3 recepttel emlékezünk a Szamos Cukrászda alapítójára

Életének 97. évében elhunyt Szamos Mátyásné. Három eredeti Szamos recepttel búcsúzunk tőle.

Január 10-én, életének 97. évében elhunyt Szamos Mátyásné, Hajdú Margit, a Szamos édesipari cég alapítója – írja az MTI. A cégbirodalom történe az 1930-as években kezdődött a marcipánnal, miután egy híres dán mestertől tanulta el a marcipánkészítés fortélyait Szamos Mátyás. Szamos Mátyásné még 94 évesen is aktívan részt vett a cég munkájában, 2014-ben például ott volt a bécsi üzletük megnyitóján és nem csak az édességek minőségét ellenőrizte, de a pultban állókat is figyelmeztette, ha úgy látta, meg kell igazítani a blúzukat. Szűk családi körben, a szentendrei ortodox temetőben helyezik majd végső nyugalomra, férje mellé.

A  Szamos gyakran megosztja népszerű süteményeik receptjét a Facebookon is, ebből választottunk ki hármat, amit bárki elkészíthet otthon, ha olyan süteményt enne, mint a cukrászdában. 

Sacher torta

Hozzávalók:

Tészta: 15 dkg vaj, 15 dkg étcsokoládé, 7 db tojás, 13 dkg porcukor, 12 dkg kristálycukor, 15 dkg liszt

Töltelék: 40 dkg baracklekvár, 10 dkg cukor (híg lekvár esetén)

Ganache: 30 dkg étcsokoládé, 2 dl tejszín

Elkészítése:

  • A vajat a porcukorral habosra keverjük, közben a tojássárgáját egyenként, keverés közben hozzá adjuk.
  • A tojásfehérjét a kristálycukorral habbá verjük.
  • A csokoládét kíméletesen, gőz fölött felolvasztjuk és a vajas keverékhez adjuk, majd lassú mozdulatokkal a tojásfehérjét, végül a lisztet is belekeverjük.
  • A tésztát egy 22 cm átmérőjű tortaformában enyhén homorúan elsimítjuk, 160-180 fokos sütőben 50-60 percig sütjük.
  • 15-20 perc sütés után a torta tetejét egy alkalommal bepermetezzük vízzel.
  • Az elkészült tészta peremét kicsit legömbölyítjük, majd lapjában kettévágjuk és a forralt baracklekvár felével betöltjük.
  • A lekvár másik felét felfőzzük, amennyiben szükséges hozzáadjuk a cukrot, és a torta tetejét és oldalát megkenjük vele.
  • Ráöntjük a csokoládéból és tejszínből készített ganache-t, és elsimítjuk.
  • Ganache készítése: a tejszínt felforraljuk, majd az olvasztott csokoládéhoz keverjük 3-4 részletben, míg homogén krémet kapunk.

Hűtőszekrénybe ne tegyük, fedett műanyag dobozban tároljuk fogyasztásig!

Dobos torta

Hozzávalók 16 szelethez:

Tészta: 180 g tojássárgája, 90 g cukor, 270 g tojásfehérje, 90 g cukor , 180 g liszt , 50 g olvasztott vaj

Krém:200 g egész tojás, 200 g cukor, 230 g vaj, 270 g étcsokoládé, 20 g vaníliás cukor

Díszítés: 50 g dió (panír), 130 g cukor (tető)

  • A doboslapok készítése: a tojássárgákat 90 g cukorral, majd a tojás-fehérjéket a másik 90 g cukorral habbá verjük, a kettőt óvatosan elkeverjük, olvasztott vajat adunk hozzá, majd a lisztet is hozzákeverjük. Ebből teflonpapíron doboslapokat készítünk, és 180 C-on kisütjük őket.
  • A töltelék készítése:a tojásokat a cukorral vízgőzön állandó keverés mellett 40-50 C-ig felmelegítjük, majd hűlésig habosra verjük, ekkor kerül bele a vaníliás cukor. Közben a vajat habosra keverjük, hozzáadjuk az olvasztott csokoládét, végül a csokoládés vajkrémhez hozzákeverjük a tojáshabot.
  • A doboslapok közül ötöt ezzel a krémmel töltünk meg, a tetejét is átkenjük krémmel, oldalát darált dióval panírozzuk. A hatodik lapra dobos karamell cukrot készítünk, és azzal borítjuk be a tortát, majd a dobostetők mentén felvágjuk.

Mákos bejgli

Hozzávalók 4 darabhoz:

Tésztához: 530 g liszt, 105 g sertészsír, 105 g vaj, 5 g só, 12 g élesztő, 3 tojás sárgája, 95 g tej, 55 g porcukor

Máktöltelékhez: 550 g mák, 240 g cukor, 100 g méz, 30 g mazsola, 10 g reszelt citromhéj, 110 g tej, 100 g kandírozott darált narancshéj, 100 g kandírozott narancshéj kocka, 10 g vaníliás cukor

  • Először a bejgli töltelékét kell elkészíteni. A tejet a kétféle narancshéjjal feltesszük a tűzhelyre, majd az összes fűszert beletesszük a cukorral és a mézzel együtt.
  • Mikor forrni kezd, akkor keverjük hozzá a mákot.
  • Ha a töltelék kihűlt, 340 g-os darabokba kimérjük, folpackal letakarva hűtőben tároljuk.
  • A tésztához a receptben szereplő anyagokat összegyúrjuk, majd 200 grammos darabokra felosztjuk, felgömbölyítjük.
  • Rövid pihentetés után a tésztát vékonyra kinyújtjuk, és az előre kimért tölteléket egyenletesen ráterítjük.
  • A tésztát a töltelékkel felcsavarjuk, majd sütőlemezre felrakva, tojással bekenjük.
  • Ha a bekent bejglin kenőtojás rászáradt, újból átkenjük azt.
  • Mielőtt a sütőbe tesszük, villával megszurkáljuk, hogy a gőzök el tudjanak távozni. Újbóli száradás után 180 ˚C-on kb. 40-50 percig sütjük.
Blogmustra