Lehet finom egy fehér túró rudi? Kipróbáltuk!

Tornádóként söpört végig a szerkesztőségen a fehér, vagyis joghurtbevonatos fitt túró rudi híre és azonnal mindenki tesztet követelt. Három ízben elérhető: van belőle almás-müzlis, málnás-müzlis és natúr, a konszenzus pedig az lett, hogy mind a hármat meg kellene kóstolni még akkor is ha egyszer már az epres turó rudi tesztről kiderült, hogy annyira nem volt jó ötlet. 

DSC7146
Kaszás Tamás / Dívány

Egyelőre csak a Tescoban elérhetőek ez "egészséges" túró rudik, amik 30 százalékkal kevesebb cukrot tartalmaznak mint a piacon fellelhető többi rudi. A müzlis változatokban kölespehely, hajdinapehely, dió, mazsola, mandula, lenmag keveréke van, vagyis gluténérzékenyek is fogyaszthatják, és a Pöttyös honlapja szerint a termék energiaértékének minimum 12 százalékát fehérje biztosítja, ami hozzájárul az izomtömeg fenntartásához.

De mivel túró rudit úgysem saláta helyett fogyasztunk diétás fogásként, nézzük azt, ami amúgy is mindenkit érdekel: finom ez? 

DSC7104
Kaszás Tamás / Dívány

 A tesztben semmilen tudományos módszert nem alkalmaztunk, és most kivételesen azt is tudta mindenki, hogy melyik gyártó melyik termékét eszi, de mivel nem az összehasonlítás számított, így ez most nem is volt probléma. 

Natúr 27.5 pont (maximum: 35 pont)

A natúr íz lett a nyerő, bár volt, akit megtévesztett a külső, és meglepődött, hogy nem fehércsokis az íz. Abban mindenki egyetértett, hogy bár csökkentett a cukortartalma, mégis baromi édes. Volt akinek ez a favorit, és volt, aki visszasírta a csoki borítást. 

DSC7090
Kaszás Tamás / Dívány
  • "Baromi jó és édes"
  • "Könnyed, puha, habcsókos textúrájú és ízvilágú, de sajnos nyomába sem ér a klasszikus csokis-túrós Túró Rudi íznek!"
  • "Zseniális, kidolgozott ízvilág, kerek az egész, átszokom erre, tényleg!"
  • "Finom, de a joghurtot nem érzem ki belőle. Olyan, mintha az ultimate túró rudit megfosztották volna a csokirétegtől, de nem adtak cserébe semmit. Nekem jobban ízlik, ha csoki is van rajta. Ha valaki nem olvassa el, hogy joghurt bevonatos, az csalódni fog, mert várja a fehér csoki ízét."
  • "Igazából a színén kívül alig különbözik a teljesen hagyományos Túró Ruditól. Kicsit fura ez a nagy fakóság, de az íze teljesen rendben van, és pont ugyanolyan darabosan törik a bevonója, mint a rendes pöttyös esetében"
  • "Az illatában azonnal üt ez a citromos klasszik túrórudi-illat, ízre elég semmilyen, olyan, mintha egy amúgy finom túró rudiról lemaradt volna a csoki, és valami édes izével pótolták volna. Hiányérzetem van." - nyilatkoztak a tesztelőink. 

Összetevők: zsírszegény túró 50%, joghurtos fehér bevonat 34% [cukor, növényi zsírok (részben és teljes mértékben hidrogénezett pálmamag olaj, pálmaolaj, pálmamag olaj, emulgeálószer: szorbitan-trisztearát), savanyú tejsavópor, joghurtpor 3%, sovány tejpor, emulgeálószer (szójalecitin), természetes aroma, aroma], vaj, inulin, cukor, módosított kukoricakeményítő, aromák, tartósítószer (kálium-szorbát).

Almás-müzlis 15 pont (maximum: 35 pont)

Ez az ízvilág nem nyerte el a tesztelők tetszését, pedig alapvetően nem rossz az elképzelés, de talán még valamit csiszolni kellene a receptúrán, legalábbis a szerkesztőség számára. 

DSC7086
Kaszás Tamás / Dívány
  • "Sajnos ez undorító. Savanyú hányásízű"
  • "Müzliíze van, érdekes, de nem lesz a kedvencem"
  • "Nagymamám almás pitéjére emlékeztet - egynek jó, de nem vennék ilyet. én már csak ilyen régi vágású vagyok, a túró rudinak legyen túró rudi íze, ne almás pite!! "
  • "Mintha egy fehér csokiba mártott, penészes almás Cerbonába haraptam volna"
  • "Nem igazán vágott földhöz. Kicsit furán is néz ki a tölteléke, illetve íze viszonylag kevés van neki. Ezt a műalma-műfahéj ízt nagyon jól keverik már a világ laboratóriumaiban, szóval ha valaki szereti mondjuk a Cini Minist meg hasonlókat, biztosan nem fog csalódni ebben sem"
  • "Szintetikus alma íze, az egész összességében elsőre íztelen, de közben meg sunyiban mégis édes, és kicsit az egész ilyen almás-fűrészporos"
  • "Mintha lejárt volna a fahéjas alma szavatossága" - jöttek a szomorú kommentek.

Összetevők: zsírszegény túró 44%, joghurtos fehér bevonat 34% [cukor, növényi zsírok (részben és teljes mértékben hidrogénezett pálmamag olaj, pálmaolaj, pálmamag olaj, emulgeálószer: szorbitan-trisztearát), savanyú tejsavópor, joghurtpor 3%, sovány tejpor, emulgeálószer (szójalecitin), természetes aroma, aroma], almás-müzlis gyümölcskészítmény 13% [ivóvíz, cukor, alma 15%, almalé sűrítményből 14%, módosított kukoricakeményítő, köles pehely 5%, hajdina pehely 5%, mazsola 5%, dió 3%, aroma, fahéj, tartósítószer (kálium-szorbát)], vaj, inulin, cukor, módosított kukoricakeményítő, tartósítószer (kálium-szorbát), aroma.

Málnás-müzlis 23 pont (Maximum 35 pont)

Megosztóra sikeredett a málnás-müzlis egészséges túró rudi, sokakat a rózsaszín színvilág ijesztett meg, volt aki nem találta benne a természetes málna jegyeit, és volt, aki lelkesedett az ipari ízért. 

DSC7089
Kaszás Tamás / Dívány
  • "Olyan mintha Szobi szörpöt öntöttek volna joghurtba, imádom"
  • "Émelyítően hányás ízű"
  • "Hű, ez nagyon kemény, annyira intenzív a málna aroma, hogy még percekkel később is érzem az ízét a számban"
  • "Nagyon átható málna aromával rendelkezik, de málna magokat sajnos nem fedeztem fel benne, ami nem jelent jót, vagyis természtességet"
  • " Nagyon szép a színösszeállítás, ahogy a sima Túró Rudi esetében nagyon jól harmonizál a csokibevonó a túrótöltelékkel, úgy a málnás esetében a rózsaszín krém is jól passzol a fehér bevonóhoz. Az íze pontosan olyan, mintha málnaszörpöt öntöttünk volna a krémtúróra. Az ipari ízek rajongói biztosan szeretni fogják, a természetes málnaíztől azért kicsit odébb van. A málna-túró kombináció egyébként a divatos túrógombócokat is megidézi, egy leheletnyi málnával a bevonóban igazi kézműves ritkaság lehetne belőle."
  • "Isteni! Műmálna íze van, de kellemesen, ilyen kis müzlidarabkák, és az egész olyan, mintha savanyú lenne, de közben iszonyú édes" 
  • "Erős málna íz, de azért ez az az nem igazi málna, kb minden málnás műterméknek ilyen az íze, de ez nem is gond,ugyanakkor az édes íz és a málna is hamar elillan és utána meg eléggé száraz a cucc, ízre leginkább semmilyen. Inkább nem kéne kísérletezni ilyenekkel és különben is régen minden jobb volt" - foglalták össze a tapasztalatokat a tesztelők. 

Összetevők: zsírszegény túró 44%, joghurtos fehér bevonat 34% [cukor, növényi zsírok (részben és teljes mértékben hidrogénezett pálmamag olaj, pálmaolaj, pálmamag olaj, emulgeálószer: szorbitan-trisztearát), savanyú tejsavópor, joghurtpor 3%, sovány tejpor, emulgeálószer (szójalecitin), természetes aroma, aroma], málnás-müzlis gyümölcskészítmény 13% [málna püré 22%, málna 17%, cukor, málnalé sűrítményből 14%, ivóvíz, köles pehely 5,5%, hajdina pehely 5%, alma püré, fruktóz, kukoricakeményítő, mandula 3%, lenmag 3%, aroma, tartósítószer (kálium-szorbát)], vaj, inulin, cukor, módosított kukoricakeményítő, tartósítószer (kálium-szorbát), aroma.

DSC7139
Kaszás Tamás / Dívány
Oszd meg másokkal is!
Mustra