Megvan az első két Michelin-csillagos budapesti étterem

Mutatjuk, mennyiért eheted végig a menüt

A budapesti Onyxban 17 900 forintért Budapest első két Michelin-csillagos ebédjét fogyaszthatod el már holnap - vagy valamikor a következő hónapokban, amikor végre sikerül bejutnod a megnövekedett érdeklődés miatt.

Március 26-án, vagyis ma este Budapesten egy gála keretében debütált a Michelin-kalauz Main Cities of Europe kiadványának 2018-as verziója. Ahogyan az Index írja, "hivatalos Michelin-gála csak tavaly óta van, az első Brüsszelben volt, az idei, budapesti a második ilyen rendezvény." Ez a kiadvány nekünk magyaroknak azért fontos, mert nálunk nincs önálló Michelin-kalauz, ezért ebből a kiadványból derül ki, hogy melyek a legkiemelkedőbb budapesti éttermek a patinás étteremkalauz legendásan szigorú tesztelői szerint.

Eddig Budapesten négy Michelin-csillagos étterem volt, mindegyik egycsillagos, ami azt jelenti, hogy a kategóriájában nagyon jó étterem, érdemes betérni. Az első magyar Michelin-csillag 2010-ben érkezett meg, a Costes kapta. Majd a következő évben az Onyx, 2014-ben a Borkonyha, 2015-ben a Tanti (de 2017-ben el is veszette), 2016-ban a Costes Downtown kapott csillagot.

A mai gálán a Costes, a Costes Downtown és a Borkonyha megtartotta egy csillagát, az Onyx konyhájának teljesítményét pedig két Michelin-csillaggal díjazták, ez óriási dolog, sosem volt még ilyen Magyarországon. A két csillag azt jelenti, olyan jó a konyha, hogy kitérőt is érdemes érte tenni.

A megtartott és a kapott csillagok apropóján végignéztük, mennyibe kerülne, ha szeretnéd végigpróbálni a budapesti csúcshelyeket. A degusztációs menük árai mellett az étlap legolcsóbb és legdrágább fogásait is megmutatjuk.

KÉT CSILLAG

Onyx

Ennyiért: Itt a legolcsóbb menüopció a három fogásos ebéd 17 900 forintért, hozzá a borpárosítás még 9900 forintba kerül (tehát összesen 27 800 forint). A legdrágább verzió a nyolcfogásos vacsoramenü, ez 34 900 forint, a hozzá ajánlott borsor még 21 900 forint (összesen 56 800 forint). 

Milyen ételek vannak az étlapon? A nyolcfogásos menüben például a következőket eheted végig: 

  • Feketegyökér, cékla, petrezselyem
  • Tőkehal, tokhalkaviár, író, kapor
  • „Rillette” golyó, káposzta, borsikafű
  • Pisztráng, halászlé, kagyló
  • Gomba veluté, pirított gombák, mangalica hab
  • Érlelt ribeye, zeller variációk, bivaly mozzarella, hagyma por
  • Csalán, torma, édeskömény
  • "Túró rudi", homoktövis, sütőtök

New dessert. New experience. 🍽 Nettle. Horseradish. Fennel. 🌱 #onyx #michelinstar #dessert Photo credit: @runawaybunnyeats

Onyx Restaurant (@onyx_restaurant_budapest) által megosztott bejegyzés,

Séf: Mészáros Ádám

Hol? Budapest, Vörösmarty tér 7-8., online itt.

EGY CSILLAG

Costes

Ennyiért: Az étlap legolcsóbb fogásai a hideg előételek, amik 5500 forintba kerülnek, a legdrágábbak pedig a főételek 13 000 forintért. A legolcsóbb a kóstolómenük közül a négyfogásos, ezt 29 000 forintért kínálják, borpárosítással együtt már 44 500 forintba fáj. A legdrágább, hétfogásos menü 41 500 forint, borpárosítással pedig 64 500 forint.

Milyen ételek vannak az étlapon? A teljesség igénye nélkül például kacsamáj Tokajiban marinálva, párolt lilakáposztával és fonott kaláccsal, vadgalamb kétféle módon céklával és etiópiai kávéból készült morzsával, borjú fartő gőzölt zsemlegombóccal, tarka répákkal és medvehagymával, képviselőfánk rebarbarával és fekete teás levendulakrémmel.

#hungarian #wildboar #costes #michelinstar

Costes Restaurant (@costes_restaurant) által megosztott bejegyzés,

Séf: Palágyi Eszter

Hol? Budapest, Ráday utca 4., online itt.

Borkonyha

Ennyiért: Az étlap legolcsóbb fogása egy desszert, a cékla, joghurt, levendula 1950 forintért, a legdrágább pedig a flank steak tarlórépával és hagymával 7950 forintért. Az ötfogásos degusztációs menü 21 500 forintba kerül, borsorral kiegészítve pedig 36 500 forintba.

Milyen ételek vannak az étlapon? Például fürjmell és comb citrusos csicsókával és berkenyével, baberőleves vaddisznópofával, malactarja véres hurkával és gesztenyével, vagy éppen somlói galuska.

Séf: Sárközi Ákos

Hol? Budapest, Sas utca 3., online itt.

Costes Downtown

Ennyiért: Az étlap legolcsóbb fogása egy leves, a zeller, cheddar, mogyoró 3900 forintért, a legdrágább a marha rib eye és pofa, torma, sabayon 9800 forintért. A legolcsóbb kóstolómenü a négyfogásos 22 000 (borpárosítással 34 00), a legdrágább a hatfogásos menü 30 000 (borpárosítással 48 000). Extra, hogy itt reggeli is van, az egyszerűbb büféreggeli 6500 forint, az extrább, melegételes-pezsgős verzió 8500 forint.

Milyen ételek vannak az étlapon? Reggelire kérhetsz házi készítésű blinit füstölt lazaccal és kaviárral, a vacsoramenüben van marinált tokhal vöröslencsével és mangóval, gyöngytyúk spárgával és medvehagymával, aranygaluska körtével és vaníliával.

You only have to enjoy the textures and flavours. 😉 Chef: @tiagosabarigo Photo: @doraiklodi #costesdowntown #finedining #mutimiteszel #mik #mik_gasztro #foodstagram #foodstyling #foodphotography #foodism #foodgasm #foodgawker #eeeeeats #thefeedfeed #truecooks #yummy #instafood #chefstalk #chefsroll #chef #chefsofinstagram #foodpic #foodpics #instafood #healthyfood #cleanfood #cleaneats #cleaneating #tv_foodlovers #foodblogger

Costes Downtown (@costes_downtown) által megosztott bejegyzés,

Séf: Miguel Vieira

Hol? Budapest, Vigyázó Ferenc utca 5., online itt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek