Vigyél ebédet a munkába! Egészséges, gyors és finom receptek

Hagyd a gyorséttermeket és az ebédrendelést, vágj fel a saját receptjeiddel a kollégák előtt.

Egész nap rohansz, a munka mellett csak egy péksüteményt tudsz bekapni, hazaérve pedig legszívesebben felfalnád az egész hűtőt. Magadra ismersz? Csigó Zita Csomagolj ebédet! című receptkönyve a 21. század emberének kínál megoldást gyorsan elkészíthető ebédötleteivel, amiket könnyen magaddal vihetsz a munkába, becsomagolhatod a gyerekeknek a suliba vagy elviheted magaddal, ha hosszabb útra készülsz. Három receptet osztunk meg veled Zita könyvéből, amik egészségesek, gyorsak és finomak.

Csigó Zita: Csomagolj ebédet!
Csigó Zita: Csomagolj ebédet!Kaszás Tamás / Dívány

1. Kukoricaleves popcornnal

Zita kukoricalevese a nagy hőségben is jól esik, eheted lehűtve, pattogatott kukoricával megszórva pedig egy kiadós ebéd része lehet.

Hozzávalók (2 adaghoz)

- 1 evőkanál olívaolaj

- fél fej salotthagyma

- 1 gerezd fokhagyma

- 1 nagy csipet koriandermag

- 1 nagy csipet őrölt csilipaprika

- 285 g (1 konzerv) csemegekukorica

- só, őrölt fekete bors

- 500 ml zöldségalaplé

- 150 g joghurt

- 1 marék vajas popcorn

- friss koriander

Kukoricaleves popcornnal.
Kukoricaleves popcornnal.Kaszás Tamás / Dívány

Recept

Egy lábasban hevítsd fel az olajat, és párold meg rajta a megtisztított, felaprított hagymát. Add hozzá a mozsárban összetört koriandermagot és csilit, forgasd át, majd szórd rá a lecsepegtetett kukoricát. Ízesítsd sóval és borssal.

Öntsd fel az alaplével, forrald fel, majd mérsékelt lángon addig főzd a levest, amíg a hagyma teljesen meg nem puhul. A kész levest botmixerrel krémesítsd. Egy evőkanálnyi lével keverd simára a joghurtot, csorgasd hozzá, majd rögtön húzd le a tűzről.

Behűtve, aprított korianderrel és popcornnal megszórva tálald.

Hogyan csomagold?

Öntsd termoszba a levest, a popcornt pedig akár a saját zacskójában is magaddal viheted, ha van mikró a munkahelyeden, frissen kipattogtathatod.

2. Lecsós empanada

Az empanadát akár kézzel is megeheted, nem maszatol, mégis teljes értékű fogásként működik.

Hozzávalók (8 darabhoz)

A tésztához

- 200 g fehér tönköly búzaliszt

- 100 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt

- 2 nagy csipet só

- 50 g vaj

- 150 ml víz

- 50 ml olívaolaj

- 1 tojás

A töltelékhez

- 1 teáskanál olívaolaj

- 1 kis fej vöröshagyma

- 1 teáskanál pirospaprika

- 200 g lecsópaprika

- 1 nagy, húsos paradicsom (kb. 80 g)

- 80 g sűrített paradicsom (12-14%-os)

- só, őrölt fekete bors

- 80 g paprikás szalámi (vagy szárazkolbász)

Lecsós empanada.
Lecsós empanada.Kaszás Tamás / Dívány

Recept

Keverd össze a kétféle lisztet sóval a tésztához. Öntsd hozzá az olvasztott vajat, vizet és olajat. Gyúrd össze gyors mozdulatokkal, majd tedd fóliába csomagolva a hűtőbe fél órára.

A töltelékhez egy serpenyőben hevíts fel olívaolajat, majd párold rajta üvegesre a finomra aprított hagymát. Húzd le a tűzről, szórd rá a pirospaprikát, és keverd el alaposan.

Tedd vissza a serpenyőt a tűzre, tedd bele a megmosott, felkarikázott paprikát és a meghámozott, felkockázott paradicsomot. Öntsd fel sűrített paradicsommal, sózd, borsozd, és forrald össze, végül add hozzá a kockára vágott szalámit vagy kolbászt.

Nyújtsd a tésztát 2 milliméter vékonyra lisztezett felületen. Szaggass ki belőle 8 korongot (a legegyszerűbb egy müzlis tál szájával). Mindegyik korongra halmozz a töltelékből úgy, hogy körben a szélét és a korong egyik felét szabadon hagyod. A széleket kend be kevés vízzel, és hajtsd félhold alakúra a tésztadarabokat. Az összetapasztott széleket villával mintázd meg, majd helyezd sütőpapírral borított sütőlemezre az empanadákat. Kend le a tetejüket az elhabart tojással, és egy 170 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt süsd készre.

A lecsós empanadát szinte bármibe csomagolhatod.
A lecsós empanadát szinte bármibe csomagolhatod.Kaszás Tamás / Dívány

Hogyan csomagold?

Az empanada szépsége, hogy szinte bármibe csomagolhatod, szalvétába, papírzacskóba vagy dobozba is, mivel a maszatolós rész a tésztán belül van.

3. Császármorzsa sósan

Ki mondta, hogy a császármorzsát csak édesen lehet enni? Ha szereted, ne fogd vissza magad, készítsd el a sós verzióját is.

Hozzávalók (2 adaghoz)

A tésztához

- 3 tojás

- 150 ml tej

- só, őrölt fekete bors

- 40 g parmezán sajt

- 1 gerezd fokhagyma

- 40 g fehér tönköly búzaliszt

- 35 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt

- 30 g vaj a sütéshez

A feltéthez

- 1 teáskanál olívaolaj

- 100 g kockázott bacon

- 2 szál újhagyma

- 150 g cukkini

- 100 g lecsópaprika

- só, őrölt fekete bors

- néhány bazsalikomlevél

Császármorzsa sósan? Miért ne?
Császármorzsa sósan? Miért ne?Kaszás Tamás / Dívány

Recept

A tésztához válaszd szét a tojásokat, verj lágy habot a fehérjéből. A sárgáját verd fel tejjel, sózd, borsozd, add hozzá a parmezánt és a fokhagymát. Keverd össze a kétféle lisztet, add a masszához, majd egy spatulával forgasd bele részleteiben a tojásfehérjehabot is.

Hevítsd fel egy serpenyőben a vajat, és amikor teljesen elolvadt, öntsd rá a tésztát. Addig süsd, amíg az alja kérget nem kap, ekkor kezd falapáttal összetörni. Folyamatosan törve és forgatva süsd át a morzsát, kissé piríthatod is. A feltéthez egy másik serpenyőben tedd fel az olajat. Tedd rá a bacont, pirítsd le, majd add hozzá a megpucolt, felkarikázott újhagyma fehér részét, a feldarabolt cukkinit és paprikát. Erős lángon, rázogatva süsd össze, közben sózd, borsozd.

A sós császármorzsát csomagolhatod a feltéttel együtt és külön is.
A sós császármorzsát csomagolhatod a feltéttel együtt és külön is.Kaszás Tamás / Dívány

Hogyan csomagold?

A feltétet és a kész császármorzsát összekeverheted vagy külön is csomagolhatod. Ehhez választhatsz egyterű vagy rekeszes tárolót is. Tálaláskor díszítheted felkarikázott újhagyma zölddel és bazsalikomlevelekkel.

Csomagolj ebédet!

Csigó Zita - Csomagolj ebédet! (Corvina Kiadó, 4990 forint) című könyve olyan recepteket tartalmaz, amik segítenek abban, hogy tudatosan, praktikusan és nem mellesleg finoman készítsd el a csomagolásra szánt ebédet. Ugyan nem diétás könyvről van szó, de szinte minden étrendhez igazodva találsz benne recepteket, amiket a saját ízlésed szerint akár tovább is alakíthatsz, legyen szó egy kiadós salátáról az irodába, könnyen elfogyasztható szendvicsről fizikai munkához vagy ötletes finomságról a gyerekeknek.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek