Mindened az olasz tészta? Ez az infografika neked szól.

Az infografikákból jól látszik, hogy hol fogy több lasagne, hegyi sajt és sajtburi. Mutatjuk!

A Felelős Gasztrohős Alapítvány alig egy évvel ezelőtt rajzolta meg Magyarország „superfood” térképét, melyből kiderült, hogy hazánk tele van jobbnál-jobb alapanyagokkal. Ezúttal a Reddit hívta fel a figyelmet a Taste Atlas gasztrotérképére, melyen régiónként jelölik az olyan országok specialitásait, mint például Olaszország vagy Franciaország.

Ha Olaszország, akkor tészta

A tésztarajongók legnagyobb örömére térképre került az olasz pasta is. Az infografikából jól látszik, hogy északon az olyan kiadós tésztafélék mennek, mint a lasagne alla bolognese (lasagne bolognai mártással) vagy a pizzoccheri alla valtellinese. A pizzoccheri egyébként egy hajdinalisztből készült vastagabb tészta, amit krumplival, sok sajttal (casera és parmezán), vajjal, fokhagymával és spenóttal fogyasztanak.

Ezzel szemben, ahogy haladunk délebbre, egyre több ételben találhatók meg a tenger gyümölcsei, sőt, előfordul, hogy még magát a tésztát is tintahallal festik feketére. Míg máshol a kagyló, addig a csizma sarkában személyes kedvencünk, az orechiette, valamint a csicseriborsóval készült tészta a sláger.

Térképen a francia sajtok

Reméljük egyszer borokkal is készít valami hasonlót a Taste Atlas, de addig is forgassuk ezt az izgalmas sajttérképet, melyből kiderül, hogy Savoyából származik az egyik leghíresebb francia hegyi sajt, a Beaufort. De rákerült a térképre az első pasztörizált tejből készített sajt, a Saint-Paulin, és a korzikai specialitás, a Brocciu sajt is, mely utóbbit a ricottához hasonlóan tejsavóból vagy savóból és lefölözött kecske-, vagy juhtejből készítenek.

www.tasteatlas.com/cheese/france 🇫🇷 French Cheese Map . ➡ Submit your local food and tag #tasteatlas . #foodlovers #foodpic #travelblogger #travel #foodblogger #instatravel #instafood #foodie #dish #chef #chefslife #instachef #tasty #golocal #camembert #mimolette #comte #briedemeaux #roquefort #sellessurcher #reblochon #beaufort #bleudauvergne #france #french #frenchcheeses

TasteAtlas France (@tasteatlasfrance) által megosztott bejegyzés,

Amerika szendvicsei

Ami Olaszországban a tészta, Franciaországban a sajt, az az Egyesült Államokban egyértelműen a szendvics. Ezen a térképen azokat a szenyákat találod, melyek a Kaliforniát Maine-el összekötő 22-es út vonaláról származnak. Vicces, hogy pár kilométerenként mennyit változik a formájuk: van ahol hamburgerszerű, míg máshol inkább a hosszúkás bagett forma a nyerő.

Oszd meg másokkal is!
Mustra