Tradicionális ételkülönlegességek Szlovéniából, amiket ki kell próbálnod!

Olvasási idő kb. 2 perc

Tudtad, hogy Bled nem csak a mesekönyvekbe illő taváról, hanem a krémeséről is híres? Vagy hogy Ferenc József különösen megkedvelte a szlovén kolbászt? Ezek a legfinomabb tradicionális szlovén ételek, a mi kedvenc finomságunk pedig egy rétegelt sütemény, a prekmurska gibanica. És a tiéd?

Az utóbbi időben Szlovénia egyre felkapottabb úti cél. Nem csoda, hiszen csodálatos tájai megannyi természeti kincset rejtenek. Ha csónakáztál a Bledi-tavon és eltúráztál a legszebb vízesésekhez, nincs más hátra, mint hogy belekóstolj az ország gasztronómiai különlegességeibe. A The Slovenia oldaláról elhoztuk az öt kedvencünket, amit biztosan kipróbálunk majd, ha Szlovéniában járunk.

Blejska kremšnita, a bledi krémes

A krémes akkor a legfinomabb, ha a Bledi-tó partján eszed.
A krémes akkor a legfinomabb, ha a Bledi-tó partján eszed.Shutterstock

A bledi krémes vagy kremšnita immár 1953 óta a város szimbóluma. Ugyan az itthoni cukrászdákban is lehet kapni, mi mégis arra biztatnánk, hogy ha a gyönyörű Bledi-tó környékén jársz, mindenképpen kóstold meg a szlovén verziót.

Potica

A potica általában ünnepek alkalmával kerül az asztalra.
A potica általában ünnepek alkalmával kerül az asztalra.Shutterstock

A potica tradicionális szlovén desszert, ami a legtöbb ünnepen az asztalra kerül. A diós süteményt, aminek a piskótájában a töltelék csigavonalban kanyarog, általában kerek agyagedényben készítik el, de a recept minden régióban egy kicsit más.

Kranjska klobasa, a kranji kolbász

A kranji kolbász után még Ferenc József is megnyalta mind a tíz ujját.
A kranji kolbász után még Ferenc József is megnyalta mind a tíz ujját.Shutterstock

Ezt az erősen füstös ízű kolbászt hagyományosan savanyú káposztával és répával fogyasztják. Ferenc József egyszer azt mondta, hogy ez egy nem mindennapi kolbász. Kóstold meg, hogy eldönthesd, igazat mondott-e.

Prekmurska gibanica

A premurska gibanicában megfér a dió, a mák, a mazsola és az alma egymás mellett.
A premurska gibanicában megfér a dió, a mák, a mazsola és az alma egymás mellett.Shutterstock

A Prekmurjéből származó gibanica nevezetű sütemény eredetileg sajt és tojás felhasználásával készül. A receptben szerepel még alma, mazsola, dió és mák, így ez a sütemény az ország legkülönlegesebb desszertje.

Štruklji

A štruklji Szlovénia jellegzetes étele.
A štruklji Szlovénia jellegzetes étele.Shutterstock

A štruklji Szlovénia egyik legjellegzetesebb étele, amit ország egyes régióiban különbözőképpen készítenek el. A tésztáját bőségesen megtöltik - népszerű tölteléke a túró -, tavasszal és nyáron pedig tárkony is kerül bele.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek