7 bicskanyitogató áron kínált ételkülönlegesség

A töbszázezres fagyikelyhek és hot dogok árát általában ehető arannyal, szarvasgombával, és kaviárral érik el vérszemet kapott vendéglátósok, bár van azért nagyobb tartással rendelkező, az aranyat nélkülöző étel is a listán.

Sosem gondoltam volna, hogy találkozok olyan burgerrel, ami több mint kétszer annyiba kerül, mint az aranyporral meghintett változat. Ez ráadásul nem is tartalmaz aranyat (vagy csak nyomokban), ami a luxy kis lista többi tagját elnézve igazi felüdülés. Elvégre egy félmilliós ételtől/italtól joggal várná el az ember, hogy azért kerül annyiba, mert jó, nem pedig azért, mert egy furán beszélő fazon kitalálta, hogy gyémántokat fog hajigálni a vodkájába. Az Independent gyűjtéséből – melyet kivonatoltunk itt alább – te is megtudhatod, milyen feltétek vannak egy félmilliós pizzán!

Mi ez: pizza

Hol: Industry Kitchen, New York

Költségek: 500.000 Ft

A Manhattanben található Industry Kitchenben felszolgált pizza 2000 dollárért lehet a tiéd. A kemencében sütött pizzán Stilton sajt, libamáj, francia szarvasgomba, osetra kaviár, ehető aranypelyhek, valamint különleges virágszirmok kaptak helyet. Azt nem tudni, hogy vajon védett növények szirmairól van-e szó, de mindjárt érthető lenne a dolog, ha egy-egy fokozottan veszélyeztetett növényfaj utolsó példányaival szórnák fel a szeleteket. A pizzát két nappal előre meg kell rendelni, hogy az összes hozzávalót beszerezhessék a pizzászok. Vajon volt már olyan, aki kért hozzá ketchupot? Jó lenne tudni.

Mi ez: kávé

Hol: Emirates Palace, Abu Dhabi

Költségek: 5000 Ft

Nem olyan drága, és nem is a kávé minősége a fő attrakció. Hát akkor mi? Bizony, hogy az arany! A 24 karátos aranypelyhek mellett csokireszelékkel is megszórják a capuccinnot, és jár mellé étcsoki, és datolya is köretnek. A kávét ezüst tálcán szolgálják fel, inkább az Instagram, mint a kávé kedvelőinek ajánlott tehát, az arany, a csoki, és a datolya mellett valószínűleg fel se tűnne, ha csak UHT tej állna a barista rendelkezésére.

Mi ez: burger

Hol:  Burger Brasserie , Las Vegas

Költségek: 200.000 Ft

Bár a legdrágább burger Guinness-rekordját ez az undormány tartja, de ez a 350 kilós förmedvény nyilvánvalóan alkalmatlan az emberi fogyasztásra. Amennyiben nem játszunk a méretekkel, és aranyat vagy gyémántot se használunk feltétnek, valószínűleg a Burger Brasserie szendvicse a befutó. A 777 dollárba kerülő burgerben Kobe marha, homár, prosciutto, karamellizált hagyma, francia brie sajt, és egy kevés 100 éves balzsamecet játsza a főszerepet, de azért a bucira is jut egy kevés parmezán, és egy üveg Don Perignon Rosé is részét képezi a csomagnak.

Mi ez: hot dog

Hol: Tokyo Dog, Seattle

Költségek: 45.000 Ft

A Juuni Ban névre hallgató hot dogot 2 hétre előre meg kell rendelni, és egy Gucci pulóver 1/6-ába kerül, ugyanakkor a teljes összeget a Vörös Keresztnek továbbítja az étterem, nem kell tehát attól félni, hogy holmi pénzével villogni akaró pávának gondolnak minket, ha beruházunk a 169 dolláros hotdogra. És az összetevők: füstölt sajtos kolbász, wagyu marha, teriyakis grillezett hagyma, maitake gomba, libamáj, fekete szarvasgomba darabok, kaviár, és japán majonéz.

Mi ez: fagyi

Hol: Serendipity 3, New York

Költségek: 267.000 Ft

Ennek a fagylaltkehelynek saját Wikipédia szócikke is van, és ahogy azt már megszokhattuk, 2 nappal előre meg kell rendelni, mert az összetevők egy része repülővel érkezik. Az Arany Pompa Kelyhét 1000 dollárért vágják hozzá az emberhez, és az étterem szerint havonta 1 darabot adnak el belőle. Az aranyat furcsa módon nélkülöző hot doggal egyetemben ez a virágcsokorra emlékeztető desszert is Guinness-rekord tartó, ez a világ legdrágább fagylaltkelyhe.

Tahiti vanília fagyi, madagaszkári vaníliával felbátorítva, 23 karátos ehető arany levelekkel, Amedei Porcelana csokisziruppal, venezuelai Chuao csokival, Párizsból érkezett kandírozott gyümölcsökkel, aranyba öltöztetett mandulákkal, szarvasgombával, és marcipán cseresznyével – nagyjából így épül fel a fagyivár, ami egy Baccarat kristály serlegben kerül tálalásra. Persze nem lenne teljes a kép, ha a 3 nagy összetevőből (arany, szarvasgomba, kaviár) csak kettő kapna helyet a mutatós nasin.

A kaviár ebben az esetben külön tálkában érkezik, és természetesen emellé a kiegészítő köret mellé is jár egy kevés arany. Az étterem amúgy egyéb ételeket is kimaxolt már, egy rövid ideig 6,7 milliós desszertet is árultak, bár ez esetben kicsit csaltak, hisz járt a csokis édesség mellé egy gyémántokkal feldobott arany karperec is. Így pedig könnyű, ha adunk mellé 6 Rolls-Royce-ot, egy Kapucíner is bekerülhet a rekordok könyvébe.

Mi ez: taco

Hol: Grand Velas Los Cabos Resort , Mexico

Költségek: 6.672.000 Ft

A többmilliós tacót kínáló étterem Mexikó egy ötcsillagos tengerparti üdülőhelyén üzemel, és sokkal tisztességesebben játszik, mint az arany karkötőkkel svindliző New York-iak: ezúttal minden ehető és iható. A tacót Kobe marhával, langusztinnal, a világ legdrágább kaviárjával, Almas beluga kaviárral, fekete szarvasgombával, és brie sajttal tömik meg, és Morita chilipaprikából, cibetmacskák által előemésztett majd kikakilt kávéból, és Ley 925 Anejo tequilából összegyúrt salsa szósszal öntik nyakon. A tortillába dolgozva, és az elkészült ételre is jut persze némi arany, így lesz igazán szívhez szóló az élmény. Extrák nincsenek. Ez csak egy taco.

Mi ez: cronut!

Hol: Dum Dum Donutterie, London

Költségek: 522.000

A fánk és a croissant keverékének luxuskiadása, ezúttal Londonból. A sáfránnyal megrakott fekete-fehér tésztával készülő izé tahiti vaníliával, és Amadei Porcelana csokival teljes, de természetesen a szokásos arany feltét sem marad el: a még forró cronutra még több csokit, aranypelyheket, és kaviárt is pakolnak. Unalmas. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra