Ha gyönyörű kilátásra vágysz, ezt az 5 helyet látogasd meg ősszel!

Kétségtelen, hogy az ősz a kirándulások időszaka. Olyan túrákat ajánlunk, amik célja a testet-lelket gyönyörködtető panoráma.

Azok a kirándulások a kedvenceink, amiket gyönyörű panorámák koronáznak meg. Egyfelől, mert szeretjük a szépet, másfelől pedig azért, mert jó érzéssel tölti el az embert, ha végigtekinthet maga alatt a leküzdött szintkülönbségen. Persze akkor sincs gond, ha nem vagy a hosszú, mászással megtett kilométerek embere, olyan kilátót is ajánlunk, ahol akár kocsival is megállhatsz.

Nagy-Péter-mennykő, Zempléni-hegység

A Nagy-Péter-mennykő egy 709 méter magas, a fagy által kialakított sziklatorony, ahonnan a Zemplén magyarországi hegycsúcsaira, a Milic-csoportra, a Kemence-patak völgyére, a füzéri várra, tiszta időben pedig a Vihorlát gerincére is nyílik kilátás. A panoráma különlegessége, hogy amíg a legtöbb hazai hegy kerekded, itt háromszög alakú csúcsokat láthatsz. A Nagy-Péter-mennykőt Regécről a kék jelzésen vezető tanösvényről, öreg bükkösön át érheted el, ahol egy tisztásnál bal felé ágazik a kék háromszög ösvény, innen már csak 10 perc séta a kilátó. Középhutáról és Rostallóról a sárga jelzésen közelítheted meg a Mlaka-rétig, innen a kék, majd a kék háromszög jelzés vezet tovább. Ha rövidebb távot választanál, elindulhatsz a zöld útvonalon is.

Tar-kő, Bükk

A 950 méteres Tar-kő a Bükk legmagasabb természetes kilátóhelye és az ország 12. legmagasabb csúcsa, amelynek tetőpontja valójában a kilátó mögötti erdőben található. A mészkőszikláról a Bükk déli részére, a Hór-völgyre, az Odorvárra, a Felsőtárkányi-medencére, a Mátra gerincének egy részére, a Kékesre, a Galya-tetőre és a Három-kő tetejére láthatsz rá, ha pedig szerencséd van, tiszta időben a tokaji Nagy-hegy is kirajzolódik a távolban.

A kilátóhely az Olasz-kapui tanösvény egyik állomása, ahová a Zsidó-réten keresztül vezet az útvonal, majd az Őserdő erdőrezervátum érintésével visszakanyarodik a fennsík északi részére. Répáshutáról a zöld háromszög, a zöld, zöld háromszög, kék háromszög ösvényeken érheted el 6 kilométer sétával, a Bánkúti menedékház elágazásától pedig a zöld, zöld háromszög, kék, kék háromszög jelzéseken 7,8 kilométeren. A legegyszerűbben az Olasz-kapu előtti parkolótól, a KT, majd a kék háromszög úton érhetsz fel a sziklához.

Írott-kő, Kőszegi-hegység

Az Írott-kő a Kőszegi-hegység és a Dunántúl legmagasabb, 882 méteres pontja, amely azért is olyan izgalmas úti cél, mert keresztülhalad rajta az osztrák-magyar határ. A kilátót Ausztria és Magyarország felől is megközelítheted. Itthonról Velem felől, az úttól jobbra, egy fenyőerdőn keresztül, az Írott-kő Tanösvényen vezet fel az út a piros jelzésen. Nagyjából tizenöt perc sétával el is érheted a kilátót, ahonnan szép időben akár a Fertő-tóig, a Balatonig és az osztrák Schneeberg-Rax csúcsokig is elláthatsz. Írott-kőnél ér véget nyugat fele az Országos Kéktúra útvonala.

Szépkilátó, Balatongyörök

Ha úgy döntesz, hogy ősszel belevágsz egy Balaton-kerülésbe, biztosan nem tudod majd kihagyni a balatongyöröki Szépkilátót, de ha nem vagy a sportok embere, autóval is megközelítheted a 71-es út menti pihenőhelyet. Innen az egyik legszebb balatoni panorámában lehet részed: ráláthatsz a a Badacsonyra, a Szent György-hegyre, a Csobáncra, a Gulácsra, a Tóti-hegyre, a Halápra, a Somló-hegyre, a Kis-Somlóra, a Ság-hegyre és a szigligeti várra. Ha szívesen kirándulnál Balatongyörökön, ellátogathatsz az Afrika Múzeumba, a Római forráshoz vagy a Csodabogyós barlanghoz is.

Prédikálószék, Visegrádi-hegyég

Prédikálószék a Visegrádi-hegység egyik legmagasabb (639 m)csúcsa, ahonnan a Dunakanyarra, a Börzsöny hegységre, a Nagymarosra, Visegrádra és a Vác fölé tornyosuló Naszályra nyílik kilátás. Dobogókőről a piros háromszög jelzésen közelítheted meg, és ha szívesen kirándulnál egyet, visszafele a Vadálló-kövek felé a Szentfa-kápolnáig indulj, ahonnan a Rám-szakadékon keresztül kanyarodhatsz vissza Dobogókőre, ez pedig egy 18 kilométeres túrát jelent. Nagyjából 10 kilométeren Dömösről a Szentfa-kápolnát elhagyva a sárga-piros-zöld jelzésen, majd a piros háromszög jelzésen, a Vadálló-köveket érintve juthatsz el a kilátóba.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek