Nemcsak a sütőtöknek, a káposztának is szezonja van az év végén, ezért ezen a héten a portugál káposztaleves, a klasszikus töltött káposzta és egy tuti partikaja, a tavaszi tekercs receptjét találjátok a hajtás után!
1. Portugál káposztaleves
A káposztalevest a legtöbb háziasszony a fogyókúrázással, illetve a rapid lefolyású zsírégető diétával köti össze. A káposzta diéta a legtöbb nemzet konyhájában megtalálható, mi most a virslis frankfurti leves egy kifinomultabb, portugál változatát, a caldo verdét készítettük el, ami portugália nemzeti levese is egyben.
Hozzávalók:
15-45 dkg kelkáposzta (a portugáliában honos Couve portuguesa itthon nem kapható,szerencsére a kelkáposzta is megteszi)
2 kisebb darab csontos hús (lehet csirke, sertés és marha is)
4-5 db krumpli
2 gerezd fokhagyma
1 nagy hagyma, felkockázva
3-4 evőkanál rizs (opcionális)
2 evőkanál olívaolaj
kolbász (én lókolbászt használtam, de Portugáliában linguica kolbásszal készítik, esetleg chorizoval)
só, bors, citrom
Elkészítés
1. Az olivaolajon pirítsuk meg a karikázott kolbászt. Ha megpirult, lyukas kanállal vegyük ki a kolbászdarabkákat, és dobjuk a helyére a hagymát és a fokhagymát, és azokat is pirítsuk meg.
2. Adjuk hozzá a krumplidarabokat, kicsit futassuk meg a kolbászos-hagymás olajon, tegyük mellé a csontot, és engedjük fel annyi hideg vízzel, hogy bőven ellepje az alapanyagokat.
2. Mikor krumpli és a csont puhára főtt, vegyük ki a csontot a fazékból és botmixerrel pépesítsük le. Ha túl sűrű a lé, adjunk még hozzá egy kis vizet. Inkább híg állagú legyen, hiszen nem krémlevest készítünk.
3. A leturmixolt levesalapba tegyük vissza a csontot, sózzuk, borsozzuk, és adjuk hozzá a fűszál vékonyra vágott káposztát, a felkarikázott kolbászt (és a rizst, ha teszünk bele).
4. Mikor a káposzta megpuhult, locsoljuk meg a levet egy kis olívaolajjal és forraljuk össze még egyszer.
5. Tálaláskor pár csepp citromlével emeljük ki a leves pikáns ízét!
2. A kihagyhatatlan karácsonyi klasszikus: nagymama-féle töltött káposzta
Nagyon fontos a jófajta káposzta, mindenképp vegyünk előbb kóstolót, ne legyen se túl savanyú, se túl ízetlen. A hús itt is szinte mindegy, készülhet hagyományosan sertéshúsból, de pulykából vagy csirkéből is. Sőt, amíg nem ettem húst, simán darált szójával helyettesítettem a húst, egy kis reszelt füstölt sajttal pedig ízesítettem.
Hozzávalók:
a töltelékhez:
1 kg darált hús
20 dkg rizs (kerek)
2 gerezd fokhagyma
2 dkg só
1 teáskanál bors
2-3 teáskanál pirospaprika
1 kávékanál őrölt kömény
2 tojás
a „csomagoláshoz” és a többihez:
15-20 tenyérnyi savanyított káposztalevél
1,5 kg aprókáposzta (vagyis savanyú káposzta)
2 fej hagyma
1 dl olaj
2 evőkanál paprika
ízlés szerint köménymag, babérlevél, egész bors
csöves fűszerpaprika
opciális: pár darabka füstölt hús
a rántáshoz:
5 evőkanál liszt
6-7 evőkanál olaj
1 evőkanál pirospaprika
a tálaláshoz:
tejföl
puha fehér kenyér
3. Vendégváró partikaja: tavaszi tekercs
A tavaszi tekercs olyan kínai étel, amit még az is simán megeszik, aki egyébként nem szereti az ázsiai ízvilágot. A gyerekek imádják, mert kézzel lehet enni, és még ropog is. Szóval ha a te gyereked is utálja a zöldségeket, próbáld ki ezt a receptet – tuti befutó. Ja igen, akkor is, ha nincs gyereked.
A tekercseket rizspapírba kell csomagolni, de ne rémülj meg, ez nem papír, hanem egy igen vékony megszárított tésztalap, amelyet felhasználás előtt vízbe mártva puhítunk kezelhetőre. Beszerezhető kis szerencsével nagyobb hiperekben, de ha ott nincs, ázsiai/keleti boltokban, delikáteszekben biztosan van. Nem drága, és sok van a csomagban. Ha minden kötél szakad, és muszáj tavaszi tekercset készíteniük rizspapír híján, réteslappal helyettesíthetik. Másmilyen lesz, de azért elmegy.
Hozzávalók
1 sárgarépa
3 újhagyma
1/4 fejes káposzta
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál rizsecet
1 teáskanál szezám olaj
1 doboz mungóbabcsíra
1 marék zöldbab
1 evőkanál olaj
1 lapos evőkanál kukoricakeményítő
2 evőkanál szójaszósz
egy csipet só (A szójaszósz nagyon sós, emiatt nem szabad sok sót tenni az ételbe!)
gyömbér (fokhagymagerezd nagyságú)
2 evőkanál liszt
rizspapír (én az Asia Centerben vettem)
Nem kötelező ugyanezekkel a zöldségekkel ízesíteni, bármilyen zöldséggel vagy akár hússal is kombinálható.
Elkészítés:
A zöldségeket mosd/pucold meg, és vágd fel jó vékony csíkokra – a káposztát le is reszelheted. Ezután hevítsd fel jó forróra az olajat (én kókuszzsírt használtam), és a fokhagymát és a gyömbért pirítsd pár percig.
Dobd a serpenyőbe a vöröshagymát, és ezt is pirítsa pár percig, majd önts hozzá egy evőkanál szójaszószt, egy teáskanál szezámolajat, szintén egy teáskanál rizsecetet, és jól forgasd össze az egészet.
Ezután jöhet a káposzta, répa, újhagyma és a zöldbab. Vigyázz, a mungóbabot még ne tedd bele!
3-4 percig pirítsd a zöldségeket magas hőmérsékleten, és végül tedd az ételhez a babcsírát is.
Keverj el egy evőkanál kukoricakeményítőt egy teáskanálnyi sóval, és ezzel sűrítsd be a levet engedett zöldségeket.
Amíg a zöldség kihűl, készítsd elő a rizspapírt
Jöhet a macerás rész: a csomagolás
Először is készíts egy „összetapasztó” pasztát a következőképpen: 2 evőkanál lisztet keverj el annyi vízzel, hogy jó sűrű masszát kapj (hasonló állagú legyen ,mint a nokedli tésztája). Ez arra való, hogy a rizspapír szélét szépen le tudja ragasztani, és ne essen szét sütés közben. Na, ha ez kész, egy kicsit tedd félre a masszát, és készítsd elő a rizspapírt.
Vedd elő a rizspapírokat, egy mély tálat, és azt töltsd fel forró vízzel. Mártsd a vízbe egy rizspapírt, és várd meg míg ruganyos lesz. (Ha jobban kedveled úgy a tavaszi tekercset, hogy jó vastagon van beborítva, egyszerre több papírba is csomagolhatod a zöldségeket.)
Fektesd le a papírt egy nedves, tiszta konyharuhára, és tölts bele másfél evőkanállal a kihűlt zöldségekből.
Tetszés szerint tekerd fel a rizspapírt, tapaszd össze az előzőleg kikevert tésztával, és forró olajban süsd aranybarnára.
Tálald szójaszósszal, osztrigaszósszal, csípős, vagy édes csilimártással.