Bár a szilvát mindenki őszi gyümölcsnek könyveli el, valójában augusztus közepétől már szuper édes, lédús fajtákat vehetünk a piacon. A pici fahéjjal megbolondított marcipános tészta és a szaftos szilva együtt hihetetlen illatokat varázsol a konyhába.
Fotó: PiszkePiszker Ágnes
A csoki – vagy a citromos máz – tulajdonképpen csak a csinos külső kedvéért kell. De ha ön szerint is minden süti jobb csokival, hát ne ezen múljon.
Hozzávalók: (16 szelethez)
15 dkg liszt
3 gr (csapott kávéskanál) sütőpor
csipet só
3 gr (csapott kávéskanál) őrölt fahéj
10 dkg marcipánmassza
5 dkg vaj
7,5 dkg (nád)cukor és egy kevés a szóráshoz
1 tojás
8-12 darab szilva (mérettől függően)
néhány kocka étcsokoládé vagy kevés porcukor és citromlé a díszítéshez
Piszke
- A marcipánt és a vajat felkockázzuk, a cukorral és a tojással késes robotgépben homogén masszává keverjük.
- Az elkevert száraz hozzávalókat – a lisztet, sütőport, sót és a fahéjat – hozzászórjuk és addig pörgetjük a a robotgépben, míg el nem kezd összeállni.
- Munkalapra borítjuk, kézzel gyorsan összegyúrjuk, két részre osztjuk, és két darab 20-22 cm hosszú rudat formázunk a tésztából.
- Folpackba csomagoljuk, és egy órát a hűtőben pihentetjük.
- Lisztezett munkalapon a rudakat ujjnyi vastagságú, 5-6 centi széles téglalapokká lapítjuk, a közepére hosszában egy teáskanál hátával mélyedést nyomunk.
- A kimagozott, félbevágott szilvákat félig egymásra fektetve a mélyedésbe ültetjük, kicsit még a tésztába nyomjuk, kevés nádcukorral szórjuk.
- A két sütirudat 175 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben 22-24 percig sütjük, míg a szélük pirulni nem kezd.Sütés után közvetlenül még kicsit puhák a sütemények!
- , A felolvasztott étcsokoládéval (vagy citromos cukormázzal) a tepsin húzzuk át és kihűlés után éles késsel, ferdén szeleteljük. Langyosan a legfinomabb.