Vegán karácsony Steiner Kristóf konyhájában

"És ti mit esztek karácsonykor?" - kérdezik tőlem gyakran húsevő barátaim, mintha legalábbis a vegánok valamiféle különös lények lennének, akik még szenteste is csak magvakat rágcsálnak. Pedig pompás ünnepi vacsorát készíteni vegán módon koránt sem ördöngösség - ha minden vendég hús, tej, és tojásmentesen étkezik.

Ennél sokkal nehézkesebb rávenni a nemvegán családot, hogy kerüljön húsmentes alternatíva is az asztalra a húsos falatok mellé. Abban bízom, hogy ezzel a négy recepttel kisegítek néhány "vegyes háztartást", ahol vegánok és húsevők közösen ülik körbe az ünnepi asztalt. A receptek és a fotók - amelyeket most mutatok meg először - a Kristóf konyhája című, itt már megvásárolható szakácskönyvemben is megtalálhatóak, ezeket "karácsonyiasítottam" kicsit az ünnep kedvéért.

Szenteste vacsorára -  Aszalt gyümölcsökkel sült vegán sajtgolyók karácsonyi fűszeres paradicsommártásban

Ez az indiai specialitás egy szempillantás alatt mennyei illatokba burkolja a konyhát - pláne a karácsonyi fűszerkeverékkel meghintve, amely tökéletesen illik a curry-hez. Érdemes tripla adaggal készíteni, mert a húsevőknek is ízleni fog - nehogy pont a vegánoknak ne maradjon...

Kristof Szakacskonyv-1
Salamon Sára, Czabán Mátá, Ron Itzhaki / Steiner Kristóf Konyhája

Hozzávalók, adagonként

A gombócokhoz:

1 kis szem krumpli 
1 vékony szál sárgarépa 
½ csomag tofu
2 kk. só
½ csésze csicseriborsó-/sárgaborsóliszt 
1 marék vegyes aszalt gyümölcs apróra vágva
2 ek. frissen reszelt gyömbér 
1 gerezd zúzott fokhagyma 
½ kk. csilipor 
olaj a sütéshez

A szószhoz:

1 ek. kókuszolaj 
1 kk. őrölt koriander
1 kk. őrölt római kömény 
1/2 kk. kurkuma 
1 csipet fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, és gyömbér 
3 szem paradicsom, vagy 1/2 paradicsompép-konzerv, esetleg 1 nagy pohár paradicsomlé 
1/2 csésze szójatejszín vagy kókusztej 
1 marék kesudió 
2 kk. só

1. Első lépésként a paradicsomszószt készítem el. Fogok egy reszelőt, s a legnagyobb lyukú részén (amelyen almát is reszelünk) lereszelem a paradicsomokat. Persze használható paradicsomkonzerv is, az én konyhámban nincsenek kőbe vésett szabályok.

2. Előkapok egy lábost, és 2 evőkanál olajon megpirítom a fűszereket, majd utánaküldöm a paradicsomot. Kis lángon sercegtetem, időnként megkevergetve.

3. A szójatejszínt a turmixgépbe öntöm a kesudióval, és addig berregtetem, míg folyékony masszát nem kapok. Ekkor felöntöm vele a szószt, és ha felforrt, kis lángon rotyogtatom, míg be nem sűrűsödik.

4. A koftagolyók elkészítésének két módszere van. Az egyszerűbb, ha először is a reszelő kis lyukú oldalát használom: egy tálba vakargászom a krumplit, a répát és a tofut, majd hozzáadom a keverékhez a csicseriborsólisztet, a mazsolát, a gyömbért, a fokhagymát, a csilit és 1 kávéskanál sót. Alaposan összedolgozom a masszát, hogy formálható legyen, mint a gyurma. Ha nem elég szottyos, adok hozzá pár csepp vizet. A második módszer gyakorlatilag ugyanez, ám ha levegősebb, fánkszerűbb golyóbisokra vágyom, előbb megfőzöm a répát és a krumplit.

5. Egy serpenyőben felforrósítok egy kevés olajat, és a keverékből kis labdányi golyókat formázok, majd a forró olajba teszem őket jakuzzizni. Amikor aranybarnák, óvatosan kiemelem és egy szalvétával kibélelt kistányérra teszem őket – a szalvéta szépen beissza majd a felesleges olajat.

6. Ha a kesudiós-paradicsomos szósz már sűrű, enyhén megsózom, majd egyenként meghempergetem benne a koftákat, és forrón, rizzsel, salátával vagy akár egyszerűen csak kenyérrel tálalom.

Karácsony reggelire - Amerikai palacsinta áfonyával és juharsziruppal

Az amerikai filmekben csakis pancake lehet az ünnepi reggeli - a gyerekek kedvence a felnőtteket is az asztal köré szegezi majd, ráadásul a palacsinta mártogatós, szósz-cserélgetős, "csináld magad" jellegének köszönhetően igazi szociális tevékenység és családi program is. Ebből csak az marad ki, aki felpattan az asztaltól, hogy megsüsse a következő adagot...

Kristof Szakacskonyv-3
Salamon Sára, Czabán Mátá, Ron Itzhaki / Steiner Kristóf Konyhája

Hozzávalók (3-4 darabhoz)

2 érett banán 
1,5 csésze szója/más növényi tej 
1 csipet só 
1 tasak sütőpor 
½ csésze teljes kiőrlésű liszt 
¼ csésze zabpehely 
olívaolaj 
mogyoróvaj, juharszirup, áfonyalekvár a tálaláshoz

1. A lisztet, a sütőport, a sót és a zabpelyhet összekeverem egy nagy tálban, hozzáadom a szójatejet, majd botmixerrel alaposan összekeverem őket. Ha nincs botmixer, egyszerűen összekutyulom az alapanyagot.

2. Villával összetöröm a banánokat, a palacsintatésztához adom a pürét, majd ismét összekeverem – akár botmixerrel, akár fakanállal.

3. Felforrósítok 1 kk. olajat, és egy tenyérnyi tésztát pakolok a sercegő serpenyőre. Amikor a széle barnulni kezd, és a palacsinta szépen bugyborékol, ideje megfordítani – kiszedőlapáttal, bátraknak feldobással és egy triplacsavarral a levegőben.

4. Tálaláskor toronnyá építem őket, és melléjük készítem a kényeztető finomságokat. A juharszirup klasszikus fogás a pancake mellé, a mogyoróvaj és a banán pedig olyanok, mint Brangelina: egymásnak teremtették őket!

Ajándékba - Expressz trüffelgolyók

Nincs is menőbb meglepetés, mint egy DIY finomság a konyhából. Ezek a bonbonok percek alatt elkészülnek, mutatósak, kedv szerint variálhatók, hűtőben tárolva sokáig frissek maradnak, ráadásul végtelenül finomak is. 

Kristof Szakacskonyv-4
Salamon Sára, Czabán Mátá, Ron Itzhaki / Steiner Kristóf Konyhája

Hozzávalók (10-12 darabhoz):

1 csésze vegyes olajos mag (dió, mandula, pekándió) 
½ tábla fekete csokoládé apró kockákra vágva 
aki édesen szereti: 2 ek. datolyaméz/juhar-/agavészirup 
hempergetéshez: kakaópor, színes cukordrazsé, fahéj, kókuszreszelék

1. A magvakat vízbe áztatom 10 percre, ezalatt kistányérokba szórom a „hempergetős” összetevőket.

2. A magokat lecsöpögtetem, és a turmixgépembe dobálva őket masszát készítek belőlük, amit kedvemre ízesítek a sziruppal, esetleg fahéjjal, vaníliával.

3. A krémes masszából nedves kézzel golyókat formázok, és minden elkészült golyó közepébe egy darabka csokit biggyesztek, majd elegyengetem, hogy ne maradjon „lyukas”.

4. A golyócskákat random meghempergetem a toppingokban, és már csomagolom is... hacsak nem rakom őket félre magamnak későbbre, hogy titokban befalhassam, mikor senki se figyel.

Extra tipp: a magvakhoz aszalt datolyát vagy szilvát is lehet dobni a turmixgépbe – így gyümölcsös bonbonkákat is ajándékozhatunk.

Ünnepek utáni kajakómára - Mentás tabule saláta pirított pisztáciával

Mindannyiunk életében eljön az a pont, amikor képtelenek vagyunk több bejglit és szaloncukrot enni, és elkeseredetten bámuljuk a tükörképünket azon merengve, hogy is fog feljönni ránk a nadrág január első munkahetében, mikor a pizsamát és a játszós nacit végérvényesen le kell cserélni "normális" öltözékre.

Ilyenkor jó megoldás egy nagy tál ünnepi ízekbe burkolózott saláta, melyet aromás zöldfűszerek tesznek igazán különlegessé. A tabule - amelynek egy változatát a limitált szériás MENÜ 2 című kötetben is elkészítem, egy másik verzió pedig a saját szakácskönyvemben is helyet kapott - közel-keleti specialitás, Palesztinában és Izraelben is nagyon népszerű, így "világbéke salinak" is nevezhetjük.

Kristof Szakacskonyv-10
Salamon Sára, Czabán Mátá, Ron Itzhaki / Steiner Kristóf Konyhája

Hozzávalók (adagonként)

3 marék vegyes zöldfűszer (friss menta, friss petrezselyem, friss korianderzöld, friss kapor változó arányú keveréke ízlés szerint) 
3 ek. kuszkusz 

1 paradicsom

1 kis uborka
1 szál újhagyma

marék hámozott pisztácia  

2 ek. aszalt áfonya

Az öntethez:

½ zöldcitrom 
2 ek. olívaolaj 
só, fekete bors 
1 késhegynyi mustár 
1 csepp ecet (én fehérbor-/almaecetet használok) 
pár csepp agavé-/juharszirup

1. A kuszkuszt egy bögrébe szórom, leöntöm 1,5-szörös mennyiségű, forrásban lévő vízzel, majd 5 percre letakarom egy kistányérral.

2. A dresszinghez mindent alaposan összekeverek egy kis csészében.

3. A pisztáciát és az áfonyát durván felvagdosom, nagyjából felezgetve.

4. A zöldfűszereket és zöldségeket egészen apróra vagdosom.

5. Egy salátás tálban egymásra halmozom a fűszereket, a pisztáciát és az áfonyát, a kuszkuszról lekapom a fedelet, villával fellazítom, hogy ne rögökben kerüljön a salátába, majd összeforgatom az alapanyagokat.

6. Meglocsolom az öntettel, ismét fellazítom a villámmal, és frissiben tálalom.

Mindenkinek boldogságot, békésséget, jó étvágyat, és mesés karácsonyt kívánok! Köszönöm, hogy egész évben együtt főzhettünk és lakmározhattunk. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra