Vegaként a Mekiben: vagy éhen halsz, vagy ügyeskedsz

Mit tehetsz vegaként egy gyorséttermben? Éhen halhatsz vagy lehetsz kreatív.

Tapasztalataim szerint, akik vegetáriánus vagy vegán életmódra váltanak, egy idő után messziről elkerülik a gyorséttermeket, amik leginkább a húsevőknek kedveznek. Ma már én is feltalálom magam a városban, tudom, hol ehetek egy jó tofu burgert vagy hol ebédelhetek olcsón növényi alapokon. A nagy, sárga M-ek, hamburgerzsemlék közé zárt Big Mac logók és a KFC barátságos öregura már fel sem tűnik az utcákon. Ennek ellenére előfordulnak olyan vészhelyzetek, amikor nincs más választásom, kénytelen vagyok szemügyre venni ezeknek a helyeknek a kínálatát is. Hosszú utakon vagy drága, külföldi városokban, húsevő csapattal ezek a legpraktikusabb megoldások. Kifaggattam a nagyobb gyorsétteremi láncokat és alaposan áttanulmányoztam az étlapjukat, hogy ha valaki vegaként, netán vegánként téved be hozzájuk, milyen húsmentes repertoárból választhat.

Mc Donald's

Ez az az étterem, amit szinte mindenhol megtalálsz, és a párszázas ajánlata a legszorultabb helyzetben is kihúz a csávából. De vajon vegaként is számíthat az ember Ronald Mc Donald segítő kezére?

filetofish-product main image.png
Mc Donald's

A vegetáriánusok leginkább 10.30 előtt, vagyis a reggeli idején tobzódhatnak, ehetsz tojásos McMuffint (360 forint), dupla sajtos toastot (260 forint) vagy McBurit (200 forint).

A legkézenfekvőbb megoldás azoknak ígérkezik, akik ugyan húst nem esznek, de néha beiktatnak egy kis halat az étrendjükbe - ez pedig a Filet-O-Fish (790 forint), vagyis panírozott tőkehalfilé zsemlében cheddar sajttal és tartárszósszal. Ez a szendvics képes megmenteni egy fáradt utazó életét, de az biztos, hogy nem repít gasztronómiai magaslatokba. Szintén szemivegetáriánus kategóriában választhatod a halrudacskát (510 forint) is.

Azok, akik viszont nem élnének a hallal, a harapnivalók között találhatnak csak ínyükre valót, fokhagymás camembert sajtot (550 forint) vagy maestro burgonyát (550 forint). A sültkrumplitól (450-610 forint) nem kell félni, növényi olajban, a húsoktól külön sül ki. A saláták közül csak a tojást tartalmazó Ínyenc snacksaláta (790 forint) állja ki a húsmentes próbát.

Vegánként csak a köret kategóriából válogathatsz, desszertként pedig még egy forró almáspitére (290 forint) is benevezhetsz.

Mennyiből lakhatsz jól? Ha érzel magadban egy kis kreativitást, rendeld bármelyik szendvicset hús nélkül, és töltsd meg magad camembert sajttal vagy akár salátával. Extraként 80 forintért kérhetsz bele egy szelet sajtot, uborkát, paradicsomot, lila hagymát, salátát vagy szendvicsszószt is. Ha sima hamburger zsemlét kérsz (250 forint) egy adag camembert sajttal, plusz salátával és egy adag sült krumplival 1330 forintért kaphatsz olyan adagot, amivel jól is laksz. Vegánként 1240 forintért csak egy tál salátához és egy kis adag krumplihoz juthatsz.  

Burger King

A Burger King szendvicskínálatából kiestek a halat fogyasztó vegetáriánusok, ugyanis csak húspogácsás hamburgereket tartanak. Ezen kívül a felhozatal nagyjából ugyanaz, mint a Mekiben. Bár itt is kiélheted kísérletezőkedved, ha hús nélkül kéred valamelyik szendvicset, a salátával, paradicsommal, hagymával, majonézzel és ketchuppal bélelt Whopperek (550 forinttól) például egészen jó megfejtésnek tűnnek.

BK Web PhiladelphiaSajtgolyok 500x540px.png
Burger King

A reggeliknél is sokkal kisebb a választék, ezért nem érdemes korán kelned, 10.30 előtt egyedül sajtos toastot (350 forint) ehetsz.

A húsmentes Partner saláta (490 forint) nem igazán laktató, éhhalál ellen választhatsz mellé a kiegészítők közül Philadelphia sajtgolyókat (390-750 forint), chili cheese nuggetset (590-810 forint), hagymakarikát (390-590 forint) vagy steak burgonyát (550 forint). A sültkrupli (390-540 forint) itt is a húsoktól külön, növényi olajban sül ki.

Mennyiből lakhatsz jól? A vegánok maximum egy adag hagymakarikával, sültkrumlival és kiegészítő salátával tölthetik meg a hasukat 1273 forinttól. A vegák ugyanebben az árkategóriában godolkodhatnak, ha nem szeretnének éhesen távozni az étteremből. 

Subway

Bár magunk mögött hagyjuk a marhapogácsák világát, és a szendvicsek vizeire evezünk, ennek ellenére minimálisan nő a vegetáriánus kínálat. De mivel a Subwayben te állítod össze a szendvicsedet, ezért a variálásra is több lehetőséged van.

WEB NYITO FALAFEL 644x360
Subway

Itt azonban már nem csak a szemivegetáriánusok lakhatnak jól egy kiadós tonhalas szendviccsel (1250 forint), a vegánok is választhatnak háromféle közül. A Veggie Delite (990 forint) ugyan lényegében salátával tölött kenyér, a falafeles (990 forint) szendvics már megállja a helyét ebédként is.

Az édesség kör itt is csak a vegáknak kedvez, a sütik (300 forint) ugyanis mind csokisak.

Mennyiből lakhatsz jól? A Subwayben húsmentesen pont ugyanannyiból hozhatsz ki egy étkezést, mint húsevőként, és ami nagy előnye a helynek, hogy ugyanakkora adagot is kapsz. 

KFC

Növényevőként valószínűleg a KFC csirkesütőjében a legrázósabb a terep, de igazából az a legmegdöbbentőbb, hogy húsmentes ételeket itt is kaphatsz. Igaz, napközben főként köretek kerülhetnek a tányérodra: kukorica (250-300 forint) vagy a húsoktól elkülönítve sült burgonya (390-790 forint).

kfc reggeli fb toast
KFC

Saláták közül nagyobb a választék, a káposztasaláta (390-490 forint) bár egészen kicsi, köretszámba menő adag, nagyon finom. A Piccolo saláta (290-490 forint) semmi izgalmat nem tartogat, viszont egy rendes görög salátával (1390-1790 forint) egy jól nevelt vega sokáig kihúzza.

Vegaként a KFC-be is 10.30-ig érdemes megérkezni, ilyenkor kaphatsz sajtos rollert (250-450 forint), sajtos-tojásos toastot (350-550 forint), joghurtot (490-690 forint), de még amerikai palacsintát (590-890 forint) is, kérésre a Deluxe Toast-ot (690-990 forint) vagy a Reggeli Qurritót (590-790 forint) is elkészítik neked húsmentesen.

Mivel a desszertek főleg tejalapú shakek (450-590 forint), ezért a vegánoknak ezt a kört megint ki kell hagyniuk.

Mennyiből lakhatsz jól? Napközben a KFC-ben nehézkesen lakhatsz jól. Ha minden húsmentes ételből csak egyet veszel – a kukoricából, a sült krumpliból, a káposzta salátából és mondjuk a görög salátából –, akkor is minimum 2420 forintot hagysz ott az étteremben anélkül, hogy egy komplett menüt kaptál volna. Reggel már jóval könnyebb a helyzeted, viszont nem érdemes a húsos ételek mentes változatát kérned, hiszen végül ugyanannyit kell fizetned. Nálam, mint kisétkűnél egy kiadós reggeli egy sajtos-tojásos toastból és egy joghurtból állna, ami a kis adagokkal is 840 forint.

Összességében

Vegánként nem kifizetődő gyorséttermekben ebédelni, de ha nincs más lehetőséged, egy kis kreativitással feltalálhatod magad. Ha vega vagy, a legtöbb helyre érdemes reggelire érkezned, ugyanis ilyenkor főként a sajt és a tojás kerül középpontba. A sültkrumpli életet menthet - válaszd nyugodtan, ezekben az éttermekben odafigyelnek, hogy a hústól külön, növényi olajban süssék ki. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek