Az Elle szerint menő észak-koreai katonának öltözni

screen grab 2738979b

Tűz alá került az amerikai Elle Magazin egyik szezonális, 2013-as őszi-téli trendeket bemutató divatanyaga miatt, melynél a magazin kreatív igazgatója, Joe Zee frappánsan a „ North Korea Chic” (Észak-Koreai Elegancia) főcímet találta a legodaillőbbnek augusztusban a weboldalon, szeptemberben pedig nyomtatásban.

Az egyébként jó ideje divatban lévő military trenddel nem is lett volna baj, ha Zee nem a zárt kommunista állam katonai ruházatára fekteti a hangsúlyt vagy nem nevezi azt elegánsnak. Az emberi jogi aktivisták weboldalukon természetesen azonnal elítélték a magazint „siralmas tudatlansága” miatt.

„Semmit nem tudnak Észak-Koreáról – több mint két millió ember halt éhen a rezsim alatt, gyermekek rabszolgamunkát végeznek, nyilvánosak a kivégzések, gyakoriak a gyermekgyilkosságok, egyre keményebb megelőző atomcsapásokkal fenyegetőznek. Nem kellene úgy bemutatni az észak-koreai katonákat, mint egy divatos, követendő trendet” – mondta a The Telegraphnak feldühödve a Human Rights igazgatója, Ken Kato a divatanyagról, melyben egy merészen androgün modell távcsővel a kezében mutatja be a military mintás nadrágot, amit a magazin szerint a Shopbop oldalán szerezhetünk be 425 dollárért, 93220 forintért.

A nyár végén megjelent anyag körüli botrányt a Washington Post egyik újságírója, Max Fisher robbantotta ki a napokban, aki többekkel egyetemben felháborodott azon, hogy a divatlap sikkesnek és izgalmasnak titutálta az észak-koreai helyzetet.

tk3s bm korea 01454516
Eric Lafforgue / Barcroft Media / Northfoto

Az esetről megkérdezték az Elle kreatív igazgatóját is, aki annyit tett hozzá az ügyhöz, hogy fel sem merült benne, hogy ez a feltételezett észak-koreai divat megközelítés magában foglalja a katonák és a fogva tartottak ügyét is.

„A legtöbb amerikai valószínűleg nem társít Észak-Koreához előkelő ruhákat, mivel mindenki a katonasággal azonosítja be őket. Az Egyesült Államokban ez a legismertebb ország, aki gyakori, kemény hangvételű fenyegetésekkel (még ha azok üresek is) kísért minket” – írta a Fisher a WorldViews blog oldalára.

A Washington Post szerzője amellett sem ment el szó nélkül, hogy míg a magazin által ajánlott nadrág ára meghaladja a 400 dollárt (87840 forint), addig egy átlagos észak-koreai körülbelül 4 dollárból (878 forint) kell gazdálkodjon naponta.

„ Bárcsak az Elle most hozta volna le az anyagot, mikor interjút készítettem egy fiatalemberrel, aki megszökött Észak-Koreából. Kíváncsi lettem volna, hogy egy észak-koreai disszidensnek milyen gondolatai vannak az észak-koreai divatról” – jegyezte meg a felbosszantott Fisher.

tk3s bm korea 01454510
Eric Lafforgue / Barcroft Media / Northfoto

„Sajnáljuk a szezonális military trendek kapcsán megjelent Észak-Koreával kapcsolatos anyagunkat, a képeket eltávolítottuk az oldalról. Elnézést kérünk mindenkitől, akit ezzel megsértettünk” – igyekezett hivatalosan lezárni a vitát a magazin a novemberi számban.

Fisher cikke a Washinton Postban természetesen kiváltotta az internetezők felháborodását is, nem voltak ritkák az „ Ez most komoly?” és az „Édes Istenem” kezdetű reakciók a Twitteren. „Te jó ég, mit gondol az @Ellemagazine az észak-koreai divatról? Jókedvükben éheznek?” – tweetelte ki a texasi politológus, Laura Seay.

A Kim Dzsongum által vezetett katonai uralmat az Amnesty International és az ENSZ mellett természetesen elítéli a Human Rights Watch is. Véleményét a szervezet programigazgató helyettese, Iain Levine sem rejtette véka alá. „Az Elle magazin ésszak-koreai sikkről beszél, miközben az ENSZ a kínzások és tömeggyilkosságok ügyeit vizsgálja. Nincsenek szavak” – mondta Levine.

Az interneten a vita annyira elfajult, hogy az Al Jazeera amerikai tudósítója, Melissa Chan a Twitteren jelezte, hogy hiába bánta meg a magazin az esetet, a divatanyagot továbbra látja az oldalukon. A Wall Street Journal egyik riportere, Tom Gara pedig eljátszott a gondolattal, hogy mi lenne, ha az egész divatipart spontán felégetnék.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek