5 börtön, amit anélkül is meglátogathatsz, hogy elkövetnél valamit

A különleges látványosságokat keresed, ha külföldre utazol? Egy börtön mindenképpen annak számít. Szeretnéd tudni, hogy hol raboskodott Nelson Mandela vagy hova száműzték Napóleont? Ezeket a börtönöket látogasd meg!

A külföldi utak során mindenkinek megvannak a maga kihagyhatatlan célpontjai. Vannak, akik azonnal a legjobb kávézókat keresik, mások az óvárost és a kastélyokat, várakat szeretnék látni mindenképp. Ízlés tekintetében sokban különbözünk. Előfordulhat, hogy téged a börtönök vonzanak. A British Telecommunication oldaláról elhoztunk öt olyan börtönt, amit anélkül látogathatsz meg, hogy utána bezáródna mögötted az ajtó.

Alcatraz, San Francisco-öböl, USA

Az Alcatraz a világ leghíresebb börtönszigete.
Az Alcatraz a világ leghíresebb börtönszigete.Shutterstock

A világ egyik leghíresebb börtönszigete, amin működött már világítótorony, katonai erődítmény és persze börtön, ma már azonban múzeumként funkcionál. Több hollywoodi sikerfilmet is forgattak a Szikla becenévre is hallgató létesítményben, például A sziklát és Az alcatrazi embert. Itt raboskodott az Al “Scarface” Capone nevű amerikai gengszter is. A börtönt 1963-ban zárták be, így semmi akadálya annak, hogy akár hajóval járd körbe a szigetet.

Robben-sziget, Fokváros, Dél-Afrika

Nelson Mandelát a Robben-szigeten tartották fogva.
Nelson Mandelát a Robben-szigeten tartották fogva.Shutterstock

Ez a börtönsziget 1996-ig működött, és itt raboskodott 18 évig Nelson Mandela is. A szigeten, mely most az UNESCO Világörökség része, megnézheted Mandela celláját és mindent megtudhatsz a több száz egykori politikai foglyáról is. A börtöntúra négy órás, amibe beletartozik a kompút és az egykori politikai foglyok idegenvezetése. A sziget egyébként pingvinkolóniájáról is híres.

Pianosa, Tirrén-tenger, Olaszország

Pianosára száműzték Napóleont.
Pianosára száműzték Napóleont.Shutterstock

A Pinosa a toszkán szigetvilág egyik eldugott tagja Montecristo és Elba között, ahová egykor Napóleont száműzték. A rajta található börtönt 1997-ben zárták be, utolsó éveiben Olaszország legveszélyesebb maffiatagjait tartotta fogva. A sziget ma természetvédelmi terület hihetetlen tengeri élettel a partjai mentén. Ha szeretnéd meglátogatni az elhagyatott börtönt, előre kell regisztrálnod.

Port Arthur, Tasmania, Ausztrália

Port Arthur Ausztrália egykori fegyenc települése.
Port Arthur Ausztrália egykori fegyenc települése.Shutterstock

Az egykori fegyenctelepülés ma Ausztrália egyik legjelentősebb idegenforgalmi célpontja. Keresd fel a börtön romjait, sétálj a Holtak Szigete temetőben vagy látogasd meg a Point Puer fiúk börtönét. Itt anno nagyjából 3000 fiút tartottak fogva, akik között a legfiatalabbak 9 évesek lehettek. Ha elég bátorságot érzel magadban, csatlakozz az éjszakai, lámpásfényben zajló szellemtúrához.

Hotel Katajanokka, Helsinki, Finnország

Az egykori megyei börtön Helsinkiben ma hotelként működik.
Az egykori megyei börtön Helsinkiben ma hotelként működik.Shutterstock

Jól látod, egy hotelről van szó, amit nemcsak meglátogathatsz, de a falai között egy éjszakát is eltölthetsz. Az egykori megyei börtön megmaradt részében kaphatsz szállást. Nyugi, a szobádban nem lesznek rácsok az ablakon. Börtönszállást egyébként ennél közelebb is találsz, méghozzá Szlovéniában.  

Oszd meg másokkal is!
Mustra