Valencia betiltja az Airbnb-t

A turizmus miatt egyre csak emelkedő lakhatási költségek ellen próbálna meg így védekezni a spanyol város.

Úgy tűnik, Valencia lesz a következő olyan város, amely korlátozni szeretné a turisták számára elérhető szoba- és lakásbérlést. A hamarosan a regionális törvényhozó testület elé kerülő új szabályok értelmében maximum földszintes és első emeleti lakásokat lehet majd kiadni a turisták számára.

Palmában még durvább a helyzet

A Telegraph szerint az Airbnb-s lakások közül így kiesnek majd azok, amelyek jó kilátást biztosítanak a tengerre vagy a város látványosságaira. Amszterdamban, Barcelonában és Reykjavikban is bevezetésre kerültek már olyan intézkedések, amelyek a tömeges turizmus ingatlanpiacra gyakorolt hatását igyekeznek megfékezni. Nem Valencia tehát az első város, amely így védekezne az egyre csak emelkedő bérleti díjak ellen. Palma városa még drasztikusabb lépésre szánta egyébként el magát: júliustól tilos lesz a városban turisták számára lakást kiadni.

Valencia
ValenciaFotó: Shutterstock

Engedélyük sincs

A valenciai törvények az újonnan kiadásra kerülő lakásokra vonatkozna, a városközpontban az összes, máshol viszont csak az első emeletnél feljebb fekvő lakásokra. A spanyolok emellett a megfelelő engedélyek nélkül kiadott lakások számát is szeretnék csökkenteni, 2015 és 2017 között ezek száma ugyanis közel 50 százalékkal emelkedett. Egyes becslések szerint mindez akár 20 000 lakást is jelenthet. Párizsban sem sokkal jobb egyébként a helyzet: ott a bérelhető lakások mindössze 15 százaléka rendelkezik a megfelelő engedélyekkel.

Az új Airbnb-s lakásokat 2016-tól korlátozó Berlin viszont azóta hatályon kívül helyezte az akkori intézkedéseket: az ember saját lakását most már korlátlan időre, egy második ingatlant pedig évi 90 napra lehet kiadni.

Az Airbnb szóvivőjének egyébként egy kicsit más a véleménye a dologról:

"Az Airbnb-s lakáskiadásnak köszönhetően a helyiek is megengedhetik maguknak, hogy a növekvő költségek ellenére megtarthassák az otthonaikat. Ez is részét képezi a helyi ingatlanpiac problémáinak megoldásának, és a helyiek zsebét is megtömi, nem csak a nagy hotelláncokét. Továbbra is szeretnénk fenntartani a dialógust Valencia városával, hogy egyértelmű és fair szabályok kerüljenek bevezetésre, amelyek képesek különbséget tenni a lakások kiadásával foglalkozó profik és az alkalmanként ezt a lehetőséget választó családok között" . mondja.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.