Kockák, 90-es évek és az örök fekete

Ez már a sokadik Toni & Guy Fashion Week Budapestünk: most az egynapos rendezvényen a legmenőbb magyar tervezők 2014-15-ös őszi-téli kollekcióit nézhettük meg. Szegedi Katát a 90-es évek zenéi inspirálták, trendi és nemzetközi viszonylatban is igen színvonalas kollekciót készített télire. A Nubu letisztultsága már-már unalomba fordul, a Je Suis Belle pedig (a márkától kissé szokatlanul) feketében lát mindent. A Nanushka bohém és nagyvárosi stílust kereső vevőköre idén is be fog tudni vásárolni, a USE pedig kockás ruháival és kötött kardigánjaival nagyon visszafogott őszi-téli kollekciót vonultatott fel. Részletek a hajtás után!

Szegedi Kata: ez már a 90-es évek szebbik fele

Szegedi kollekcióját izgalommal vártam, az év divattervezőjét ugyanis már kérdeztem korábban arról, mit készít 2014 telére. A 90-es évek inspirálta, friss, színes kollekció első ránézésre nem tűnik téli kollekciónak, sok a világos szín, például a pasztellkék, lazacpiros, ezüst és fehér. Printek terén a terepminta, a pöttyök és a csíkok, anyaghasználatban pedig a nehéz vásznak, a rojtos felületek, a vízlepergetős szövetek és a printelt neoprén alkotják a kollekciót. A sziluettekben a ceruzaszoknyák, cigaretta-nadrágok és oversized felsők jellemzőek.

A derékhangúlyos darabok a 90-es évek szebbik felét idézik, nőies és laza, sportosabb darabok is találhatók a kollekcióban. A különleges szabások, vagány printek és szokatlan anyagpárosítások jót tesznek a kollekciónak, minden szett izgalmas, és a különleges szabásvonalak ellenére az összes ruha hordható, jól kombinálható már meglévő darabjainkkal is. A bemutatón zenei aláfestésként a tervezőt inspiráló zenék szóltak, például TLC és Missy Elliott, a modellek pedig a ruhákhoz illő, bumfordi bakancsokban és telitalpú szandálokban vonultak fel, hogy még inkább a 90-es években érezhessük magunkat. Kedvencünk a gyűjteményből gyakorlatilag bármelyik kabát, ceruzaszoknya vagy printelt pulóver – nézze meg ön is a galériában, mit vásárolhat majd Szegedi Katától idén ősszel!

(km)

Nubu: perpetum mobile

A Nubu bemutatójával kapcsolatban vegyesek az érzéseim. Egyrészt a szakmai tudás és tehetség – ami a 2014-es őszi-téli kollekció mögött áll és az egész csapatra általánosan jellemző – most is megmutatkozott, másrészt ruhadarabok vagy tökéletesen letisztultak, már-már „tucatok”, vagy annyira karakteresek, hogy az itthoni piacon nem találják meg a vevőiket. Utóbbi miatt nem is aggódom, hiszen régóta köztudott, hogy a magyar tervezők a szűk lehetőségek miatt inkább külföld felé nyitnak és ez teljesen helyénvaló, hiszen mégiscsak gazdasági érdek húzódik minden vállalkozás mögött.

A bemutató aláfestő zenéje a monotóniájával feszültséget keltett, amire ráerősítettek a modelleknél található szélcsengők is. A hangsúlyos szemsmink és a kimonószerű ruhák és geometriai formák miatt először a Távol-Keletre asszociáltam, a ruhadarabokat viszont a perpetum mobile, illetve Haraszti István, a kinetikus művészet jelentős képviselője szobrainak formavilága ihlette. Anyagok tekintetében a fő pillér egy laza szövésű jacquard szövet, ezt párosították bőrrel, pamuttal és lakkbőrrel. Az anyagok kombinációja a ruhákon (főleg bőr betétek képében) és a táskákon, kiegészítőkön is megfigyelhető. A megszokott bő szabás a legtöbb esetben vagy decens V-nyakkal vagy szigorú zárt, emelt nyakrésszel találkozott.

A kollekcióra jellemzőek még a merev szoknyák, a nyomottmintás anyagok és a szezon egyik új kedvence, a neoprén is. A NUBU-tól megszokott oversize shopper mellett kézbedugós clutch-ok is színesítették a bemutatót. A szélcsengőket idéző, plasztikból készült körlapokkal díszített felsők mintha saját maguk adták volna a bemutató csilingelős háttérzenéjét. Nagy kedvencem az egyik kepp és a barna, kapucnis kabát volt.

Az oversize hatást erősítendő a tervezőtrió felvonultatott pufiszerű, már-már paplanra emlékeztető kabátokat is, mintákból pedig megszokottan keveset, de annál hangsúlyosabbat láthattunk. A fekete és szürke színek domináltak, ezt törték meg a bézs, és földszínek, illetve a fahéj. A kollekció összképéből egy kicsit levont az olcsó hatású gumiból készült bokacsizma.

(mzd)

Je Suis Belle: feketébe borul minden

A tervezőpárosnál ősszel és télen minden a feketéről szól majd, és ezzel az új kreációk tökéletes ellentétei az egy évvel ezelőtti jégkirálynős kollekciónak. A feketét lehet szeretni, mert nehéz vele mellényúlni és bárki bármikor bátran hordhatja, viszont ez a szezon az, amikor amúgy is mindenki elfelejti, hogy más színek is vannak a világon, ami nagyon lelombozó tud lenni. A Je Suis Belle a díszítésekkel, applikációkkal, valamint az eltérő textúrákkal, anyagokkal (pl. selyembársony, voál, műszőrme, gabardin és krepdesin) természetesen megpróbálta ellenpontozni a komorságot, és a megfelelő kiegészítőkkel ez szerintünk működni is fog. Az őszi/téli kollekciót egyébként részben a perspektíva és optika legfontosabb tézisei inspirálták (lásd. prizmaszerű díszítések, a háromszögminta), de a tervezés során meghatározóak voltak a tradicionális férfiszabászat folyamatai, a fércelés, illetve a különböző funkciójú rétegek egymáshoz kapcsolódása is.

A kollekcióban a kis fekete ruhák mellett olyan darabok találhatóak még meg, mint például a mostanában már elegánsabb szettekhez is hordott, melegítőszerű pulóverek, a különböző hosszúságú, fodrosan aláomló szoknyák, az oversize kabátok, amelyek ezek szerint még egy szezon erejéig biztosan divatban maradnak. A kifutón a modellek nemcsak ruhákat mutattak be, hanem annak a táskakollekciónak darabjait is, amelyet a tervezőpáros a KOMOD egyik alapítótagjával, Veszprémi Gabriellával alkotott meg. A kiegészítőkhöz alumíniummal bevont szintetikus bőrt használtak, így a bevásárlószatyrokra, uzsonnás- és nejlonzacskókra hajazó táskák a használattal egyre karakteresebbek lesznek. Nem tudjuk, hogy ezek a darabok mennyibe kerülnek majd, Jil Sander például 290 dollárért dobta piacra két évvel ezelőtt saját kajászacskóját, persze így is lényegesen olcsóbb volt, mint a Louis Vuitton szemeteszsákjai.

(pk)

Nanushka: a hét fátyol misztériuma

A Nanushka hozta a tőle már megszokott sportosan elegáns vonalat, amit a föld színeivel és lezser szabásvonalakkal ötvözött Sándor Szandra tervező. A jelenlegi 2014-es őszi-téli kollekciót a 'Hét Fátyol misztériuma', Salome istennő mitológiai története inspirálta, ezt reprezentálja legalábbis a kígyó motívum, ami a printelt selymeken, hímzett pulóvereken és jacquard mintákon is gyakran megjelenik. A márka elég régóta dolgozik kézi rajzon alapuló, digitális print technikával, ami a mostani kollekcióban is több ruhának az alapját adta. A jelenlegi tematikát egyébként a márka sweater love kapszula kollekciója is átvette, itt az oversized pulcsikon olyan motívum printek is megjelennek, mint a szárnyas kígyó vagy a Merkúr bot.

A Nanushkánál lazán veszik az őszt: sportos rövidnadrágot inggel, fekete blézerrel és tornacipővel, a klasszikus ceruzaszoknyát pedig oversized pulcsival kombinálják, de helyet kapott a mostani szezon legnagyobb trendje, a nadrágkosztüm is. Bár általában működik, most néha kifejezetten zavaró volt a márkára egyébként jellemző tudatos nemtörődömség: míg a midi szoknya-pulcsi kombónál működött a kitűrt ing, addig a rövidnadrág-ing-blézer-tornacipő négyes kifejezetten kaotikus végeredményt eredményezett az összeegyeztethetetlen színeknek, szabásnak és anyagoknak köszönhetően. 

Az anyaghasználatot illetően szándékosan ütköztették az erősen strukturált és egyszerű darabokat, melyek kontrasztjának köszönhetően életre keltek a minták és a színek - ezt a galériában található kedvenc hímzett pulcsinkon is láthatja. Ami a színeket illeti, nem estek túlzásba a Nanushkánál, az viszont igaz, hogy a bemutatók közül ez volt az egyik legszínesebb. A monokróm idén is menő lesz, bár az őszi-téli szezonra főként a föld színeiből merített a márka: a mi tetszésünket a tevebarna gyapjúkabát és a Kate Kondás által viselt sejtelmesen villantós fekete záró ruha nyerte el leginkább. A legújabb őszi-téli kollekció jól példázza, hogy a Nanushka idén is hű maradt magához még akkor is, ha egykét szett totál zavaros volt és nem tükrözött komolyabb gondolatiságot. Az biztos, hogy a bohókás, lezseren elegáns törzsvásárlók a hidegebb szezonban sem pártolnak át máshova.

(gr)

USE Unused: skótkocka és kalap

Az egyik legnépszerűbb magyar márka, a USE Unused 2014-es őszi-téli kollekciójának bemutatóján a tavalyi showhoz  hasonlóan most is harmonizált a smink a ruhákkal: a modellek vörösre festett szemhéja közelről egészen ijesztő látványt nyújtott, a klasszikus frizuratrenddel kiegészülve jól illett a koncepcióhoz.

A Nanushkánál is felvonuló tevebarna gyapjúkabát a USE-nál is helyet kapott, de előszeretettel használták a szürke alapon piros skótkockát is, ami printelt felső, ruha és kabát formájában vonult végig a kifutón. Az őszi trendek variálható darabjaként megjelent a bokalengető lila háremnadrág, a bőrbetétes felső és a klasszikus kis fekete is, ami a USE sajátos stílusjegyeit viselve modern és letisztult, nem csak alkalmi hatást keltett. Kifejezetten jópofának találtuk a bolyhos crop topot, amiből barna verzióban pulcsit és kabátot is készítettek a tervezők, de kedvelt kiegészítő volt a szett színeihez harmonizáló kalap, illetve a biztosítótűt idéző fülbevalók és karkötők.

A népszerű tervezőtrió használható és jól kombinálható darabokat gondolt ki az őszi-téli szezonra, bár egy-két szerelést elnézve kicsit az elfeledett kilencvenes években éreztük magunkat. A kollekció az idei trendekből is rendesen merített, viszont jó volt látni, hogy a USE képes volt mindezt saját stílusában értelmezni és feldolgozni. A bemutatón egyébként Mihalik Enikő topmodell is részt vett - természetesen tetőtől talpig őszi-téli kollekciós USE-ba öltözve - akit a show végén meg is rohamoztak a bloggerek és a rajongók. 

(gr)

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek