Tradicionális ételkülönlegességek Szlovéniából, amiket ki kell próbálnod!

Tudtad, hogy Bled nem csak a mesekönyvekbe illő taváról, hanem a krémeséről is híres? Vagy hogy Ferenc József különösen megkedvelte a szlovén kolbászt? Ezek a legfinomabb tradicionális szlovén ételek, a mi kedvenc finomságunk pedig egy rétegelt sütemény, a prekmurska gibanica. És a tiéd?

Az utóbbi időben Szlovénia egyre felkapottabb úti cél. Nem csoda, hiszen csodálatos tájai megannyi természeti kincset rejtenek. Ha csónakáztál a Bledi-tavon és eltúráztál a legszebb vízesésekhez, nincs más hátra, mint hogy belekóstolj az ország gasztronómiai különlegességeibe. A The Slovenia oldaláról elhoztuk az öt kedvencünket, amit biztosan kipróbálunk majd, ha Szlovéniában járunk.

Blejska kremšnita, a bledi krémes

A krémes akkor a legfinomabb, ha a Bledi-tó partján eszed.
A krémes akkor a legfinomabb, ha a Bledi-tó partján eszed.Fotó: Shutterstock

A bledi krémes vagy kremšnita immár 1953 óta a város szimbóluma. Ugyan az itthoni cukrászdákban is lehet kapni, mi mégis arra biztatnánk, hogy ha a gyönyörű Bledi-tó környékén jársz, mindenképpen kóstold meg a szlovén verziót.

Potica

A potica általában ünnepek alkalmával kerül az asztalra.
A potica általában ünnepek alkalmával kerül az asztalra.Fotó: Shutterstock

A potica tradicionális szlovén desszert, ami a legtöbb ünnepen az asztalra kerül. A diós süteményt, aminek a piskótájában a töltelék csigavonalban kanyarog, általában kerek agyagedényben készítik el, de a recept minden régióban egy kicsit más.

Kranjska klobasa, a kranji kolbász

A kranji kolbász után még Ferenc József is megnyalta mind a tíz ujját.
A kranji kolbász után még Ferenc József is megnyalta mind a tíz ujját.Fotó: Shutterstock

Ezt az erősen füstös ízű kolbászt hagyományosan savanyú káposztával és répával fogyasztják. Ferenc József egyszer azt mondta, hogy ez egy nem mindennapi kolbász. Kóstold meg, hogy eldönthesd, igazat mondott-e.

Prekmurska gibanica

A premurska gibanicában megfér a dió, a mák, a mazsola és az alma egymás mellett.
A premurska gibanicában megfér a dió, a mák, a mazsola és az alma egymás mellett.Fotó: Shutterstock

A Prekmurjéből származó gibanica nevezetű sütemény eredetileg sajt és tojás felhasználásával készül. A receptben szerepel még alma, mazsola, dió és mák, így ez a sütemény az ország legkülönlegesebb desszertje.

Štruklji

A štruklji Szlovénia jellegzetes étele.
A štruklji Szlovénia jellegzetes étele.Fotó: Shutterstock

A štruklji Szlovénia egyik legjellegzetesebb étele, amit ország egyes régióiban különbözőképpen készítenek el. A tésztáját bőségesen megtöltik - népszerű tölteléke a túró -, tavasszal és nyáron pedig tárkony is kerül bele.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.