Szerződésben garantálja a modellek jogait a Vogue

Modellek fotózás előtt
Modellek fotózás előttBenjamin Lowy

A modellek közti hátrányos megkülönböztetés – történjen az bőrszín vagy testsúly alapján – nem megy ritkaságszámba a divatszakmában, a média meg aztán pláne szeret rögtön hírt adni az esetleges konfliktusokról, legyen szó a Numérónál feketeként eladott fehér modellányról, vagy amikor egy ex-modell beszéli le a lányokat az álomszerű Victoria's Secret angyalkarrierről.

Arról persze még kevesebb szó esik, mi történik valójában a kulisszák mögött: mennyit, és milyen körülmények között kell dolgozniuk a példaképekké avanzsált próbababáknak, akiket a parasztvakításnak és a csillogásnak köszönhetően hibátlannak látunk.

A legnagyobb presztízzsel rendelkező divatmagazin, a Vogue – ami szintén kiveszi a maga részét a botrányokból – úgy döntött, pontot tesz az ügy végére és egy úgynevezett "egyenlőségi cikkely" bevezetésével igyekszik garantálni a modellek jogegyenlőségét, érdekeik érvényesítését.

A divat Bibliájaként is aposztrofált magazin az első, amelyik rábólintott és hivatalosan is a modellek szerződésbe foglalja az ő érdekeiket erősítő, 10 pontból álló jogvédő kiegészítést. Az átlagember hajlamos azt gondolni, a modellek élete csak a csillogás, a hírnév és a pénz körül forog. Bár nagy valószínűséggel mindezek rendesen kiteszik mindennapjaikat, ettől függetlenül még kemény munkával, alázattal és kitartással kell dolgozniuk minden egyes alkalommal.Nemrég hírt adtunk a fagyoskodó Mihalik Enikő legújabb fotózásáról, mikor is a modellnek a téli, nyirkos időben kellett tavaszi hangulatban éreznie magát, amit persze sikeresen teljesített is a fotós nagy örömére. Gondoljunk bele abba, ha már Mihaliknak, befutott modellként ilyen feladatot adnak, vajon mi várhat egy karrierje elejét taposó, feltörekvő modellre?

Equity: azaz szabad enni

A forradalmi dokumentumot az Equity nevű, a modellek érdekeit képviselő eddigi egyetlen szervezet alkotta meg, melynek eltökélt aktvisitái a modellek munkavállalási feltételeinek, illetve körülményeinek javításáért törekednek. Az általuk kidolgozott javaslat a stúdióban illetve szabadtéren zajló fotózásokért, valamint a munkaidőért, a szünetekért, a rendszeres étkezésekért és az utazásokért is felelősséget vállal, arról már nem is beszélve, hogy a 16 éven aluli lányok számára kifejezetten megtiltja a felnőtt tartalmú fotózásokban való részvételt. A kiegészítés a modellt akkor is segíti, ha esetleg balesetet szenved, illetve ha a fotózásra érkezve akt/ félakt sorozatra akarják rávenni, holott nem az volt megbeszélve. A brit Vogue szerkesztője, Alexandra Shulman az Evening Standardnek adott interjúja során elmondta: "A méltányossági kiegészítés támogatásával még jobban hangsúlyozni akarjuk a már egyébként is megingathatatlan állásfoglalásunkat a divatipar e fontos problémája iránt. A szerződés pozitív irányba viszi a modellek karrierjét mi pedig örülünk, hogy a folyamat úttörői lehetünk."

Malgosia Bela topmodell Vogue címlapon. Mostantól ehet fotózás közben.
Malgosia Bela topmodell Vogue címlapon. Mostantól ehet fotózás közben.

"A brit Vogue azzal, hogy aláírta ezt a kezdeményezést leszögezte, hogy keményen dolgozik a modellek számára biztosítandó minél jobb munkakörülményeken. Reméljük, a többi magazin, továbbá azok a kiadók, tervezők és divatházak, akik szintén egyetértenek a modellek jogainak csorbíthatatlanságában, szintén követik majd a példánkat és aláírják a kiegészítést. Nem szabad hagyni, hogy olyan körülmények között dolgoztassák a modelleket, ami más munkaterületen elfogadhatatlan" – foglalta össze röviden és tömören Dunja Knezevic, aki elsőként állt elő a kezdeményezés támogatásával, mikor rájött, hogy a modelleknek egyáltalán nincs hivatalos érdekképviseletük.

A modellek szerződésébe beiktatott 10 pont:

1. Egy nap maximum 10 órát dolgozhatnak, 5 óránként kötelező legalább egy szünetet tartani.

2. Minden modellnek joga van étkeznie a fotózások között, többszöri időközönként.

3. Az étkezés biztosításán kívül még a közlekedésben, szállások ügyintézésében, is segítik a modelleket: este 10 után taxival viszik őt a szállására, amiért szintén a munkáltató fizet.

4. A modellek számára privát öltöző/ fürdő lehetőségét kell biztosítani mind a stúdiókban, mind a szállásán. A meleg víz mindkét helyen alapkövetelmény.

5. A modell külsejét drasztikus módon a beleegyezése nélkül nem változtathatják meg egyetlen fotózás kedvéért sem. A modell hajának levágása/befestése és egyéb ilyen akciók szigorúan tilosak, kivéve, ha a modell bele nem egyezik, kényszeríteni viszont szintén szerződésszegésnek minősül.

6. Egyetlen modellt sem lehet rávenni semmiféle veszélyes, degradáló, esetleg nem szakszerű cselekményre. Tisztelni kell a becsületét és méltóságát, olyan munkakörülményeket kell teremteni, ahol otthonosan érezheti magát.

7. A modellt előre tájékoztatni kell, ha a fotósorozathoz meztelen felvételek is készülnének. Ha a modell nincs megfelelően informálva a fotózás részleteiről, visszautasíthatja a munkát.

8. 16 év alatti lányok felnőtt tartalmú fotósorozatban nem szerepelhetnek.

9. Étkezési zavarokkal küzdő modellekkel szintén nem dolgozik a magazin.

10. A modellek a munka időtartamáig biztosítást élveznek, esetleges sérülések/ balesetek esetére. A szerződés teljesítése után a modellt kötelesek időben és tisztességesen kifizetni.

Karlie Kloss topmodell címlapja. Ezentúl jobb körülmények közt dolgozhat.
Karlie Kloss topmodell címlapja. Ezentúl jobb körülmények közt dolgozhat.

A Vogue az utóbbi időben igyekszik egyre békésebb, szerethetőbb irányba haladni: tavaly épp ilyenkor írták alá az egészséges test és önkép támogatását célul kitűző "Egészséges kezdeményezést", ami megszűri a drasztikusan sovány modellek foglalkoztatását.

Hiába minden, még mindig van diszkrimináció

Ugyanakkor a lap holland változata megint házhoz ment a tudjuk miért, ugyanis Marc Jacobs Grace Jones és Josephine Baker által inspirált 2008-as és 2009-es műveit nem fekete modellekkel, hanem feketére mázolt arcú, parókás fehér modellel mutatják be. A modell Querelle Jansen, a stylist Marije Goekoop, a fotós pedig Ishi volt – a képeket itt láthatja. A Vogue Paris 2009-ben kezdte a feketére mázolás valóban fekete bőrű modellek alkalmazása helyett, aztán a trendet átvette a Numéro, a L'Officiel Hommes, a V, ismét a Numéro, és a sminkeket forgalmazó Ilamasqua. Tehát a feketére maszkolás nem csak ciki, hanem lejárt lemez is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek