáltam az Azult, minden családi és baráti utazásra jött velem. Úgy hiszem, hogy a kétszemélyes társasok kategóriájában ez a szerep a Hive-é, a többszörös díjnyertes stratégiai játéké. Ötletes, jópofa, izgalmas és praktikus!

Hive társasjáték
Hive társasjátékReflexshop

A Hive nagyon hasonló a sakkhoz, a rovarábrákkal ellátott korongok mindegyike más alakzatban léphet, de nem egy táblán, hanem az általuk formált játéktéren belül. A szöcske például ugrik, a hangya pedig bármennyit léphet. A cél, hogy bekerítsd az ellenség méhkirálynőjét úgy, hogy közben a saját királynődnek legalább az egyik oldala szabadon maradjon.

Csodálatos strandjáték, nemcsak tematikájában, hanem kivitelezésében is abszolút a szabadba termett. A műanyag korongok elég nagyok és nehezek ahhoz, hogy ne fújja el őket a szél, ne ázzanak el vagy guruljanak szét a fűben, ráadásul egy kerek kis zsákban lehet tárolni őket. Mindenképpen vidd magaddal, ha egy romantikus piknikezést vagy csobbanást tervezel.

Játékidő: 5-30 perc

Játékszabály: közepesen bonyolult

Korosztály: 7 éves kortól

Szabály magyar nyelven: innen letölthető

Elérhetőség: Reflexshop webáruház

Ár: 6290 forint

Szubjektív vélemény: A nyár kétszemélyes játéka!

Értékelés: 5/5

Piepmatz – Little Songbirds

Ezúttal is hoztunk két olyan játékot, amit a Balatonra érkező külföldi barátokkal, cserediákkal vagy a strandon lelt új ismerősökkel is lehet játszani. Az első angol (és német) nyelvű játékunk a Piepmatz vagy Little Songbirds, ami hangulatában tökéletesen illik a szabad ég alá.

A kártyajáték egy képzeletbeli etető körül zajlik, ahol énekesmadarak gyülekeznek és magokat csipegetnek. A mi feladatunk, hogy begyűjtsük ezeket a madarakat, vagy – állatbaráti attitűddel – dokumentáljuk, hogy milyen fajokat fedeztünk fel. A cél, hogy a kezünkben lévő kártyákat kijátszva minél nagyobb értékű magkártyákhoz, madárpárokhoz és egy faj legtöbb példányához jussunk.

Piepmatz - Little songbirds társasjáték
Piepmatz - Little songbirds társasjátékMetagame

Ez a játék folyamatos előretervezést igényel, amit persze egy pillanat alatt felboríthat egy másik játékostársunk vagy a húzópakliból felbukkanó mókusok és varjak. A társas bájos illusztrációi a madárhatározók rajzaira emlékeztetnek. Néhány kör után pedig angolul, németül, sőt latinul is tudni fogod az egyes fajok nevét. Lehettek ketten vagy nagyobb társasággal, biztosan élvezni fogjátok. A kártya doboza nagyon kicsi, ezért anélkül viheted magaddal a strandra vagy piknikezni, hogy elfoglalná a gumimatrac vagy a frissítők helyét.

Játékidő: 30 perc

Játékszabály: közepesen bonyolult

Korosztály: 10 éves kortól

Szabály angol nyelven: innen letölthető

Elérhetőség: Metagame webáruház

Ár: 5990 forint

Szubjektív vélemény: Kedves és összetett játék minden korosztálynak.

Értékelés: 5/5

Byzanz

A Jaipur után visszatérünk a Közel-Kelet színes és nyüzsgő piacterére, ezúttal Bizáncba. Ebben a játékban azonban kereskedőként nemcsak jól kell eladnod az árudat, hanem előbb még be is kell szerezned, mégpedig árverések útján. A cél, hogy a megfelelő pillanatban csapj le a számodra lehető legelőnyösebb ajánlatra.

Byzanz társasjáték
Byzanz társasjátékMetagame

A Byzanz szintén kártyajáték, amiben hármas párokat kell gyűjtened (kelméből, búzából, fűszerekből, esetleg borból), ezekre licitálhatsz a már meglévő kártyáiddal, majd eladhatod őket. Leleményesnek kell lenned, ugyanis sosem tudhatod, hogy ki mit gyűjt éppen, és mit szeretne lecsapni a kezedről.

Egyszerű és pörgős játék, aminek abszolút a táskádban a helye, ha tópartra vagy egy parkba indulsz. Egyetlen hátránya, hogy ketten nem lehet játszani, cserébe viszont egy nagyobb társaságban mindenkit megmozgathatsz vele.

Játékidő: 45 perc

Játékszabály: közepesen bonyolult

Korosztály: 8 éves kortól

Szabály angol nyelven: innen letölthető

Elérhetőség: Metagame webáruház

Ár: 5990

Szubjektív vélemény: Gyors és pörgős játék két csobbanás között.

Értékelés: 5/5

Ha még több olyan társasjátékot szeretnél megismerni, amiknek a nyaraláson van a helyük, olvasd el ezt a cikkünket

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek