Ez a növény menti meg a világot az éhezéstől?

A világ legnagyobb, fán termő gyümölcse, a jackfruit hatalmas, tápláló, vitamindús gyümölcs, amely a húst és a lisztet is képes lehet pótolni. Egyes szakértők szerint részben ez a növény oldja meg a jövőben ránk váró élelmiszerhiány világméretű problémáját.

A Dél- és Délkelet-Ázsiában honos jackfruit lehet a modern keleti gasztronómia jolly jokere. Táplál és ellát vitaminokkal, használhatjuk friss gyümölcsként, édesség-alapanyagként, éretlenül leszedve pedig  íze és állaga miatt húspótlóként tesz jó szolgálatot. A lédús, édeskés ízű gyümölcs magja is felhasználható, a leggyakrabban lisztet őrölnek belőle. Mindehhez vegyük hozzá a jákafa gyümölcsének hatalmas méreteit: egy-egy rücskös termés akár 30-40 kilogrammos is lehet. Az exportált friss gyümölcshöz kicsit nehezebb hozzájutni, ám a legtöbb üzletben, drogériában az éretlen, húspótló változatot, azaz a gyümölcshúst megkaphatjuk felkockázva vagy konzervbe zárva – nálunk is.

Gyümölcs és hús egyszerre

A friss jackfruit nem csak hatalmas, kifejezetten ragacsos is. Számoljunk azzal, hogy összekenjük a konyhát, miközben rózsáira szedjük, és kezeinket is érdemes kesztyűvel védeni. Ha már sikerült feldarabolni, akkor az érett gyümölcsöt fogyaszthatjuk frissen, salátába keverve, sütemény-alapanyagként, egyedi íze az ananászéhoz, a banánéhoz, a mangóéhoz és az őszibarackéhoz hasonlít. Az éretlenebb példányok semleges ízvilágú, szálasabb gyümölcshúsát ugyanúgy szeletelhetjük, pácolhatjuk, fűszerezhetjük, ahogy a húst. Mivel az állaga is hasonlít, ezért pörköltet, hamburgerhúst, curryt vagy épp bolognai szószt éppúgy készíthetünk belőle, ahogy azt megszoktuk. A gyümölcs belsejében rejlő magokat sem kell kidobni, magas tápértéküknél fogva értékes lisztet őrölhetünk belőlük. Ázsiában az itt felsorolt módszerek mellett sokféle módon használják a gyümölcsöt, üdítőt, mártást, csipszet és fagylaltot is készítenek belőle.

Csipsznek csinos, vajon finom is?
Csipsznek csinos, vajon finom is?Shutterstock

Tényleg megmenti a világot?

A jákafa 10-20 méter magasra nő, könnyű termeszteni. Ázsián kívül Floridában, Hawaiin, és Ausztráliában is megterem, túl sok vizet sem igényel, és egyetlen fa egy évben 100-200 gyümölcsöt érlel. A fatörzsből latexet, festéket nyernek ki, vagy fűrészárunak használják. Mindenképpen értékes fáról van szó, amely viszonylag olcsón adhat nagy mennyiségű táplálékot. Szinte mindenki fogyaszthatja, aki nem szenved latexallergiában, ez esetben ugyanis a gyümölcs allergiás reakciót, rossz esetben anafilaxiás sokkot is kiválthat. Helyettesítheti a húst, a lisztet, a friss gyümölcs gazdag értékes vitaminokban, rostokban, antioxidánsokban. Ez döntő fontosságú lehet.

Olyan, mintha hús lenne.
Olyan, mintha hús lenne.Shutterstock

A Világbank és az ENSZ jelentése alapján nagyon is időszerű azon gondolkodnunk, mivel pótolhatjuk a klímaváltozás, az emelkedő hőmérséklet és szélsőséges időjárási viszonyok által egyre nehezebben megtermelt gabonát vagy épp a kukoricát. A szakértők véleménye szerint megfelelő óvintézkedések és helyettesítő növények hiányában már a következő évtizedben is kitörhetnek háborúk az élelemhiány okán.

A jákafa termése talán megoldást nyújthat. Shyamala Reddy, az indiai Bengaluruban található Agrártudományi Egyetem biotechnológiai kutatója kisebb csodának tartja a gyümölcsöt. „Ha csak 10-12 rózsát eszünk meg egy gyümölcsből, a nap második felében már nem is kell ennünk, annyi tápanyaghoz jutunk” – jelentette ki. Indiában viszont hiába terem a jackfruit helyben, nem fogyasztanak belőle eleget, mert elkönyvelték a szegény ember gyümölcsének, ami 40-50 éve talán fontos táplálék volt, ma már azonban egy cseppet sem trendi. Bármelyik farmer inkább visz a piacra import almát, mint egy láda jackfruitot.

Csak Indiában a termés 75 százaléka megy veszendőbe. Mindez indokolatlan – véli Nyree Zerega növénybiológiai kutató professzor, a illinoisi Chicago Botanic Garden nevű füvészkert szakértője, aki Bangladesben tanulmányozta a jackfruit gazdasági hátterét. „Magas tápértéke mellett fontos kiemelni, milyen sokoldalú gyümölcs: a magok, az éretlen és az érett gyümölcshús is fogyasztható, de maga a fa is értékes. Csak nem használják fel” – nyilatkozta. Persze a jackfruit népszerűségét nem növeli az sem, hogy az érett gyümölcsnek sajátos, erős szaga van, s idővel fehér levet ereszt, azaz tárolása nem olyan egyszerű. Ám mindenképpen megér egy próbát, hiszen a jövőben a keleti élelmiszerhiány egyik megoldását kínálhatja. Lehet akármennyire is lenézett a „szegények eledele”, a következő években nagy szükségünk lehet rá.

Oszd meg másokkal is!
Mustra