Pénteki süti: csokis-kókuszos gluténmentes

Az ősz legszaftosabb sütije: a tésztában lévő almapüré nemcsak az ízét adja át a tésztának, hanem szuper állagot is biztosít, míg a – legegyszerűbben egy kávédarálóban, házilag előállított (és gluténmentes) – lisztek tartást adnak azzal, hogy felszívják a nedvességet.

(Figyelem! A zabban nincsen glutén, viszont az arra érzékenyek csak olyat vegyenek, ahol az üzemben sem dolgoznak fel gluténtartalmú gabonákat, mert csak ezeknél garantált, hogy nem vált ki tüneteket, ezt a csomagoláson fel szokták tüntetni.)

DSC 0012
Piszke

Lehet használni persze őszi jellegű fűszereket is, de akkor nem fogjuk érezni annyira a kókusz ízét, itt pedig most ez volt a cél: ezért is került a tetejére kókuszpehely. Így akár ünnepi alkalomra is tálalhatjuk, de egy sietős pénteken kevés porcukor vagy csak sima kókuszreszelék is megteszi a csokimáz helyett.

Hozzávalók: (20x20-as formához, 14-16 szelet)

10 dkg zabpehely(liszt) 
5 dkg kókuszreszelék/liszt 
6 gr szódabikarbóna (kb. 1 kiskanál)
3 gr sütőpor (kb. fél kiskanál)
30 dkg alma 
1 ek citromlé 
5 dkg vaj, megolvasztva 
1 tojás 
10 dkg (nád)cukor
1 tk. vaníliakivonat vagy 1 vaníliás cukor

A tetejére:

100 gramm étcsokoládé
100 gramm tejszín (30 %-os)
kókuszpehely vagy kókuszreszelék

DSC 0017
Piszke
  1. Az almákat meghámozzuk, magházukat kivágjuk, felkockázzuk és botmixerrel pürésítjük, hozzáadva a citromlevet.
  2. A zabpelyhet és a kókuszreszeléket elkeverjük, kávédarálóban megőröljük.(De használhatunk készen vett zabpehely- és kókuszlisztet is.) Hozzáadjuk a szódabikarbónát és a sütőport, elkeverjük.
  3. Az almához mixeljük az egész tojást, az olvasztott vajat a cukrot és a vaníliakivonatot, majd elkeverjük a száraz hozzávalókkal.
  4. A tésztát sütőpapírral bélelt, 20×20-as formába öntjük, elegyengetjük és a 175 fokra előmelegített sütőben 30-35percig, tűpróbáig sütjük.
  5. Rácsra borítva hűtjük ki.
  6. A tejszínt megforrósítjuk, a kis kockákra tördelt étcsokira öntjük és 3 perc állás után egy villával vagy rugós habverővel intenzíven keverjük, míg fényes, sötét homogén mázat kapunk.
  7. Elsimítjuk a tészta tetején, kókuszpehellyel vagy kókuszreszelékkel szórjuk.
Oszd meg másokkal is!
Mustra