Csevapcsicsa ajvárral, ahogyan kell

A múltkori  ajváron  felbuzdulva úgy döntöttem, megpróbálkozom az egyik emblematikus balkáni étellel – a csevapcsicsával. Mivel még javában tombol a vénasszonyok nyara így október végén – ami persze több mint zseniális –, úgy döntöttünk a barátokkal, még idén utoljára összedobunk egy kerti sütögetést.

Valami nagyon egyszerű kaján gondolkoztunk, ezért jött az ötlet, hogy csevapcsicsát készítünk, na meg azért, mert a múltkori ajvár annyira jól sikerült, hogy azonnal elfogyott, így a csevap mellé kreálhattuk azt is. Mert hát úgy, együtt az igazi. Az ízélmény remek, a Nap sütött, soha jobb vasárnapot. Nézze meg a képeket, és csurgassa a nyálát!

DSCN6580 1

Az egyik legegyszerűbb dolog elkészíteni a csevap alapját. Háromféle húsból készül: bárány- vagy birka-, sertés- és marhahús. Ezeken kívül van még benne fokhagyma, só, bors, szódabikarbóna és egy kis pirospaprika. Ennyi. Az arányok persze változhatnak. Mi a következőképpen állítottuk össze:

  • 50 dkg marhahús (rostélyos, vigyázat ez csontos!, vagy zsírosabb marhahús)
  • 25 dkg sertéslapocka
  • 25 dkg bárány- vagy birkahús (lapocka)
  • 3-4 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 lapos teáskanál szódabikarbóna (ezt lehet helyettesíteni kevés hideg ásványvízzel)
  • 2-3 lapos evőkanál tengeri só
  • 1 lapos evőkanál őrölt bors
  • 1 lapos evőkanál pirospaprika

Az összes hozzávalót gyúrja jól össze, majd pihentesse a masszát.

Sok múlik a pihentetésen

Azt mondják, sokkal jobb íze van a csevapnak, ha sütés előtt a hús legalább 8 órát áll, hogy összeérjenek az ízek. Nos, ebben nem tudok állást foglalni, ugyanis még soha nem csináltam úgy, hogy azonnal bekeverés után sütöttem volna. Általában délután megveszem a piacon a hozzávalókat, bekeverem, beteszem a hűtőbe egy jól zárható tálban, másnap délutánig. A sütögetős napokat zömmel ebédidőre szervezzük, amiből rendre az lesz, hogy 2-3 körül esik be az utolsó vendég, és csak ilyenkor állunk neki a húsokat kisütni. Szóval, inkább amolyan estebéd lesz.

ok2
Dívány

Ezt most csak azért írtam le, hogy lássák, semmi baja nem lesz a húsnak, ha a hűtőben áll egy napig. Sőt, az eredeti csevapot a sütés előtt pár óráig szabad levegőn érlelik, hogy ne jéghidegen kerüljön a parázsra. 

A csevap, csevapcsicsa, kabapcse, miccs, mititei

A fűszerezett kevert darálthúsból készült faszénparázson sült hosszúkás húsételt a jugoszláv utódállamokban csevapnak, kicsinyítve csevapcsicsának (ćevap/Ћевап, ćevapčića/Ћевапчића) hívják, Bulgáriában kabapcse. Romániában, ahol kevesebb fűszerrel, viszont szódabikarbónával készítik miccs (mititei) a neve, melynek jelentése „kicsik”. Általában öt darab ujjacska méretű húst tálalnak fel egyszerre.

A volt Jugoszlávia területén a csevapcsicsa szokásos kiegészítője a vöröshagyma és az ajvár, Bulgáriában ljutenica, Törökországban az ayran. Forrás: Wikipédia.org

Sütés előtt formázzon belőle golyókat, kisebb hurkákat, vagy lapos húspogácsákat. Grillrácson vagy grilltálcán süsse, amíg jó barna nem lesz. Tálaljon hozzá ajvárt, héjában sült burgonyát és salátát.

Mivel a semlegesebb ízű bárányhúst nem egyszerű beszerezni, ráadásul nem is olcsó, simán lehet marhahússal helyettesíteni. Ha viszont rajong a faggyús birkaízért, ne adja fel az álmait, és vegyen hozzá birkát.

tk3s 2002b 227

Mivel többször megjártuk már, hogy a recept szerinti fokhagymamennyiséget tettük az ételbe, úgy döntöttünk nem hagyjuk, hogy önök is megszívják, és túlfokhagymázzák az ételt. Persze, ha egyáltalán nincsen baja a fokhagymával, tekintse érdektelennek ezt a bekezdést. Szóval, mielőtt belenyomná a fokhagymát a húsmasszába, mindenképpen vágjon le belőle egy kisebb darabot (esetleg nyomja össze) és ízlelje meg. Ha nagyon erős, csípős a fokhagyma, csak fele annyit tegyen az ételbe, mint amennyi a receptben szerepel. Szerintünk ez nagyon fontos.

Most már mindent tud. Kápráztassa el ön is barátait ezzel az étellel! Ha kérdése van a recepttel kapcsolatban, →→itt felteheti.

Oszd meg másokkal is!
Mustra