Ragyogjon a bőröd nyáron is: 6 tipp a kozmetikustól

Nyáron a fokozott napsugárzás miatt bőrünknek különleges törődésre van szüksége. Szakembert kérdeztünk arról, hogyan óvhatjuk meg bőrünk szépségét ezekben a hónapokban is.

A nyár derekán bőrünk másfajta gondoskodást igényel, mint az enyhébb tavaszi hónapokban. A mindennapi hidratáláson túl a fényvédelem kerül középpontba. Timár Szilvia kozmetikus mesterrel és Adrienne Feller szépségterapeutával beszélhettünk arról, hogyan őrizhetjük meg bőrünk szépségét nyáron is. 

Nyáron a krémek helyett használjunk inkább olajakat.
Nyáron a krémek helyett használjunk inkább olajakat.

A bőr megváltozott igényei

Nyáron a napsugarak hatására bőrünk megvastagszik, ezért fontos szerepet kap a hidratálás. Timár Szilvia ezekre a hónapokra a hidratálókrémek használata mellett arcolajak használatát javasolja, és felhívja a figyelmet arra, hogy készítsünk fel bőrünket olyan karotinban gazdag ételek fogyasztásával, mint a sárgarépa, a sárgabarack, a paradicsom és az édesburgonya. A karotin segíti a bőr természetes védekezését és hozzásegít az egyenletes barnuláshoz. Legyen figyelmünk arra, hogy például antibiotikum szedése esetén a bőr hajlamos lehet a foltos barnulásra, ilyenkor kerüljük a napot. Heti egyszer alkalmazzunk olajos alapú, magőrleményből készült radírt is, az arcon kis, a testen pedig nagy szemcséjűt.

Nyári bőrápolási rutin

A bőrápolási rutin alapjaiban nyáron sem változik. Arcunkat tisztítsuk le arctejjel, amit aztán hideg vagy meleg vízzel öblítsünk le annak függvényében, hogy éppen melyik esik jól. Krémek mellett azonban válasszunk bőrtípusunknak megfelelő arcolajat. Fontos, hogy magában sose vigyük fel, előtte használjunk arcpermetet, ami után felvihetjük a nagyjából öt csepp arcolajat. Zsíros bőrre is alkalmazhatjuk, hiszen az egyformát az egyformával elve szerint nem zsírosít tovább, viszont ha szárítjuk a bőrünket, az nagyobb faggyútermelést eredményez. Tegyünk a táskánkba nyugtató levendula- vagy hidratáló rózsavizet, és ha szükségét érezzük, permetezzük magunkra.

Védelem a napon is

A napi rutinban helyet kaphat a kis faktorszámú, fényvédő testolaj használata is, amit zuhanyzás után, nedves bőrre vigyünk fel. Timár Szilvia azt javasolja, használjunk fényvédőt, és délelőtt tizenegy és délután négy óra között kerüljük a napot. Inkább viseljünk inkább széles karimájú kalapot, napszemüveget és hosszú, lenge ruhát. Ha fényvédő krémet veszünk, a szakember azt tanácsolja, csak természetes alapú, fizikai fényvédőt vásároljunk. Fontos tudni, hogy a természetes fényvédők faktorszáma soha nem lehet magasabb, mint 30-as, mert egyszerűen ez a maximum, amit természetes anyagokból elő tudnak állítani. Minden, ami ennél magasabb, az egészen biztos, hogy mesterséges.

De nincs is szükségünk magasabb fényvédőre, hiszen a faktorszám azt jelenti, hogy hányszor annyi időt tudunk a napon eltölteni, mint az az idő, ami alatt még nem égünk meg. Tehát, ha 10 percig lehetünk a napon anélkül, hogy megégnénk, akkor egy 30-as faktorszámúval megközelítőleg 30 x 10 percet.

Nyáron nagy karimájú kalappal és napszemüveggel védjük bőrünket.
Nyáron nagy karimájú kalappal és napszemüveggel védjük bőrünket.

A megégett bőr ápolása

Ha megég a bőrünk, kenjük be hűsítő testbalzsammal, és tegyünk fel hidratáló arcpakolást. Fordulhatunk házi praktikákhoz is, nagyanyáink jól bevált módszere szerint kenhetünk a megégett bőrfelületre hűsítő tejfölt vagy napraforgóolajat. Timár Szilvia ilyenkor a 100% tisztaságú illóolajokat veti be. 6 csepp levendula- és 2 csepp borsmenta illóolajat kever össze 1 evőkanál napraforgó- és szintén 1 evőkanál körömvirágolajjal, amit a nedves, zuhanyzás utáni bőrre visz fel.

Segítség az olajokon túl

Nyáron kiemelten fontos, hogy ne csak krémek vagy olajok formájában gondoskodjunk a bőrünkről. Ha nem fogyasztunk elég folyadékot, összeesik a bőr és előjönnek a ráncok. Ugyan nincs biztos recept arra, hogy pontosan mennyi vizet kell meginnunk egy nap - ez minden esetben személytől függ - de árulkodó lehet, ha büdös a vizeletünk, ami azt jelzi, hogy dehidratáltak vagyunk. Timár Szilvia szerint sokat tehetünk a bőrünkért azzal is, ha kimozdulunk a természetbe: az oxigénterápiás kezelésként  is működő séta jótékony hatással van a ráncokra. Fogyasszunk sok vizet, teát vagy cukormentes frissítőt! Feldobhatjuk a vizünket borsmentával vagy bazsalikommal is.

A haj fényvédelme

Ha fényvédelemről van szó, nem feledkezhetünk meg a hajunkról sem, hiszen nyáron könnyen kiszáradhat. Használjunk természetes fényvédőket. Kendjük be kókusz- vagy makadámdió olajjal a hajunkat napozás közben vagy éjszakára, hogy elkerüljük a töredezést.

Rendeld meg akciósan július 16-ig!

Az Adrienne Feller Sunsol napolaj, a Rose de Luxe szemránckrém és testápoló, valamint a Hungarian Spring arcpermet most kedvezményesen is a tiéd lehet!

Ehhez nem kell mást tenned, mint hogy a termékek megrendelésnél megadod a divany07 kuponkódot. Az akció július 16-ig érvényes!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek