Nagyanyád még szénnel húzta ki a szemét!

Zsír az arcra, szén a szemre - ezek voltak nagyanyáink kedvenc home made kozmetikumai.

A legtöbb nőnek a szépítkezés teszi ki a reggeli készülődés nagy részét: arcot tisztítunk, hidratálunk, alapozunk, púderezünk, szempillaspirálozunk. Abba azonban ritkán gondolunk bele, hogy milyen kényelmes eszközök állnak a rendelkezésünkre. Nagyanyáink még leleményességüket is bevetve szépítkeztek, a legtöbb kozmetikumot ugyanis nem kapták meg készen. Hol volt akkor a szemceruza vagy a BB krém? A Nu Skin megosztott velünk néhány szépségtrükköt az ő idejükből.

Diófalevél

Nagyanyáink még az avarban is igazi kincsekre leltek. Ahelyett, hogy a diófalevelet összegereblyézték és kidobták volna, hajápolásra és -színezésre használták. A friss levélből teát főztek, ami hajpakolásként vagy -festékként is funkcionált, ettől lettek fényesek és puhák a tincseik.

Gyufa és szén

Milyen egyszerű reggelente kitekerni a szemceruzánkat, és tökéletes vonalat húzni a pilláink fölé! Nagyanyáinknak a lehengerlő pillantásért is meg kellett küzdeniük, amit egy darab szénnel vagy a gyufa fejével értek el. Szemöldöküket is ezekkel hangsúlyozták, sőt, a bátrabbak még a cicás, szó szerint füstös tekintetet is szénnel varázsolták magukra.

shutterstock 121080355

Piros krepp-papír

Leleményes nagyszüleink a rúzs pótlására piros színű krepp-papírt használtak, amit hideg vízbe áztattak, majd a két ajkuk közé szorították. A papírból a víz hatására kioldódott a festékanyag, és vörösre festette a szájat. Ez a trükk mellesleg pirosítóként is megállta a helyét.

Margarin és zsír

Manapság, hogy egyre inkább a természetes kozmetikumok felé fordulunk, gyakran használunk kókuszzsírt bőrápolásra. Nagyanyáink idejében még nem lapult a konyhaszekrényben kókuszolaj, ők a hidratálást a főzéshez használatos margarinnal és zsírral oldották meg.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek