Egyre több nyugdíjas cseréli le miniházra otthonát

Bárhova leparkolható a 15-20 négyzetméteres guruló faházikó. Te mit gondolsz a jelenségről?

Nem törvényszerű, hogy csak a húszas éveikben járó fiatalok élhetnek pár négyzetméteres cellákban, olyannyira nem, hogy egyre több nyugdíjas cseréli le tágas családi házát költséghatékony guruló minifaházra. Persze a trend nem újkeletű, nemcsak a nyugdíjasok élnek ilyen kalandosan, az elmúlt években volt, aki régi katonai sátrakból épített luxuskempinget, míg voltak, akik leselejtezett konténerekbe cuccoltak be, de virágkorukat élik a cigány stílusban megépült lakókocsik, azaz a gipsy wagonok is.

A Tumbleweeds Houses információi szerint egyre több idős ember keres minikéglit, egy 2015-ös felmérés például kimutatta, hogy az apró lakhellyel rendelkezők 30 százaléka 51 és 70 év közötti, aminek eredményeképpen, több vállalat specializálódott olyan kicsi, de komfortos (van pezsgőfürdős és fedett verandás verzió is) lakóházakra, amelyeket kifejezetten ennek a korosztálynak fejlesztettek ki. 

A cégnél 62.950 dollárt, körülbelül 16 millió forintot kérnek egy átlagos faházért, de bérelni is lehet havi 418 dollárért, körülbelül 107 ezer forintért, ami Amerikában különösen elfogadható árnak számít. Bár a megbolydult budapesti ingatlanárakat elnézve, lassan mi is örülnénk egy ilyen lehetőségnek.

Bette Presley 72 évesen döntött úgy, hogy kisebbre cseréli lakását és egy 15 négyzetméteres, de minden kényelmet kiszolgáló, napkollektorokkal, RVIA tanúsítvánnyal felszerelt guruló kabinba költözik, aminek köszönhetően ott alhat, ahol csak a kedve tartja. “Túl sokat fogyasztunk. Egyáltalán nincs szükségünk ennyi holmira.” – mondta Presley nagymama, akinek a minimalista életmódra való átállás meglepően egyszerűen ment.

Shirley Louiselle esetében kevésbé volt mérvadó a mobilitás, egyszerűen úgy érezte, neki is megfelel az unokája biznisze, a Next Door Housing által kínált 22 négyzetméteres otthon, ami olyan nyugdíjasbarát megoldásokat kínál, mint az alacsonyobbra szerelt polcok vagy a kerekesszékkel megközelíthető fürdőszoba. Más cégek, mint például a MEDCottage olyan okos rendszerrel szerelik fel a bárhova egyszerűen lerakható kisházat, ami például emlékezteti az időseket a gyógyszerek bevételére – hívja fel a figyelmet a lehetőségekre az Inhabitat.com.

A Sausage Nonnas néven ismert hölgycsapat például nem a nyugdíjas évek miatt cserélte le guruló miniházra otthonát, hanem egy okos üzleti húzás állt a háttérben, miszerint a három olasz nagymama ezekben készíti a jobbnál-jobb paradicsomos finomságokat, amikkel az államok különböző pontjain bukkanak fel a hétvégeken. Te mit gondolsz a guruló miniházakról? Szavazz!

Szerintem...

Oszd meg másokkal is!
Mustra