A TV Maci titkolja, de menőbb nálad

Minden múlandó és semmi sem örök, tartja az ember már ősidők óta. Mégis, van valaki, aki ezt az igazságot elegáns legyintéssel keresztülhúzza: a Magyar Televízió Tévé Macija, aki az elmúlt héten volt hivatalosan 54 éves.

Van-e még egy olyan osztatlan szeretetet kapó mesefigura, mint a magyar gyermekek kedvence, aki fogmosás után Paprika Jancsival a tévé elé ül, hogy a napi Esti Mesét megnézze velünk? Van-e még olyan közkedvelt személyiség a magyar történelemben, mint a TV Maci, aki már 1963 óta uralja a képernyőket? Megsúgjuk: nincs.  

A fekete-fehér idők

Abban az évben, mikor San Franciscóban bezárták a híres Alcatraz börtönt, valamint létrejött a Kreml és a Fehér Ház közt a forró drót, J. F. Kennedy ellen pedig merényletet követtek el Dallasban, Magyarországon a Magyar Televízió stúdiójában világra jött a TV Maci karaktere. A műsorújságban aznap képpel hirdették:

Ettől a naptól fogva egy kis mackó is hallgatja az Esti Mesét! 

1963. április 15-én így mutatkozott be a jól ismert fagottdallamra bandukoló mackó a monokróm, katódsugárcsöves tévén. Megmosta a fogát, leült a tévé elé, és odakapcsolt az egyesre.

Esti Mese, béta verzió

Már nagyon régen történt, és tán igaz sem volt, amikor az állami vezetés úgy döntött, komoly hangsúlyt kell fektetni a gyermekek tévés szórakoztatására is. Akkor már egy jó ideje ment a rádióban az esti meseolvasás, és úgy gondolták, a tévé ugyanúgy a gyermekeké is, mint a felnőtteké. Érdekes teóriával álltak egyébként elő: az esti mese egyfajta napi rutint ad, egy időpont, amihez lehet igazodni. Mankó a szülőknek, hiszen lehet azt mondani, hogy „Esti Mese, aztán nyomás aludni.”

Így indult el az MTV műsorán A tv mesekönyve nevezetű gyermekműsor, melynek keretében a szerkesztők kamerák előtt olvastak fel gyermektörténeteket bármilyen vizuális megjelenítés nélkül, mint ahogy azt a rádióban már megszokták. Ugyanakkor arra, hogy ez napi rendszerességű legyen, egészen 1962 végéig kellett várni.

Kende Márta, a TV Maci egyik alkotója egy 1974-es Rádió és Televízió Újságból.
Kende Márta, a TV Maci egyik alkotója egy 1974-es Rádió és Televízió Újságból.FORTEPAN

Mother of TV Maci

Illik emlékezni Bálint Ágnes nevére, mert hozzá kötődik a Futrinka utca, a Frakk, a macskák réme, a Kukori és Kotkoda vagy éppen A szeleburdi család, vagyis a gyermekeknek szánt mozgóképes kultúra legalább fele a boldog szoci időkből. Az ő fejéből kipattant meséken cseperedtünk fel, és hát mi sem tetőzhetné jobban ezt, mint az, hogy ő volt, aki életet lehelt a TV Maciba, a karakterbe akinek aztán alkotója után az október 23-i születésnapot adták.

Bálint Ágnes csupán egy keretet szeretett volna alkotni az Esti Mese köré, ám a nézők ezt nem tudták értelmezni, így ugyanakkora rajongást kapott, mint a rajzfilmek hősei. Titokzatos karakterét hatalmas kíváncsiság övezte. Vajon hol lakik? Van-e édesanyja? Hát testvérei? Fiú-e vagy lány? Bizony, volt idő, amikor a gyermekeket az izgatta leginkább, kicsoda és micsoda a TV Maci, nem pedig az, hogy John Snow a Targaryen család sarja, avagy sem.

Töretlen sikertörténet generációkon át

Milyen gazdag lenne a TV Maci, ha élő személy lenne! Csak gondolj bele, semelyik tévés személyiség nincs a képernyőkön 55 éven keresztül – kisebb megszakításokkal – minden egyes nap.

1981-ig az elsőként megismert maci ült le minden nap a tévé elé mesét nézni, bár annyi változás azért történt, hogy 1968-ban a színes tévével együtt bemutatkozott a színes TV Maci is, így mondhatjuk, hogy a fekete-fehér verzióra csak a krónikások emlékeznek a történelem lapjain. Ez a maci utazott aztán a világűrbe is Farkas Bertalannal 1980-ban. Első magyarként, holtversenyben.

Űrhajós TV Maci egy 1980-as Rádió és Televízió Újságból. Vörös Ilona felvétele.
Űrhajós TV Maci egy 1980-as Rádió és Televízió Újságból. Vörös Ilona felvétele.FORTEPAN

A zöld pizsamás maci, amit ma is ismerhetünk, csak 1983-ban mutatkozott be, amikor is az MTV-nek lehetősége nyílt, hogy korszerűbb technikával, igazi bábmesterekkel (többek közt a Mirr-Murr alkotójával, Foky Ottóval) a Pannónia Filmstúdióban vegyék fel a bandukoló maci snittjeit.

2012, eljött a világvége

Vagyis majdnem, ugyanis az arculatot épp akkortájt váltó MTV hirtelen úgy érezte, mindent el kell törölni, ami a múltban élt és virult. Így volt ez a TV Macival is, ami a hagyományos katódsugárcsöves tévét lecserélte a szélesvásznú vékony pereműre, na meg bekerült a házba az internet is a számítógéppel, meg minden olyan új lett és modern… és régen minden jobb volt, kántáltuk kórusban.

És a magyar nép mindig felizzik, ha valami szent és sérthetetlen kerül veszélybe (na, jó, talán nem mindig). Az MTV pedig, látva a lavinaként meginduló népharagot, inkább gyorsan visszaállította a korábban megkedvelt macira az Esti Mese indulóját.

Pedig nem csupán a csatorna hibája, hogy ennyire nehézkesen kedvelhető TV Maci jött össze 2012-re. Eltelt 29 év, mely alatt rengeteget változott a világ, többet, mint valaha ennyi idő alatt. Így a korszerűsített verzió idegenebbnek hat, mint korábban. A negatív hangokat plusz húsz decibellel felerősítő internet pedig csak rásegített arra, hogy ez a közutálat eljusson a készítőkhöz. 

Mi lesz 2063-ban?

Merthogy őszinte szívvel kívánunk ezúttal is boldog születésnapot az ország kedvenc macijának, füle érjen bokáig és éljen minimum száz évig. Persze a kérdés, hogy mi lesz akkor, illetve még mindig olyan fontos szerepet játszik-e életünkben? Fájdalmas, de muszáj válaszolnunk: a TV Maci már inkább csak az időnként jóleső nosztalgiához kell nekünk. Újabb adag múlt, amiben megfürödhetünk, amivel felidézhetjük a boldog békeidőket, amikor még nem kellett naponta 8 órát gályázni. Ezt bizonyítja talán az is, hogy a 2012-ben is megújult TV Maci cseppet sem tetszett a közönségnek - már inkább csak múltidéző eszköz.

Persze az már pszichológiai kérdés, hogy manapság miért ragaszkodunk annyira a nosztalgiához. Talán napról napra hatalmas léptékben változó, rohanó és felületes világunkban keressük azokat az értékeket, amik hosszabb ideig voltak jelen életünkben és mély, maradandó benyomást tettek ránk. Mindenesetre abban biztosak lehetünk, hogy egy jó pár évig az MTV nem fog kísérletezni a modern macival, de hogy mi lesz 2063-ra, azt sosem lehet tudni. Nem vonhatjuk meg a TV Macitól se a kényelmes, modern világot, nem várhatjuk el tőle, hogy 1983-ban ragadjon. Lehet, a Netflix meglátja benne a potenciált és szuperhőst csinál belőle, aki szakadt hálóingben, arcán csúnya vágással, hatalmas fegyverekkel, piszkos fogkefével szájában indul neki, hogy megmentse a világot. És akkor majd visszasírjuk az MTV ártatlan korszerűsítését.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek